Cazın Divası Nükhet Ruacan

Biyografi
Nükhet Ruacan Türk caz şarkıcısı ve öğretim üyesi. 14 Aralık 1951’de İstanbul’da dünyaya gelen Nükhet Ruacan, Tatbiki Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’ne devam etti. Şarkı söyl...
EMOJİLE

Nükhet Ruacan Türk caz şarkıcısı ve öğretim üyesi. 14 Aralık 1951’de İstanbul’da dünyaya gelen Nükhet Ruacan, Tatbiki Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’ne devam etti. Şarkı söylemeyi grafik tasarımcısı olmaktan daha fazla sevdiğini anlayınca eğitimine ara vererek pop şarkıcılığına başladı. Ancak caz müziğine olan derin sevgisi onu bu alana yönlendirdi ve 1974 yılında İsviçre’ye giderek caz müziği yapmaya başladı. İsviçre ve Norveç’te Emin Fındıkoğlu ve Tommy Dodd orkestralarında çalıştı. 1977 yılında Türkiye’ye dönerek caz vokalisti olarak çeşitli kulüplerde çalıştı, festivallere katıldı. Cazın Türkiye’de daha geniş kitleler tarafından tanınması ve sevilmesine önemli katkıları oldu.

1979’da gittiği ABD’de New York Conservatory of Music’te şan eğitimi aldıktan sonra, 1982’de tekrar geldiği Türkiye’de çeşitli gruplarla çalıştı. Ruacan adlı bir plak da yapan sanatçı, Kültür Bakanlığı adına Çin ve ABD’de konserler verdi. TRT televizyonunda birçok programa çıktı, bu programlarda ona TRT orkestrasının yanı sıra kendi caz grupları da eşlik etmişlerdir. 1984 Eurovision Türkiye elemelerinde "Hayallerin ışığında" adlı parçayı yorumlamıştı.

Yine caz müziğinin tanınmış bir siması caz gitaristi Neşet Ruacan’ın kardeşi olan Nükhet Ruacan, 10 yıldır Bilgi Üniversitesi’nin Müzik Bölümü’nde dersler veriyordu. Bir süre lösemi tedavisi gören sanatçı 6 Mayıs 2007’de İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Ruacan öldüğünde 56 yaşındaydı.

"Ruacan" albümü 

Dünyanın birçok önemli kentinde konserler veren, festivallere katılan ve sayısız televizyon programları yapan Nükhet Ruacan’ın ne yazık ki tek bir albümü vardır. 1979’da çıkan Ruacan adındaki bu 33 devirlik long play (LP) albümünün plak bilgileri şöyledir:

*Nükhet Ruacan: Solist
*Neşet Ruacan: Elektro Gitar, Akustik Gitar
*Onno Tunç: Bas Gitar
*Cezmi Başeğmez: Davul
*Orhan Topçuoğlu: Davul, Perküsyon
*Aret Sevan: Perküsyon
*Turhan Yükseler: Akustik Piyano, Synthesizer
*Levent Altındağ: Flüt
*Behiç Altındağ: Elektro Piyano
* Prodüktör: Ali Kocatepe
*Düzenlemeler: Neşet Ruacan a(1, 2, 3, 4, 5), b(1, 2, 3, 5), Onno Tunç b(4)
*Ses kayıt: Sıtkı Acim
*Fotoğraflar: Aret Sevan
*Kapak kompozisyon: Elif Ayiter 
 
Plağın A yüzü

1. Mahagony (M. Masser/ G. Goffin)
2. One Way Ticket (Hunter/ Keller)
3. Inseparable (Natalie Cole)
4. Gölge (Onno Tunç)
5. Look Through My Eyes (Rufus)

Plağın B yüzü

1. Nehir (Neşet Ruacan)
2. Evergreen ("a star is born" filminin aşk temi)
3. Oba Oba (Bonfa/ Tony Jaffe)
4. Peaceful Living (Natalie Cole)
5. Umut (Sevgi Sanlı/ Neşet Ruacan/ Carlo)

Nükhet Ruacan’ın diğer plak kayıtları

*Nükhet Ruacan ayrıca Bülent Ortaçgil için söylenmiş "Ortaçgil Şarkıları" adlı müzik albümünde "Her Şey Sevgiyle Başlar" adlı parçayı da yorumlamıştır.
*Diğer bir Bülent Ortaçgil albümü olan "Benimle Oynar Mısın" da "Yağmur" adlı parçayı seslendirdi

Televizyon programları 

*Cazın Öyküsü. TRT, 1995. 13 bölümlük programın ilk bölümünün (12 Eylül 1995) konuklarından biri de programa solist olarak katılan Nükhet Ruacan’dı. Programın sunuculuğunu ise Neşet Ruacan yapıyordu.
*Yankılar. TRT 2, 2002. Fatih Erkoç’la Caz. 16 Haziran 2002 tarihli programın konukları Neşet Ruacan ile Nükhet Ruacan.
*Kerem Görsev ile Caz TV 8, 2003