İETT’den Çevre İçin Önemli Bir Adım

Olaylar
İETT otobüslerinin doğalgaza dönüştürülmesi dolayısıyla düzenlenen törende konuşan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, temiz bir yakıt olan doğalgazın şehir içinde kullanılmasının çevre ve halk sağlı...
EMOJİLE

İETT otobüslerinin doğalgaza dönüştürülmesi dolayısıyla düzenlenen törende konuşan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, temiz bir yakıt olan doğalgazın şehir içinde kullanılmasının çevre ve halk sağlığı açısından son derece önemli olduğunu ve motorine göre yarı yarıya fiyat tasarrufu sağladığını söyledi.

İETT’nin Güney Koreli CEV-GAZTRANS firması ile imzaladığı protokol çerçevesinde doğalgazlı hale getirilen on beş adet Ikarus marka otobüs için Hasanpaşa garajında bir tören düzenlendi. Törene İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı ile birlikte firmanın üst düzey yöneticileri Yoon Bok Jung (CEO-Genel Müdür), James Lee (CFO-Finanstan Sorumlu Genel Müdür), Wan Sun Han (Direktör) İETT daire başkanları, garaj müdürleri ve çalışanlar katıldı. Doğalgaza dönüştürüldükten sonra turkuvaz rengine boyanan otobüsler Hasanpaşa garajına bağlı olarak bu bölgede hizmet verecek. Araçların yakıt ikmali garajda bulunan dolum tesisinden yapılacak.  

Hem çevreci, hem tasarruflu 
Törende bir konuşma yapan Genel Müdür Dr. Hayri Baraçlı, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’ın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda İETT olarak halkımıza daha kaliteli, konforlu ve güvenli bir hizmet sunmaya çalışırken çevreye duyarlı olmayı da ihmal etmiyoruz” dedi ve doğalgazın hem temiz bir yakıt olduğunu hem de motorine oranla yarı yarıya ucuz olduğunu söyledi. Konuya günlük kullanım miktarlarını vererek açıklık getiren Genel Müdür Baraçlı, “Ikarus marka bir aracımız günde ortalama 212 kilometre yol kat ederek 320 liralık motorin harcarken bu aracın doğalgazlı hale getirilmesiyle maliyet 157 liraya düşmekte, bu da yakıt maliyetlerinde yarı yarıya tasarruf sağlamaktadır” dedi. Baraçlı, çok temiz bir yakıt olan doğalgazın insan ve çevre sağlığı açısından da olumlu bir tablo sergilediğini belirtti ve "O kadar ki doğalgazlı bir araçta karbondioksit oranı hemen hemen sıfırdır. Halbuki Euro5 motor standartlı bir araçta bile bu oran yüzde 4 civarındadır.

Doğalgazda ise bu binde 12 düzeyindedir. Dolayısıyla doğalgazın halk sağlığı açısından şehir içinde kullanılması son derece faydalıdır. Doğalgaz çevreyi etkileyici toksik ve korozif ürünler üretmediğinden diğer fosil yakıtlara göre de temiz bir yakıttır ve sera etkisi gazlarında yüzde 20 oranında azalma sağlamaktadır. Görüldüğü gibi doğalgazlı araçlarla hem çevre daha az zarar görmekte hem de işletme maliyetleri büyük ölçüde azalmaktadır" dedi. Firmayla yapılan protokol uyarınca 420 otobüsün doğalgaza dönüştürülmesinin planlandığını söyleyen Baraçlı, on beş aracın doğalgaza dönüşümü için 550 bin lira harcandığını, bunun içinde 100 bin dolarlık kısmın ARGE bedeli olduğunu, bundan sonraki işlemlerde ARGE bedeli ödenmeyeceğini belirtti ve her bir otobüsün dönüşümü için 26 bin liraya mal olduğunu ekledi.
Tören garaj müdürlerine doğalgaza dönüşüm konusunda hizmet yeterlilik belgelerinin verilmesiyle sona erdi.