Röportaj: Mehmet DERİ
Yeryüzü İyilik Hareketi Uluslararası Yardım Derneği Genel Koordinatörü Sayın Mustafa Karaca ile Derneğin, yurt içindeki ve yurt dışındaki insanî ve sosyal faaliyetlerini konuştuk.
Yeryüzü İyilik Hareketi Derneğinden kısaca bahsedebilir misiniz?
Derneğimizden kısaca bahsedecek olursam, Yeryüzü İyilik Hareketi Derneği, geçmişte muhtelif hizmet alanlarında çalışmalar yapmış bulunan gönüllü iradenin, hayır ve iyilik içeren çalışmalarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Mart 2016’da kurduğu bir kuruluştur.
Derneğimiz “Yeryüzünde İyilik Egemen Oluncaya Kadar” sloganıyla Mart 2016’da kuruldu. Türkiye’de ve dünyanın sayılı yerlerinde mazlumlara, mağdurlara ve muhtaçlara ulaşan, onlara maddî ve manevî her şekilde destek olmayı ilke edinen bir yardım kuruluşudur. Derneğimiz; model ve farklı projeleri “Ortak Akılla” yürüten bir ayrıcalığa sahiptir. Derneğimiz ayrıca; bağışçıyı sahaya çağıran bir düşüncesi, projesi olana destek çıkma, altyapı sunmak gibi hususlarda yardımcı olmaktadır. Çünkü dernek faaliyetleri gönüllü sorumluluk temelinde yürütülüyor.
Dernek olarak İslâmî ve insanî değerler çerçevesinde yaşama, yaşanmasına vesile olma, toplumda bu yönde bir dönüşümün gerçekleşmesine ön ayak olma ve hayır odaklı iş üretmeyi amaçlamaktayız.
Temel Vizyonumuz ise “hayatın her alanında paylaşmayı yaygınlaştırmak, iyiliği arttırıp kötülüğü engellemek, her durumda mazlum ve mağdurun yanında olmak, benzer durumda olan kurumlarla birlikte hareket ederek erdemli, onurlu ve haysiyetli bir toplumun oluşmasına katkı sağlamaktır.”
Yeryüzü iyilik Hareketi Derneği’nin amacı; savaş, afet, terör gibi olağanüstü ve olağan zamanlarda yurt içindeki ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine gıda, giyim, sağlık, eğitim, yakacak, kira, barınma, evlenme, yuva kurma, iş kurma, konut vb. bütün hususlarda aynî, nakdî her türlü maddî ve manevî yardımda bulunmaktır. Yeryüzü İyilik Hareketi Derneği, Türkiye başta olmak üzere Asya, Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslarda mazlum ve muhtaçlar için Ramazan yardımları dağıtıyor, iftar programları düzenliyor, kurban kesiyor, acil durumlarda ve felaket zamanlarında acil ihtiyaçları karşılıyor ve birçok kalıcı projelere imza atıyor.
Çeşitli alanlarda yaptığınız bu Projeler ve Yardımlar nelerdir?
Bu Ramazan’da Türkiye, Bangladeş, Arakan, Arnavutluk, Moro-Filipinlerde “İftar Sofraları” kurarak, “Kumanya ve Gıda Dağıtımları” yaparak, “Aynî ve Nakdî Yardımlar”da bulunarak fakirlerin, muhtaçların ve kimsesizlerin yüzleri güldürüldü, hayır duaları alındı.
Yetimlerimizi de unutmadık. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında olduğu gibi yetimleri ve öksüzleri giydirerek, çeşitli hediyeler ve cep harçlıkları vererek onların da bayrama sevinçle girmelerini sağladık elhamdülillah.
Mardin’de Ramazan ayı münasebetiyle “Erzak ve Kumanya Dağıtımları” yaptık.
Mazlum ve mağdur Suriyeli kardeşlerimiz için “Yardım Kampanyaları” düzenledik ve bu yardımları Halep’e gönderdik, göndermeye de devam ediyoruz. Çünkü Suriye’de büyük bir katliam ve mağduriyet var, Suriyeli kardeşlerimiz için elimizden gelen her türlü yardımı ve desteği yapmalıyız, yapıyoruz da elhamdülillah. Suriye’deki savaşın mağdurları ve mazlumları için Suriye’nin Halep şehrindeki ekmek fabrikalarına devamlı olarak un gönderiyoruz, geçenlerde 12. Tırımızı gönderdik.
Yine Beykoz Ensar-Muhacir Dayanışma Platformu bünyesinde Beykoz’da yaşayan Suriyelilere “İftar Programı” yaptık.
Mayıs ayında Bangladeş’te meydana gelen şiddetli fırtına ve sel felaketi nedeniyle selzedelere başta gıda, kıyafet, battaniye, ilaç yardımları, evlerinin tamiri gibi yaptık.
Sağlık alanında da elimizden gelen yardım ve destekleri yapmaya devam ediyoruz. Kan bağışının önemine inandığımız içi tüm gönüllüleri davet ederek kan bağışı programı düzenledik.
Eğitim alanında, Avrupa yakasında şu anda kız ve erkek öğrenci evlerimizi oluşturmaya başladık.
Bu arada yaklaşmakta olan “Kurban Organizasyonu”nu hatırlatayım. Kurban’da nasıl bir organizasyon yürüteceksiniz inşallah?
Bu yıl “Kurbanını Kardeşinle Paylaşmaya Var mısın?” temasıyla başta Ülkemiz olmak üzere Suriye (Halep), Arnavutluk, Kosova, Bosna-Hersek, Sudan-Darfur, Bangladeş, Gürcistan, Moro gibi ülkelerde kurban kesimi yapacağız inşallah.
İnşallah keseceğimiz kurbanlar vesilesiyle iyilik köprüleri kuracak, oradaki kardeşlerimizin problemlerini, meselelerini istişare edip paylaşacak, ona göre bu problemlerin, meselelerin çözümü için yeni yeni projeler geliştireceğiz.
Kurban Fiyatlarımız ise
*Afrika ve Asya için 300 ₺
*Balkanlar için 480 ₺
*Suriye için 500 ₺
*Ülkemiz için 800 ₺’dir. Ülkemizde kestiğimiz kurbanları Suriyeli Mülteci kardeşlerimize dağıtacağız.
Derneğinizin “Su Kuyuları Projesi” olduğunu biliyorum. Bu proje hakkında bilgi verir misiniz?
Hayata geçirdiğimiz “Su Kuyusu Projesi” ile susuzluk ve kuraklığın sebep olduğu salgın hastalıklar sonucunda çocukların öldüğü
*Bangladeş-Arakan
*Sudan
*Etiyopya (Habeşistan)’da
“Su Kuyuları” açtık. Hayırseverlerin isimleriyle hizmete açılan su kuyuları hayatî bir soruna çözüm oluyor. Açılan bu su kuyuları sebebiyle insanlar çok memnun oluyorlar, Türkiyeli hayırsever kardeşlerine dualarını ve teşekkürlerini gönderiyorlar. Afrika ve diğer kurak bölgelere yönelik su kuyusu açma projesi kapsamı genişleyerek, hızla artarak devam ediyor elhamdülillah.
Bangladeş’te su kuyularımız 3 çeşittir:
1. Normal açılan su kuyusu: 300 $
2. Elektrikli pompalı su kuyusu 1500 $
3. Derinkuyu pompalı ve güneş enerjisi sistemli su kuyusu 2500 $
Hakikaten oralarda durum içler acısı. Temiz su kaynakları yetersiz, arsenik oranı fazla, sular çamurlu ve hijyenik değil, daha da acısı hayvanlarla insanlar aynı suyu paylaşıyorlar.
Yetimhâne Projeleriniz var, bu proje hakkında hayırseverlerimizi bilgilendirir misiniz?
Bangladeş yaklaşık 180 milyon nüfusuyla dünyanın sayılı ülkelerinden biridir. Nüfusun % 98’ini, Bangladeş’in yerli unsurları olan Bengalliler oluşturmaktadır.
Fakirliğin, hastalığın, eğitimsizliğin, sosyal çatışmaların yaşandığı Bangladeş’te yetimler için “Yetimhane Projesi”ni hayata geçirmek üzereyiz.
Bu yetimhane, kız çocukları için ayrı, erkek çocuklar için ayrı olacaktır.
Yetimhane bir külliye olarak düşünülmüş olup içerinde derslikleri, yatakhane, yemekhane, kütüphane, oyun bahçesi, aktivite mekânları bulunacaktır.
İnşallah burada yetişen yetimler, geleceğin Bangladeş’ini inşa edecek, kardeş Bangladeş-Türkiye ilişkilerini her alanda geliştirmede de önemli bir rol oynayacaktır.
Bildiğim kadarıyla Medrese-Mescid inşa faaliyetleriniz var. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
Ufak çaplı mescid ve aynı zamanda medreseler inşa ediyoruz. Bunlar bölgede çok önemli bir boşluğu dolduruyor. Fonksiyonel bir proje. Bunların maliyeti 10 Bin Dolar.
Derneğinize yardım etmek isteyen hayırseverler size nasıl ulaşabilirler?
Derneğimize bağış yapmak isteyenler www.yeryuzu.org.tr sitemizden ve 0212 534 5355 nolu telefonumuzdan detaylı bilgi alabilirler. Ayrıca facebook.com/yeryuzuiyilikhareketi sosyal medyadan da faaliyetlerimizi takip edip bilgilenebilirler.
Son olarak neler söylemek istesiniz?
Son olarak şunları söylemek istiyorum: Temel Misyonumuz; içinde yaşadığımız hayatı anlamlı kılmak, yaşadığımız coğrafyaya dair sorumluluğumuzun bilincinde olmak ve bu sorumluluğun gereğini yerine getirmektir. Bu nedenle bizler “iyiliği emreden kötülükten men eden” bir dinin, medeniyetin mensuplarıyız. Elimizden geldiğince ve gücümüz neye yetiyorsa o konuda yardımcı olalım, destek çıkalım. Hayrı yayalım ve yaygınlaştıralım ki hem kendi coğrafyamız hem ümmet coğrafyamız hayırla, iyiliklerle dolsun inşallah.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Bu güzel röportaj için nedeniyle ben de teşekkür eder, tüm hayırseverlerimize selamlarımı, saygılarımı ve dualarımı iletirim.