Adana Valiliği Kurban Hizmetleri Komisyonundan alınan bilgiye göre, kurban satışından kesimi sürecine kadar uyulması gereken kuralları kentlerde oluşturulan kurban hizmetleri komisyonları belirleyecek.
Kurbanlık hayvanlara kötü muamelenin önüne geçilmesi için, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 12. maddesinde belirtilen ”Hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır” hükmüne uymayanlara 687 lira idari para cezası verilecek.
”Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek gibi eylemlerle fiziksel ve psikolojik acı çektirmenin suç olduğu” belirtilerek, bu hükme aykırı hareket edenlere de kanunun 14. maddesine göre 343 TL idari para cezası uygulanacak.
Bu arada, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8. maddesinde yer alan ”Her türlü atık ve artığı çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır” hükmüne aykırı hareket eden kişilere 792 lira, iş yerleri ve toplu yaşam alanları yöneticilerine ise 31 bin 745 liraya varan miktarda idari para cezası uygulanabilecek.
Ayrıca, bu kapsamdakilere Kabahatler Kanunu’na göre de 70 lira para cezası yazılabilecek.