200 Bin Kişiye İş İmkanı

Olaylar
Bakanlar Kurulu’nda son şekli verilen istihdam paketinin ayrıntıları belli oldu. 1 milyar 163 milyon lira maliyeti olan paketle, 200 bin yeni istihdam sağlanması hedefleniyor. Hükümet yeni bir i...
EMOJİLE

Bakanlar Kurulu’nda son şekli verilen istihdam paketinin ayrıntıları belli oldu. 1 milyar 163 milyon lira maliyeti olan paketle, 200 bin yeni istihdam sağlanması hedefleniyor.

Hükümet yeni bir istihdam paketini açmaya hazırlanıyor.

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in detaylarını açıkladığı düzenlemeye göre, işverene yüzde 5 genel prim indirimi sağlanıyor.

Bununla birlikte işverenler, ilk kez çalıştıracakları kadın ve gençlere yönelik prim teşvikinden de üç yıl boyunca yüzde 100 oranında yararlanabilecek.

KAZADA SAĞLIK MASRAFI SGK’DAN
Trafik kazası geçiren kişi yüzde 100 kusurlu ve sigortasız olsa bile sağlık giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak.

SANATÇILARA PRİM KOLAYLIĞI
Sanatçı, taksi şoförleri ve geçici tarım işçileri de 17 gün prim ödeyerek, bir tam ay çalışmış sayılacak.

KOT TAŞLAMA İŞÇİSİNE AYLIK
Silikozis hastalığı nedeniyle iş gücünü yüzde 40 ve daha fazla kaybeden kot taşlama işçilerine 100 ile 300 lira arasında aylık bağlanacak.

STAJYERE SİGORTA
Staj ve çıraklık yapan öğrencilere de sağlık sigortası yapılacak.

200 BİN İSTİHDAM
1 milyar 163 milyon lira maliyeti olan paketle, 200 bin yeni istihdam sağlanması planlanıyor. Düzenlemenin bütçe ile birlikte Meclis’ten geçirilmesi hedefleniyor.

KAMUYA NE KADAR ELEMAN ALINACAK?

Kamuya alınacak eleman sayısı bütçeden planlanmış. Kamuya 25 bin kadro tahsis edildi. Halen memur olup da emekliye ayırlacak olanların yüzde 20’si kadar da istihdam yapılabilecek. bunun da 25 bin olması bekleniyor. 8 bin yükseköğretim kurumlarında var. Toplamda tahminen 2011’de değişik pozisyonda memur, sözleşmeli, 4-C dahil olmak üzere yaklaşık 100 bin istihdam yapılacak.

MAAŞLAR EŞİTLENECEK Mİ?

Kamudaki ücret dengesizliğini ilk etapta uzmanlar ve uzman yardımcıları açısından çözeceğiz. Yeni alınacaklar yasal düzenlemeye göre herkesin ücreti eşit olacak. İlgili tasarıyı 2011 başında Meclis’ten çıkarmayı planlıyoruz.

MÜHENDİS KADROSU ARTIRILACAK MI? ATAMA NİYE GEÇ YAPILIYOR?

Atamaların hepsini KPSS aracılığıyla alıyoruz. Hangi kamu idaresine ne kadar memur gerektiği sayısal olarak ortaya çıktıktan sonra kaçı inşaat, kaçı makine mühendisi olacak o kurumların bileceği bir iştir. Onları kendileri belirleyecek ve bu kişiler için KPSS duyurusu yapacak. Ona göre atama yapılacak. Müfettişlik, uzman yardımcılığı, hakimlik gibi konularda KPSS’nin dışında ilgili kurum da sınav yapıyor. Ona göre de boş kadrolara istihdam yapılıyor.

4-C’LİLERLE İLGİLİ ÇALIŞMA VAR MI?

Biz 4-C’yi anlatamadık. 2003’ten önce 1991’den bu yana özelleştirme sonucu açıkta kalan insanların nasıl istihdam edileceği belirsizdi. Bu konuda yeni bir çalışma gündemde yok. Tekel’in özelleştirmesi sonucu açıkta kalan insanların istihdam talimatını geçen hafta verdik. Çalışmak isteyip açıkta kalan hiçbir personel yok.

ENGELLİ MEMUR ALIMI OLACAK MI?

Kamuda memur sayısının yüzde 3’ü kadar engelli çalışması gerekiyor. 2010’da 7-8 bin engellinin yerleştirilmesi için kadro tahsis ettik. 2011’de 10 binin üzerinde engelliyi istihdam edeceğiz.

YOKSUL SAYISINDA ARTIŞ VAR MI?

1 milyar dolayında insanın günlük geliri 1 doların altında. Türkiye’de günlük geliri 1 doların altında bir kişi bile yok. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda 2.5 milyon haneye yardım götürüyoruz. 2009’da bu vatandaşlara 12 milyon yardım yaptık. Elimizde önemli ölçüde bir envanter var. Kişinin yardım alabilmesi için sosyal güvenceden yoksun olması lazım.