Röportaj: Arzu Erdoğral
2011 yılına girmemize sayılı günler kala, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ile 2010 yılının ekonomik açıdan nasıl bir yıl olduğundan işsizlik sorununa kadar birçok konuyu konuştuk. İşte Vardan’ın yanıtları:
MÜSİAD olarak 2010 yılının ekonomik açıdan nasıl bir yıl olduğu kanısındasınız? Hükümetin 2010 ekonomik programı sizce başarılı mıydı?
2010 yılının özellikle 2009’a nazaran oldukça iyi tamamlandığı aşikardır. Bunu sadece biz değil, diğer ülkelerdeki yetkililer dahi söylemektedir. Zaten tüm ekonomik veriler de bunu göstermektedir. 2009’da %4,7 küçülen ekonomimiz 2010’un ilk 9 ayında ortalama %8,9 büyüyerek dünya çapında bir rekor kırmış ve Çin’in ardından 2.sıraya yerleşmiştir. Bu da herkesin takdirini toplayan bir gelişme olmuş, dikkatlerin Türkiye’de toplanmasına vesile olmuştur.
Böyle bir gelişme neticesinde hükümetin başarılı olmadığını söylemek mümkün değildir. Bizce uygulanan politikalar başarılı olmuştur ve o nedenledir ki, Türkiye, diğer dünya ülkeleri arasında ekonomik anlamda pozitif olarak ayrışmıştır.
MÜSİAD olarak 2011’i de ekonominin güçlenmesi açısından önerileriniz nedir?
2011 yılında 2009’dan 2010’a gelişte olduğu gibi hızlı bir büyüme beklemiyoruz. Dengeli ve mütevazi bir büyümenin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Özellikle AB ve ABD’de ekonomik sıkıntılar sürerken ve bunun bir süre daha süreceği tahmin edilirken, bizim de büyük bir beklenti içinde olmamamız gerekir. Önemli olan, bu dalgalı süreçte gemiyi istikrarlı bir şekilde yüzdürmeye devam edebilmek ve elde etmiş olduğumuz küresel aktör durumumuzu pekiştirmektir.
Bunun gerçekleşebilmesi için de, ihracata yönelik imalat stratejilerini tamamlayıp, bu yönde çalışma yapmalı, düşük teknolojili üretim yerine ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürün imalatı ve ihracatını düşünmeliyiz. Ar-Ge ve inovasyona gerekli önemi gösterip hem yeni ürün imalatını gerçekleştirmeli, hem de yeni pazarlara açılmalıyız.
Gençlerin istihdamı ve işsizlik ülkemizde halen büyük bir sorun. Bununla ilgili olarak MÜSİAD’ın önerdiği çözüm nedir?
Katsayı eşitsizliği nedeniyle meslek liselerinin ve teknik liselerin ikinci planda kalması, gençlerimizin istihdamı açısından çok olumsuz olmuştur. Üniversiteye giremeyen gençlerimizin elinde meslekleri de olmayınca, istihdamları da zorlaşmıştır. Bu nedenle ilk etapta yapılması gereken, mesleksiz kardeşlerimize meslek kazandırmak olmalıdır.
Bunun yanında genel manada gençlerimiz kariyerlerinde mutlaka geleceğin sektörlerini dikkate almalı ve eğitimlerini bu yönde tamamlamalıdırlar.
İyi bir iş adamı olmak için gençlere tavsiyeleriniz nedir?
Hedef belirlemek, hedeflere ulaşmak için sabırla çalışmak, morali bozmamak, sebat etmek, sosyal olmak, insanlarla iyi ilişkiler kurmak, insanların güvenini kazanmak, dürüst olmak, kimsenin hakkına tecavüz etmemek, açgözlü değil paylaşımcı ve yardımsever olmak.