Merkezi puanla yatay geçiş nasıl yapılacak?

Üniversiteler
YÖK üniversite öğrencilerinin farklı puan türleri arasındaki yatay geçişlerini kolaylaştırdı ve kontenjanları artırdı. Yatay geçişler üniversite içi, üniversiteler arası ve merkezi yerleştirme puanıyl...
EMOJİLE

YÖK üniversite öğrencilerinin farklı puan türleri arasındaki yatay geçişlerini kolaylaştırdı ve kontenjanları artırdı. Yatay geçişler üniversite içi, üniversiteler arası ve merkezi yerleştirme puanıyla olmak üzere 3 şekilde yapılacak.

Gizem Gül’ün haberi

Her yıl üniversiteye giriş sınavlarına, üniversitede okuyan, bölümünden mutlu olmayan yaklaşık 300 bin genç tekrardan girince, YÖK harekete geçti ve yatay geçiş daha esnek hale getirildi. Yapılan yeni düzenlemelere göre üniversite öğrencilerinin farklı puan türleri arasındaki yatay geçiş kolaylaştırıldı ve yatay geçiş kontenjanları da arttırıldı. Ayrıca bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş de uygulamaya konuldu. Buna göre genel not ortalaması yatay geçiş için yeterli olmayan adaylar, isterlerse ÖSYS’de aldıkları puanla farklı bir puan türünde de yatay geçiş için başvurabilecek. Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin, üniversiteye kayıt olduğu yılki ÖSYS puanının, geçmek istediği programın sınava girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekecek. Başvurularda bunun dışında başka şart aranmayacak.

YÖK, yatay geçişlerle ilgili öğrencilerin detaylı olarak bilgi alması için bir de Yatay Geçiş Rehberi hazırladı. İlgilenenler rehbere, “https://www.yok.gov.tr/ogrenci/guz-ve-bahar-donemi-ek-madde-1-uygulama-ilkeleri” adresinden ulaşabilecek.

YATAY GEÇİŞLER 3 ŞEKİLDE YAPILACAK

Yatay geçişler üniversite içi, üniversiteler arası ve merkezi yerleştirme puanıyla olmak üzere 3 şekilde yapılacak. 3 yatay geçiş türü için de farklı kriterler var. Üniversite içi programlar arası geçişler, üniversitenin kendi bünyesindeki fakülte, akademi, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun, eşdeğer seviyede diploma programlarına alakalı yönetim heyeti tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılacak. Üniversiteler arası geçişte, üniversitelerin yatay geçiş alacağı bölümler, kontenjanlar ve müracaat tarihi YÖK’ün web sitesinde yer alıyor. Genel not ortalaması yatay geçiş için yeterli olmayan adaylar, isterlerse ÖSYS’de aldıkları puanla farklı bir puan türünde de yatay geçiş için başvurabilecek. Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmak isteyen talebenin, üniversiteye kayıt olduğu seneki ÖSYS puanının, geçmek istediği programın imtihana girdiği senedeki taban puanına denk veya yüksek olması gerekecek.

1. Üniversite içi yatay geçiş

Üniversite içinde başka bir bölüme geçmek isteyenlerin yararlanabileceği yatay geçiş şeklidir. Üniversite içi bölüm ve programlar arasındaki geçişler; üniversitenin kendi bünyesindeki fakülte, yüksekokul, konservatuvar, veya meslek yüksekokulunun, eş değer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde olacaktır.

2. Kurumlar arası yatay geçiş

Üniversiteler arası yatay geçiş ise yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve YÖK tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılacak. Üsküdar Üniversitesi Tercih Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, üniversiteler arası yatay geçiş ile ilgili kriterleri şöyle belirtti: “Başvuru için öğrencinin, kayıtlı olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekecek. Önlisans okuyanlar hazırlıkta, birinci ve son dönemde, lisansta okuyanlar ise hazırlık, birinci ve son sınıfta yatay geçiş yapamayacak.”

Açık veya uzaktan öğretim programlarına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, Eylül ayının ilk haftasının son günü mesai saati bitimine kadar ilgili yükseköğretim kurumuna başvuracak. Bu programlarda kontenjan sınırı bulunmayacak. 

Kurumlar arası yatay geçiş için gerekli belgeler şöyle; 

1-Başvuru dilekçesi

2-Nüfus cüzdanı fotokopisi

3-Geldiği okulun onaylı öğretim planı

4-Geldiği Fakültenin onaylı ders içeriği

5-Not durum belgesi

6-Disiplin cezası almadığını gösterir belge

7-Yabancı üniversiteler için eşdeğerlilik belgesi

8-ÖSYM sonuç belgesi

Not: Üniversitelerin istediği belgeler değişiklik gösterebilir.

3. Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş

Genel not ortalaması yatay geçiş için yeterli olmayan adaylar, isterlerse ÖSYS’de aldıkları puanla farklı bir puan türünde de yatay geçiş için başvurabilecek. Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin, üniversiteye kayıt olduğu yılki ÖSYS puanının, geçmek istediği programın sınava girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekecek. Başvurularda bunun dışında başka şart aranmayacak. Ancak öğrencinin geçmek istediği programa ilişkin ÖSYS kılavuzunda aranan özel koşullar varsa bunları taşımaları gerekecek.

Ara sınıflarda okuyan öğrencilerin başvurması halinde ilgili yükseköğretim programına başvuru yapıldığı yılda, ÖSYM ile öğrenci yerleştirilmemişse öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programa kayıt olduğu yıldaki ÖSYM kılavuzunda yer alan kontenjan dikkate alınacak.

Yatay geçiş için yüzde 30 kontenjan ayrılacak

YÖK tarafından tespit edilen usul ve esaslar uyarınca 2014-2015 eğitim öğretim yılı için her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için ÖSYS kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının yüzde 30’u kadar kontenjan ayrılacak.

Öğrenciler sadece 1 defa yatay geçiş yapabilecek

Başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda, ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlanarak sıralama yapılacak. Öğrenciler, sadece bir defa yatay geçiş yapabilecek.

Başvurular ne zaman başlayacak?

Her eğitim öğretim dönemi için başvurular Ağustos ayının 30’una kadar alınacak, başvuruların değerlendirme işlemlerinin Eylül ayının 15’ine kadar bitirilmesi, kayıtların da Eylül ayı sonuna kadar bitirilmesi gerekiyor.

Özel yetenekle alınan bölümlere yatay geçiş yapılabilir mi?

Özel yetenek sınavı ile kayıt olan öğrenciler de merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvurusu yapabilir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara yatay geçiş yapılamaz.

Yatay geçiş için başvuru süreci nasıl işleyecek?

Başvurular, bütün belgeler tamamlanmış olarak başvurulacak üniversiteye bizzat teslim edilmesi gerekiyor.

Başvuru için gerekli belgeler nelerdir?

-Güncel Öğrenci belgesi,

-ÖSYS Yerleştirme Sonuç belgesi (Belgede ÖSYM Kontrol Kodu olması zorunludur.)

Ayrıca önemli bir hatırlatma, başvurulara kadar ek olarak belge istenebilir bu nedenle ilanları belirli aralıklarla takip etmek gerekebilir.

On5yirmi5

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/