Çin’de 7,1’lik Deprem

Olaylar
Çin devlet televizyonu, Çinghay eyaletinde meydana gelen depremde ölü sayısının 300’e yükseldiğini, 8 bin kişinin yaralandığını duyurdu. Televizyonun haberinde, kurtarma ekiplerinin Çinghay̵...
EMOJİLE

Çin devlet televizyonu, Çinghay eyaletinde meydana gelen depremde ölü sayısının 300’e yükseldiğini, 8 bin kişinin yaralandığını duyurdu.

Televizyonun haberinde, kurtarma ekiplerinin Çinghay’da enkaz altındakilere ulaşma çalışmalarını sürdüğü kaydedildi.

Çok sayıda kişinin enkaz altında kaldığı bildirilen ve Çinli yetkililere göre 7,1, Amerikan Jeolojik Araştırma kurumuna göre ise 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından büyüklüğü 6,3’e kadar bulunan üç artçı sarsıntı da meydana gelmişti.

ÇİN BÖLGEYE ASKER SEVK EDİYOR
Çin depremden sonra bölgeye asker sevk edilmeye başladı. İlk elde 700 askerin bölgeye vardığı, 1000 askerin de bölgeye ulaşmak üzere olduğu bildirildi.

Şinhua haber ajansı bölgeye ayrıca 25 doktor ve 65 itfaiye görevlisinden oluşan bir ekip gönderildiğini duyurdu. Ayrıca komşu eyaletlerden de kurtarma ekipleri yola çıktı. Gansu eyaletin merkezi Lancou’dan aralarında yüksek rakımda çalışma kabiliyetine sahip uzmanların da bulunduğu askeri sağlık ekibi bölgeye gitti.

Silah Polis Birlikleri Merkezi, bölgede polise kurtarma çalışmalarına katılma, 2100 polise de çalışmalarda yer almak için hazır olma talimatı verdi.

Sivil İşler Bakanlığı yayımladığı basın açıklamasında, 5 bin çadır, 50 bin palto ve 50 yorgandan oluşan yardım malzemelerinin ilk partisinin bölgeye yollandığı ifade edildi.

Yetkililer, depremin merkezindeki Ciegu kasabasında bulunan evlerin yüzde 85’inden fazlasının yıkıldığını açıklamıştı.

TÜRK KIZILAY’I ÇİN’E YARDIMA HAZIR
Türk Kızılayı
, Çin’in kuzeybatısında meydana gelen depremle ilgili olarak, gelebilecek yardım talebine hızla cevap verebilmek için acil yardım malzemelerinin yüklü olduğu bir kargo uçağıyla bir afet müdahale ekibini hazır hale getirdi.

Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezinde bir kriz masası oluşturulduğu belirtilen açıklamada, Çin Kızılhaçı ile iletişime geçilerek, Türk halkının geçmiş olsun dileklerinin iletildiği kaydedildi.
Açıklamada, Türk Kızılayının gerekli yardımın bölgeye ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıklarını tamamladığının Çinli yetkililere bildirdiği belirtilerek, ”Çin’den gelebilecek yardım talebine hızla cevap verebilmek için acil yardım malzemelerinin yüklü olduğu bir kargo uçağı ile bir afet müdahale ekibi hazır hale getirildi” denildi.

Bölgedeki gelişmelerin Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile koordineli olarak takip edildiği vurgulandı.