Tarihte Bugün, 7 Şubat 1973’te Maraş’a kahramanlık payesi verilerek şehrin ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.
Maraş’ın bilinen tarihi Anadolu’da ilk siyasi birliği kuran Hititlere kadar dayanır. Daha sonra Romalılar ve Bizanslılar tarafından işgal edilmiştir. Hz. Ömer zamanında Müslümanlar tarafından fethedilen şehirde uzun yıllar Emeviler, Abbasiler, Selçuklular, Memlükler hüküm sürmüştür.
Yavuz Sultan Selim, Maraş’ı 1514 Çaldıran Savaşı’ndan sonra Osmanlı devleti topraklarına katarak, burada merkezi Maraş olmak üzere Malatya, Antep, Karsulkadiriye ve Sumaysat sancaklarının bağlandığı Dulkadiriye eyaletini kurmuştur. Şehir 1866 yılında da sancak olarak Halep valiliğine bağlanmıştır.
Şehir, Mondros mütarekesinden sonra 22 şubat 1919’da İngilizlerin, Suriye İtilafnamesi gereği 29 ekim 1919’da da Fransızların işgaline uğramıştır.
Maraş halkı, 21 ocak 1920’de başlayan ve 11 şubat 1920’ye kadar 22 gün süren kurtuluş mücadelesi sonunda, kendi şehrini kurtarma şerefine erişmiştir. Türk namusuna uzanan elleri kıran Sütçü İmam bu kurtuluş savaşının önderi olmuştur.
Türk kurtuluş mücadelesinin önderi olan Maraş, bu önder hareket nedeniyle 5 nisan 1925 tarihinde (dünyada ilk olarak) kırmızı şeritli istiklal madalyası ile taltif edilmiş ve yine 7 şubat 1973 gün ve 1657 sayılı kanunla kahramanlık payesi verilerek ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.