Gizem Gül’ün röportajı
Çocuğunuz cep telefonu almanız konusunda ısrar ediyor ve siz de ne yapacağınızı bilemiyor musunuz? Çocuklara cep telefonu alma meselesi, son yıllarda artık anne babaların ortak derdi haline gelmiş durumda. Çocuklarını teknolojinin zararlı yönlerinden uzak tutmak isteyen anne babalar çocukların ısrarları karşısında ne yapacağını şaşırıyor. Anne babaların çocuklarına telefon alma nedenlerinin birinci sırasında “çocuğumu aradığım zaman ulaşabilirim” düşüncesi geliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ağustos ayında yayınladığı araştırma sonuçları çocuklarda cep telefonu kullanma yaşının ortalama olarak 10 yaşa kadar düştüğünü ortaya koyuyor. 6-10 yaş grubu içerisindeki çocukların cep telefonu kullanma oranlarına baktığımız zaman da bu rakamın 7 yaşa düştüğünü görüyoruz. Cep telefonu kullanan 6-10 yaş arasındaki çocukların yüzde 85’i de cep telefonu üzerinden oyun oynuyor.
Cep telefonu kullanımında durum özetle böyle iken, artık çocuklar anne baba demeyi öğrenmeden tablet ile tanışıyor. Facebook ya da Twitter’a üye olan çocuklar sanal dünyaya korumasız bir biçimde adım atıyorlar. Telefon, tablet ve sosyal medya konusunda anne babalara yol gösterecek önerileri Pedagog Mehmet Teber’den öğrendik…
CEP TELEFONUNU LİSEDE ALIN
Bir çocuğa kaç yaşında telefon alınmalı?
Çocuğa telefon almak için en uygun dönem lise dönemi. Bu dönemde çocuğun ve okulun durumuna göre çocuğa telefon alınabilir. Lise 1 ile Lise 4 arasındaki bir dönem seçilebilir.
FATURALI HAT YERİNE KONTÖRLÜ HAT
Çocuğa nasıl bir cep telefonu almalı?
Çocuğa alınan telefon çok yüksek işlevli ve pahalı bir telefon olmamalıdır. Çocuğu kazanmadan lüks harcamaya alıştırmak tehlikelidir çünkü. Sosyal medyaya bağlanan bir telefon yeterlidir. Faturalı hat yerine kontörlü hat alınması daha doğrudur.
TAVRINIZI NET OLARAK ORTAYA KOYUN!
Telefon isteyen ve bu konuda ısrarcı olan bir çocuğa nasıl cevap verilmeli?
Telefon isteyen çocuğa net bir şekilde sınır koyulmalı ve lise döneminde alınacağı söylenmelidir.
2 YAŞINDAN ÖNCE ÇOCUK TELEVİZYON İLE TANIŞMAMALI
Cep telefonlarının yanı sıra artık hemen her çocuk çok küçük yaşlardan itibaren tablet bilgisayarlar kullanmaya başladı. Çocuklarımızı kaç yaşında tabletle tanıştırmalıyız?
Çocukların televizyon ile tanışma yaşına 2, internetle tanışma yaşına 7 diyebiliriz. Tablet ilk okulla birlikte alınabilir. Ancak sadece hafta sonları oynamalıdır çocuk tabletle.
HAFTA SONLARI TABLETTE OYUN OYNAMA SÜRESİ EN FAZLA 2 SAAT
Tablet bilgisayarlar kullanımı çocukları nasıl etkiliyorlar? Özellikle tablet bilgisayara yüklenen oyunlar çocukların çok fazla zaman geçirdikleri bir alan oldu. Oyun konusunda anne babalar nelere dikkat etmeli?
Tablet çocuğu gerçek dünyadan koparır. Oradaki oyunların tadına varan çocuk gerçek hayat oyunlarını beğenmez ve mutu olmak için tableti aramaya başlar. Bu şekilde bir bağımlılık geliştirebilir. Bu nedenle sadece tatil günlerinde en fazla 2 saat gün yüzüne çıkmalıdır.
ÇOCUK BİR BUÇUK SAATTEN FAZLA EKRAN KARŞISINDA KALMAMALI
Akıllı telefon, tablet, bilgisayar… Üçünün de farklı işlevleri olduğu için çocukların gelişimlerine etki etmesi bakımından kendi bağlamlarında değerlendirmeleri gerekir kuşkusuz. Ancak çocuklar için bu 3 teknolojik üründen en tehlikeli ya da en masumu diye bir ayırım yapmaya gitmek doğru olur mu? Bir anne baba olarak çocuğumuza bunlardan bir tanesini alacak olsak hangisini tercih etmemizi tavsiye edersiniz?
Her türlü ekranla kurulan uzun süreli ilişki çocuklar için tehlikelidir. Ekranın tablet ya da telefon olması değil, zararı ilgilenen şeyin içeriği belirler. Ayrıca geçirilen süre de zarar da belirleyicidir. Bu nedenle çocukların hafta içi 90 dakika hafta sonu da 150 dakikadan fazla ekran karşısında kalması açık zararlıdır.
SOSYAL MEDYA NARSİZMİ TETİKLİYOR
Küçük yaştan itibaren çocuklar Facebook, Twitter gibi sosyal ağlara üye olabiliyorlar. Sosyal ağlara üye olmak için yaş sınırı ne olmalıdır? Sanal dünya çocuğun dünyasına nasıl etki eder?
Resmi olarak zaten 13 yaşını doldurmamış olanlar üye olamıyor. Ancak bence bu yaş 16 olmalı. Sanal dünyanın sosyalleşmeyi kötü etkilediğini, beyin gelişimine zarar verdiğini, bağımlılık oluşturduğunu, narsizmi tetiklediğini artık biliyoruz.
ANNE BABA ÇOCUKLARDAN DAHA ÇOK TEKNOLOJİYİ BİLMELİ
İnternete giren bir çocuk birçok tehlikeyle de karşı karşıya kalıyor. Anne babalar çocuklarının internette neler yaptığını nasıl takip etmeli?
Anne-babalar internetin zararlarından çocukları korumak için güvenlik duvarları, şifreleri aktif hale getirmeleri gerekir. Kişisel bilgi paylaşımı konusunda çocuklarını eğitmeli, çeşitli filtre programları kullanmalıdırlar. Yani anne-baba olarak çocuklardan daha fazla teknoloji bilgisine sahip olmalıyız…
On5yirmi5