Kot Taşlama Artık Yasak

Olaylar
Sağlık Bakanlığı bir genelge yayımlayarak, ‘Püskürtme işleminde kullanılan kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılması yasaklanmıştır’ diye konuştu. Kot ...
EMOJİLE

Sağlık Bakanlığı bir genelge yayımlayarak, ‘Püskürtme işleminde kullanılan kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılması yasaklanmıştır’ diye konuştu.

Kot taşlama işçilerinde görülen ölümcül akciğer hastalığı Silikozis’in önlenmesi için sonunda devlet harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı, bir genelge yayımlayarak, kot taşlamak için kullanılan maddeleri yasakladı.
Genelgede “Püskürtme işleminde kullanılan kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılması yasaklanmıştır” denildi. Kot taşlama, kot kumlama, kotu kumla yıkama olarak adlandırılan işlem nedeniyle şu ana kadar 40 işçi hayatını kaybetti. Kot’u beyazlatmak için kullanılan maddeler, dünyada henüz tedavisi olmayan ölümcül akciğer hastalığı Silikozis’e yol açıyor.

Mekanizması bilinmemekle birlikte yeni oluşmuş bu serbest silika partikülleri akciğerlere daha fazla zarar vermektedir. Bu nedenle kumlama işinde çalışanlara kısa süreli etkilenmeler sonrası daha kötü seyirli Silikozis vakaları görülüyor. Günümüz tıbbi koşullarında etkili bir tedavi yöntemi bulunmayan bu hastalık, ülkemizde kot kumlama işinde çalışanlarda, bir toplum sağlığı sorunu haline gelmiştir. Genelgede daha önce kot taşlama işinde çalışanların kendisine en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları da istendi.

SOMUT KAZANIMDIR
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi adına yapılan açıklamada ise “Sağlık Bakanlığı görevini yaptı, sıra Çalışma Bakanlığı’nda. Sağlık Bakanlığı’nın kot kumlamayı yasaklaması, iki yılı aşkın mücadelemizin en somut kazanımıdır. Ancak yeterli değildir. Mülki amirler ve yerel yönetimler, bölgelerindeki kaçak işyerlerini en kısa sürede tespit edip kapatmalıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bugüne kadar bu işte kayıt dışı çalışmış ve mağdur olmuş binlerce işçinin sosyal güvenlik haklarını geriye dönük sağlamalıdır. Adalet Bakanlığı, mağdur işçilerin yargı harçlarından muaf olması için ‘adli müzaheret’ kararı çıkarmalıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında davaların yürüyebilmesi için, adli soruşturmalara izin vermelidir” denildi.

YASA ÖNERİSİ
Yaklaşık 40 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle Çalışma Bakanlığı, 71 iş yerinde denetim başlatmıştı. Denetimlerin ardından Bakan Faruk Çelik, sağlıksız şartlarda işçi çalıştıran 60 kot taşlama atölyesinin kapatılacağını açıklamıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Silikozis hastalığına yakalananlar için yasa teklifi hazırladı. Teklifin yasalaşması halinde, sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın bir kereye mahsus olmak üzere bu meslek hastalığına yakalanan bütün işçilerin emeklilik hakları sağlanacak. Kot kumlama işinde çalışmış işçilerin sosyal güvencesi olsun ya da olmasın sağlık kontrolleri ve tedavilerinin ücretsiz olarak yapılabilecek.
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107