Röportaj: Fahri Sarrafoğlu
15 yıldır MÜSİAD’da çalışan Ferda Ankun’un en büyük özelliği “eğitimi sevmesi”. Evet, O, şu ana kadar toplam 80’nin üzerinde eğitim seminerine katılarak, kendini inşa etme yolunda hızla ilerliyor. Eğitim seminerlerine katılarak, kendini hem tanıyor hem de Allah’ın istediği “kul olma” yolunda, ilme olan heyecanını devam ettiriyor. Kendisiyle kısa bir söyleşi yaptık, sizlerin de beğeneceğiniz ümidiyle, paylaşıyorum.
ÇOCUKLUĞUNDAN GELEN EĞİTİM AŞKI
-Uzun yıllardır MÜSİAD’da çalışıyorsunuz ve özellikle üyelere dönük eğitim seminerlerinin hem organizasyonu yaptınız hem de bizzat eğitime katıldınız. Şu ana kadar ne kadar eğitim seminerine iştirak ettiniz ve sanırım sertifikanızı da var?
MÜSİAD Genel Merkezi’nde 15 yıldır çalışmaktayım. Bu süre içerisinde 2 yıl Eğitim Koordinatörlüğü, 2 yılda Eğitim Yöneticiliği yaptım. Bu süre içerisinde 50 sertifikalı 30’dan fazlada sertifikasız eğitime katıldım.
– Sizde ki bu eğitim sevgisi ya da aşkı nereden geliyor, sıkılmıyor musunuz?
Ben Lise yıllarındayken 18 yaşında ablam kanser hastalığına yakalandı ve vefat etti. Bu olaydan sonra psikolojim etkilendiği için üniversiteyi okuyamamıştım. Şuan ise İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Sosyoloji bölümünde okumaktayım. Ben eğitimin, çocukluktan, yaşlılığa ve ölüme kadar yaşamın her alanında sürekli alınması gerektiğine inanan bir kişiyim. Bir insan kendini geliştirmek, hayata farklı açılardan bakmak ve toplumda bir adım daha önde olmak istiyorsa bana göre mutlaka sürekli eğitim almalıdır. O yüzden bende, aldığım her eğitim bana bir değer ve farklı bakış açısı sağladığı için sıkılmıyorum.
ÖĞRENDİKLERİMİ MUTLAKA UYGULUYORUM
– Eğitimde öğrendiklerinizi uygulama imkanı oluyor değil mi? Ya da ne kadarını uygulayabiliyorsunuz?
Elbette oluyor. Mesela, kişisel gelişim eğitimlerinde öğrenmiş olduğun metodları, aile, iş ve toplum hayatımda uyguladığımda iletişim süreçlerinde neredeyse hiçbir sorun yaşamıyorum. Hata yapmam şansım azalıyor. Elbette almış olduğum 80 eğitimin tamamını yaşamımda uygulayamıyorum. Ancak “herşeyin bir şeyini, birşeyin herşeyini bilmelisin”sözüne atfen, almış olduğum eğitimler zihnimin bir köşesinde durarak bana yeri geldiğinde yardımcı olmaktadırlar.
– Sizi etkileyen eğitimlerden biraz bahsedebilir misiniz, hangi tür eğitimler sizin hayatınızda önemli değişiklikler yaptı. Özellikle iş ve aile hayatınızda…
Beni en çok etkilen eğitimler, kişisel gelişim eğitimleridir. Çünkü ben MÜSİAD’ girmeden önce Makine sektöründe CNC Operatörlüğü yapmaktaydım. İşin niteliği gereği gece çalışmak, gündüz uyumak durumundaydım. Yani insan ilişkilerinin neredeyse sıfır noktasındaydım. Açıkcası insanlarla iletişim kuramıyor, konuşamıyor hallerindeydim. O yüzden ilerisini düşünerek işten ayrıldım. Benim hayatımda asıl değişiklik MÜSİAD’a işe başladıktan sonra oldu. MÜSİAD ve dışarıda aldığım; Etkili ve Güzel Konuşma Sanatı, Düşün, Konuş Dinle, Telefonda Etkili Konuşma Sanatı, Etkili İletişim Becerileri, Etkili Beden Dili, Motivasyon, Stres Yönetimi, İkna Mühendisliği, Az Zamanda Çok İş Başarma Sanatı, Kişisel Marka Oluşturma, eğitimleri, benim iş ve aile hayatımda büyük değişiklikler olmasına vesile oldu.
LÜTFEN ÖN Y ARGILI OLMAYALIM
– Eğitim seminerlerine dönük olarak neler tavsiye edersiniz, bu tür seminerlere katılımda amaç ne olmalı sizce? Sadece bir sertifika almak için olmamalı sanırım.
Eğitime katılacak kişilere tavsiyem; öncelikle eğitimler için ön yargılı olmamalıdırlar. Eğitimi kesinlikle gereksiz zaman kaybı olarak görmemeliler. Daha da önemlisi madem eğitimde sertifika var kariyerimde işe yarar, ileride cv.imde kullanırım mantığı olmamalıdır. Eğitimde bana göre amaç; kişinin kendisini geliştirmesi, yeteneklerini ortaya çıkarması, farklı bakış açısına sahip olması, kendisine, ailesine, topluma ve ülkeye almış olduğu eğitimleri uygulayarak fayda sağlamasıdır.
Ferda ANKUN Kısa Özgeçmiş
1979 yılında Ordu’da doğmuşum. İlkokul 1-2‘yi Ordu Bayadı İlkokulu’nda, İlkokul 3-4-5’i İstanbul, Handan Ziya Öniş İlkokulunda, Ortaokulu Yunus Emre Ortaokulunda ve Liseyi de Şişli Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar bölümünde okudum. Lisede başarılı bir öğrenciydim. Ancak ben lise son sınıftayken ablamın vefatından dolayı psikolojim etkilendiği için üniversiteyi kazanamadım. Üniversite eğitimini şimdi almaktayım. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Sosyoloji bölümünde okumaktayım. Evliyim 1 öz 1 manevi çocuğum var. İş hayatı olarak liseden sonra 3 sene, makine sektöründe faaliyet gösteren 3 farklı işyerinde çalıştım. Sonrasında 2001 yılında MÜSİAD Genel Merkezi’nde işe başladım. MÜSİAD’da sırasıyla, Genel Sekreterlik Asistanı, Bütçe ve Mali İşler Yönetici Yardımcısı, Sektör Kurulları Koordinatörü, Kurumsal İlişkiler Koordinatörü, Eğitim Koordinatörü/Yöneticisi, Üye İlişkileri Koordinatörü/Yöneticisi, Proje, Yatırım ve Destekler Koordinatörü/Yöneticisi ve son olarak şuan MÜSİAD’ın Kurumsal İlişkiler Yöneticisi olarak görevime devam etmekteyim.