Bilim Kurgunun Efendisi Isaac Asimov

Biyografi
Asimov, kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri var. Isaac Asimov, ortak görüşle bili...
EMOJİLE

Asimov, kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri var. Isaac Asimov, ortak görüşle bilim kurgu dalının ustası konumunda, Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edildi.

Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov’un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920’dir. Rusya’da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti. New York’a büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı.

Asimov, Columbia Üniversitesi’nden 1939’da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi’ne geçti. Burada 1979’da profesör oldu.

1983’te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS’e yakalandı ve 6 Nisan 1992’de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS’ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı.

Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.

1941’de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968’de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi.

Isaac Aimov’un bugüne kadar yayın kitaplarının arasında; "Ölü Gezegen, Güneşin Tanrıları, Şafağın Robotları, Kurtarıcı, Sonsuzun Tohumları, Tanrılar ve İmparatorlar, Zamandan Kaçış, İmparatorluk Kurulurken, İmparatorluk, Altın Galaksi, Gizli Tanrılar, Galaksi Çöküyor, Vakıf Kurulurken, Vakıf (kitap), Vakıf ve İmparatorluk, İkinci Vakıf, Vakfın Sınırı, Vakıf İleri, Vakıf ve Dünya, Dolu Dolu Yaşadım, Bilim ve Buluşlar Tarihi, Dün Bugün Yarın, Robot Öyküleri Antolojisi, Karadul Bulmacaları, Sonsuzluğun Sonu" bulunuyor.

Asimov, Vakıf (Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı.

Kaynak: Wikipedia