ÖYP hakkında bilmek istediğiniz herşey

Üniversiteler
Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) nedir? ÖYP’ye kimler başvurabilir? Öğretim süresi kaç yıldır? Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP), yüksek lisans eğitiminden başlayarak doktora bitimi...
EMOJİLE

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) nedir? ÖYP’ye kimler başvurabilir? Öğretim süresi kaç yıldır?

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP), yüksek lisans eğitiminden başlayarak doktora bitimine kadar uzanan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde yurtiçi ve yurtdışı dil eğitimleri ve ayrıca yüksek lisansta ve doktorada 12 ay yurtdışında eğitim olanağı vardır. Projenin asıl amacı eğitimlerin sonucunda öğretim üyesi olarak atanmanızdır. Yani Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında, lisansüstü eğitim verme imkânına sahip olan yükseköğretim kurumlarında, öğretim üyesi ihtiyacı olan diğer yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlilerine lisansüstü eğitim yaptırılması yoluyla, öğretim üyesi yetiştirilmesine fırsat verilmektedir.

ÖYP Puanı Nedir?
Adayların ÖYP puanı (lisans genel not ortalamasının %35’i ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavında (ALES) ilgili alanda alınan puanın %50’si ve varsa yabancı dil puanının %15’i) dikkate alınarak hesaplanır.

Puan hesaplaması nasıldır, kaç net ile istediğim bölüme girebilirim?

ÖYP USUL: ÖYP Usulde ise bir mülakat ya da sınav bulunmamaktadır. Ales %50 + Lisans not Ortalaması %35 + Varsa Dil Puanı %15 toplanarak en yüksek puana göre yerleştirme yapılmaktadır.

ÖYP’de jüri sınavı ya da mülakat var mıdır?

Hayır artık ÖYP’de mülakat yoktur sadece puan sıralaması vardır. Puanı en yüksek olan herhangi bir sınava tabi tutulmadan atanır.

ÖYP’nin eğitim süresi kaç yıldır?

2 yıl yüksek lisans + 4 yıl doktora’dır.

ÖYP’de askerlik işlemleri nasıl oluyor?

Askerlik anayasaya göre zorunlu bir hizmettir. Devlet memuru olduğunuz için istediğiniz zaman askerliğe müracaat edebilir ve ücretsiz izinli olarak askerliğinizi yapabilirisniz. Döndüğünüzde görevinize aynı şekilde ve haklarla başlarsınız, bu arada da lisansüstü eğitimleriniz dondurulur.

Başvuru şartları

Kimler ÖYP’ye Başvurabilir?

ÖYP’ye 4 yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlamış olanlar başvuru yapabilirler. Herhangi bir lisans mezuniyet ortalaması taban puanı yoktur.

ÖYP İçin Bir Yaş Sınırı Var mı?

ÖYP Araştırma Görevliliği için yaş sınırı 35’dir.

ÖYP’ye başvurabilmek için ÖYP puanımın kaç olması gerekir?

Taban puan sınırı yok ama puanınız ne kadar yüksekse şansınzı artar.

ALES puanım 70’in altında başvuru yapabilir miyim?

Hayır yapamazsınız, tüm akademik başvurular için Ales 70 şarttır.

ÖYP başvurularında sadece İngilizce mi geçerli?

ÖYP başvurularında dil puanı olarak İngilizce dışında bir dil puanını kullanabilirsiniz. Başvuru ekranında hangi dillerin geçerli olduğu görünmektedir.

Önceden ÖYP’yi kazanıp atanmış olanlar tekrar başvuru yapabilir mi?

Evet yapılabilir bu konuda henüz bir sınırlama bulunmamaktadır ancak ÖYP puanından %3’lük bir kesinti yapılır.

Normal araştırma görevliliğinden ÖYP’ye geçilebilir mi?

Evet şu şartları sağlarsa; 31/07/2008 tarihinden sonra yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına atanan ve halen aynı kadroda bulunan araştırma görevlilerinden, ÖYP puanı, bu usul ve esaslar çerçevesinde aynı üniversitenin aynı anabilim dalına atanan araştırma görevlileri ile eşit ya da daha yüksek olanlar, yükseköğretim kurumlarının ilgili yönetim kurullarının önerisi ve YÖK Yürütme Kurulu’nun kararı ile ÖYP usul ve esaslar çerçevesinde ÖYP araştırma görevlisi desteklerinden faydalandırılırlar.

Yüksek lisans yaptım/yapıyorum/tez aşamasındayım ÖYP’ye başvurur ve kazanırsam yüksek lisansım yanacak mı?

Bu tamamen dekanlığınızın iznine bağlıdır. Ama yüksek lisans yaptığınız bölüm eğer atandığınız bölüm ile aynı ise sayılma ihtimali yüksektir. Ayrıca yüksek lisans yaptığınız üniversite ÖYP üniversitesi ve anabilim dalı ÖYP anabilim dalı ise programa ÖYP kapsamında devam edersiniz.

Doktora tez/ders dönemi aşamasında olanların ÖYP başvurusu nasıl olur?

ÖYP’de doktora en önemli kısımdır. Eğer atandığınız bölüm ya da anabilim dalınız aynı değilse ÖYP kapsamında doktoranızı yeniden yaptırmaları daha büyük bir olasılıktır.

Bütünleşik doktora yaparken ÖYP’ye başvurulur mu?
Başvurabilirsiniz yukarıda doktora yaparken başvuru şartları sizin içinde geçerlidir.

Atama ve sonrası

ÖYP Araştırma Görevlilerinin Yıllık İzinleri Kaç Gündür?

ÖYP Araştırma Görevlilerinin yıllık izinleri 20 gündür.

ÖYP Araştırma Görevlilerinin Maaşları Ne Kadardır?

ÖYP araştırma görevlileri 1870 tl maaş alırlar. Ocak maaş zammı ile birlikte 1.950 tl olacağı düşünülüyor. Bu ücrete geliştirme ödeneği dahil değildir. Geliştirme ödeneği doğu’dan batıya azalır. Doğuda ödenekler 900-700 arasındadır.

ÖYP’ye girdikten sonra çalışma alanı değiştirilir mi?

Hayır değiştiremezsiniz sadece lisansüstü eğitim anabilim dalınızı aynı bölüm içinde olmak şartı ile değiştirebilirsiniz.

ÖYP’de zorunlu hizmet bittikten sonra ne olur?

Zorunlu hizmetiniz bittikten sonra istediğiniz üniversiteye başvuru yapar ve sınavını kazanırsanız oraya geçebilirsiniz.

Mecburi hizmet senedi

ÖYP Kapsamında Mecburi Hizmet Senedi Nedir?

ÖYP kapsamında gerek lisansüstü eğitimleriniz gerekse yabancı dil eğitimleriniz için görevlendirilirsiniz. Bu görevlendirmeler karşılığında mecburi hizmet senedi imzalarsınız. Yurtiçindeki görevlendirmeleriniz karşılığında bire bir yurtdışı görevlendirilmeniz karşılığında ise bire iki karşılığında mecburi hizmet yaparsınız. Bu görevlendirmeler karşılığında ise yüklenme senedi imzalatılır, senedin tutarı; görevlendirileceğiniz süre (toplam ay) * brüt maaş + %50’si + yasal faizlerdir.

ÖYP’de imzaladığımız senetlerin miktarı ve bağlayıcılığı nedir?

İmzalayacağınız senetlerin miktarı sizin okuyacağınız ay ya da yıla göre paralel olarak değişir. Toplam tutar = (süre(ay)* maaş) + maaşın %50’si + faizlerdir. 6 yıl için (yüksek lisans ve doktora toplamı) imzalanan senet yaklaşık 250-300 bin tl’dir. Dil için 6 ayda yaklaşık 20 bin tl’dir. Senetlerin takibine, tahsiline ya da iptaline herhangi bir anlaşmazlıkta yetkili kılınan mahkeme karar verir o yüzden yorum yapamıyoruz.

ÖYP ataması olan tüm üniversiteler senet imzalatır mı?

Adı üzerinde olan programın amacı öğretim üyesi yetiştirmektir. Normal koşullarda yeni açılan üniversiteler bu program dahilinde araştırma görevlisi alır ve yetiştirilmesi için büyük üniversitelere gönderirler. Bu işlem 35. madde ile geçici görevlendirme olarak yapılır bu durumda senet imzalarsınız. Ancak yeni alımlarla beraber köklü üniversiteleri de ilanlarda görmeye başladık, bu üniversitelere atandıktan sonra eğer bölümde lisansüstü programlarınız varsa sizi dışarıya göndermek istemeyecek aynı zamanda eğitim alırken bölümde kalmanızı isteyeceklerdir işte böyle bir durumda senet veya zorunlu hizmet olmaz.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/