Sabah saatlerinde Münih’e intikal eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 56. Münih Güvenlik Konseyi basın toplantısında, katıldığı toplantılar ve birçok görüşme hakkında açıklamalarda bulundu.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile iki saat süren ikili bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, görüşmenin konularını şu şekilde özetledi:
- Merkel’in Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ele aldıkları meselelerin takibi
- Diğer bölgesel konular
Çavuşoğlu, körfezdeki gerilimin azaltılması yönünde bir oturuma katılım sağladığını belirtti. Verimli bir panel olduğunu, Antalya Diplomasi Forumu’nun amacı ve konuları hakkında bilgilendirme yaptıklarını ifade etti. 28-29 Mart tarihlerinde gerçekleşecek ve tamamıyla yeni bir girişim olan Antalya Diplomasi Forumu‘na da dikkat çekmiş oldu.
15 Dışişleri Bakanı, Afganistan Cumhurbaşkanı ve Kosova Başkbakanı dahil olmak üzere birçok cumhurbaşkanı,başbakan ile görüştüğünü söyleyen Çavuşoğlu, “Heyetlerimiz Rusya ile yarın Moskova’da görüşecek” dedi.
“Lavrov ile görüşerek İdlib’teki saldırının durması ve bundan sonra ihlal edilmeyecek, kalıcı bir ateşkesi tesis etmemiz gerektiğini söyledik.”
Çin’e taziyeleri ilettikten sonra ilave tıbbi malzeme desteği ihtiyacı doğrultusunda Türkiye’nin daha önce sağladığı gibi aynı şekilde yapabileceğini belirten Çavuşoğlu, Çin Dışişleri Bakanı ile ikili görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
“Bu görüşmelerde özellikle Uygur Türklerinin durumunu geniş bir şekilde ele aldık. Her görüşmemizde bu konuyu dile getiriyoruz.”
Libya’nın ele alındığı bir toplantıya katılan Dışişleri Bakanı:
“Artık bağlayıcı bir ateşkesin olmasını konuştuk. Bu süreçte çok önemli katkılar sağlıyoruz fakat Hafter ihlal etmeye devam ediyor.”
Taslakta yazan sahanın AB tarafından denetiminin bundan sonraki süreçte Birleşmiş Milletler’in çatısı olması gerektiğini ifade ederek taslağın değiştirilmesine yönelik adımda bulunduklarına vurgu yaptı.
ABD’li senatörlerle de bir araya geldiğini ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, şu sözleri de ekledi:
“ABD ile ilişkilerimizi düzeltmek için illa üçüncü bir ülkenin tutumuna bakmamak gerekir. ABD’den samimi ve müttefikliğe yaraşır bir tutum beklediğimizi söyledik.”