Başbakan Recep Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’ın şu anda halkıyla bir ve beraber olarak değişimi iyi okuyan iyi tahlil edebilen bir ülke olduğunu belirterek, ”Ama bölgemizde bu değişimi okuyamayan ülkeler de vardır. Bunun başında İsrail gelmektedir ve bölgedeki barışı, huzuru tehdit eden, istikrarın tesisini engelleyen adımların karşısında tabii ki biz de sessiz kalamayız” dedi.Mısır’a 280 işadamı ile geldi. Ulaştırma bankacılık ve energi gibi birçok alanda işbirliği yapma imkanımız var.
İki ülke arasında şu anda 2.5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunu en kısa sürede 5 milyara çıkarılması üzerinde anlaşttık.
Erdoğan, Filistin konusunun Mısır kadar tüm İslam ülkelerinin sorunu olduğunu bu sorunun çözümü için ortak adımlar atılmasını konuştuklarını anlattı.
Erdoğan, Türkiye’nin yapacağı ziyaretlerle ilgili kararı kendisinin verdiğini İsrail’in bu konuda duyduğu rahatsızlığın kendilerini ilgilendirmediğini anlattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”3 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz ama bunu süratle 5 milyar dolara çıkarmalıyız. Bu konuda mutabakatımız var. Yatırımcılarımız şu anda 1,5 milyar dolarlık yatırım hacmine sahip. Kendilerini teşvik ediyoruz. Bunu süratle 5 milyar dolara çıkarmaları hedefini verdik. Dün buraya 280 işadamı ile geldik. Türk ve Mısır işadamlarını bir araya getirmek suretiyle ortak adımları atalım istiyoruz” dedi.
Başbakan Erdoğan, görüşmelerinin ardından Mısır Başbakanı İsam Şeref ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Nüfus itibarıyla bakıldığında Türkiye ve Mısır’ın yaklaşık 150 milyonu aşkın nüfusu bulunduğunu ve 1 milyon 800 bin kilometrekarelik alana sahip olduğunu belirten Erdoğan, ”Bu 2 büyük ülke, 2 güçlü ülke inanıyorum ki; bölgenin aydınlık, barış dolu geleceğini hazırlamaya namzettir. Kurulan bu ekonomik mekanizma ülkelerimiz arasında geleceği çok daha güçlü kılacaktır. Az önce kardeşim ifade etti, 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz ama bunu süratle 5 milyar dolara çıkarmalıyız. Bu konuda mutabakatımız var. Yatırımcılarımız şu anda 1,5 milyar dolarlık yatırım hacmine sahip. Kendilerini teşvik ediyoruz ve bunu süratle 5 milyar dolara çıkarmaları hedefini verdik. Dün gece buraya 280 iş adamı ile birlikte geldik. Türk ve Mısır işadamlarını bir araya getirmek suretiyle ortak adımları atalım istiyoruz” diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Mısır, şu anda halkıyla bir ve beraber olarak değişimi iyi okuyan, iyi tahlil edebilen bir ülke olmuştur ama bölgemizde bu değişimi okuyamayan ülkeler de vardır. Bunun başında İsrail gelmektedir ve bölgedeki barışı, huzuru tehdit eden, istikrarın tesisini engelleyen adımların karşısında tabii ki biz de sessiz kalamayız” dedi.
Başbakan Erdoğan, Mısır Başbakanı İsam Şeref ve bakanlarla birlikte ”Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi”nin kurulmasına ilişkin ”Ortak Siyasi Bildirge” imzaladıklarını bildirdi. Başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından Erdoğan ve Şeref ortak basın toplantısı düzenlediler.
Erdoğan, gerek turizm, gerek ulaştırma, bankacılık, enerji gibi alanlarda gerçekleştirilecek bir çok proje bulunduğunu belirterek, yarın Mısır Başbakanı İsam Şerif ile katılacakları Türk-Mısır İş Konseyi Toplantısı’nın işadamlarının ufkunu daha da açacağını ifade etti. Ortak İşbirliği Konseyinin geleceği çok farklı kılacağına ve çok güçlendireceğine işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:
”Ortadoğu’daki gelişmeler, Türkiye ve Mısır’ı yakından ilgilendiriyor. Bölgede yaşanan gelişmelere kayıtsız kalmamız mümkün değil. Filistin meselesi, Ortadoğu’nun kanayan yarası olmayı sürdürüyor. Bu alanda Mısır’ın bugüne kadar verdiği mücadeleyi, gayreti çok iyi biliyoruz. Bildiğiniz gibi değerli kardeşimle bölgemizdeki barış ve istikrar için hayati önem taşıyan Filistin’in Birleşmiş Milletler’e başvurusunun desteklenmesi konusunda mutabıkız.
Mısır, şu anda halkıyla bir ve beraber olarak değişimi iyi okuyan, iyi tahlil edebilen bir ülke olmuştur ama bölgemizde bu değişimi okuyamayan ülkeler de vardır. Bunun başında İsrail gelmektedir ve bölgedeki barışı, huzuru tehdit eden, istikrarın tesisini engelleyen adımların karşısında tabii ki biz de sessiz kalamayız. İnanıyorum ki; el ele vermek suretiyle bölgenin barışı güç kazanacaktır. Dünya artık değişiyor ve bu değişim süreci içerisinde halkın iradelerine kayıtsız kalmak mümkün değildir. Gösterdiğiniz ilgiye, yakınlığa, birliğinize, beraberliğinize gerek şahsım, gerek tüm bakan arkadaşlarım ve işadamı heyetimiz olarak şükranlarımı bildiriyorum.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin meselesinin Ortadoğu’nun kanayan yarası olmayı sürdürdüğünü belirterek, ”Bu anlamda bölgede istikrar ve barışın tesis edilebilmesindeki en önemli kriter Filistin meselesinin adil bir şekilde çözüme kavuşturulmasıdır. Filistin meselesinin çözüme kavuşamamasının müsebbibi bellidir. Filistinli kardeşlerimiz özlemini çektikleri devletlerini artık elde etmelidirler” dedi.
Başbakan Erdoğan, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Mısır Başbakanı İsam Şeref ile Başbakanlık Binasında gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, bugünkü görüşmelerinde ayrıca iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konular hakkında istişarelerde bulunduklarını söyledi.
İki ülke arasındaki kardeşlik ve stratejik ortaklığı Doğu Akdeniz’de barış ve kalkınmanın teminatı olarak gördüklerine işaret eden Erdoğan, bölgesel konulardaki işbirliğini geliştirmeye de özel önem atfettiklerini belirtti.
Bu bağlamda, bölgesel barış ve istikrarın sağlanması amacıyla birlikte çalışmaya devam etme kararlılığı teyit ettiklerini aktaran Erdoğan, Ortadoğu’daki gelişmelerin Türkiye ve Mısır’ı yakından ilgilendirdiğini, bölgede yaşanan gelişmelerin iki ülke arasındaki ilişkilerin ortak paydasını oluşturduğunu kaydetti.
”Türkiye ve Mısır olarak bölgedeki sorunları görmezden gelmek gibi bir ihtimalimiz yok” diyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Filistin meselesi, Ortadoğu’nun kanayan yarası olmayı sürdürüyor. Bu anlamda bölgede istikrar ve barışın tesis edilebilmesindeki en önemli kriter Filistin meselesinin adil bir şekilde çözüme kavuşturulmasıdır. Filistin meselesinin çözüme kavuşamamasının müsebbibi bellidir. Filistinli kardeşlerimiz özlemini çektikleri devletlerini artık elde etmelidirler.
Değerli kardeşim Başbakan Sayın Şeref ile bölgemizdeki barış ve istikrar için hayati önem taşıyan Filistin’in Birleşmiş Milletler’e başvurusunun desteklenmesi hususunda mutabık kaldık. Ortadoğu coğrafyası, tarihi bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Bu dönüşüm bölge ülkelerince mutlaka doğru bir biçimde yorumlanmalıdır. Mısır, değişimi iyi okuyan, iyi tahlil edebilen örnek bir ülke olmuştur. Ancak, şunu da belirtmek isterim ki; bölgemizde bu değişimi okuyamayan ülkeler var. Bu ülkelerin başında İsrail geliyor. Bölgedeki barışı ve huzuru tehdit eden, istikrarın tesisini engelleyen adımların karşısında sessiz kalmamız mümkün değil.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’ı ”barışa gönül vermiş bir ülke” olarak gördüklerini belirterek, Mısır ile bu konudaki mutabakatlarını ifade ettiklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan, Mısır Başbakanı İsam Şeref ile görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğan, Mısırlı bir gazetecinin, ”İsrail gazetelerinde Mısır ziyaretinizin çok tehlikeli bir ziyaret olduğu yazıldı, ‘daha önce olmamış bir stratejik açılım’ diye nitelendirildi. Bunu siz, nasıl değerlendiriyorsunuz? İsrail’e karşı Türkiye ve Mısır bir koordinasyon içinde olmalı mı?” sorusunu üzerine, Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin stratejik içeriğini İsrail’in belirlemediğini, kendilerinin belirlediği strateji çerçevesinde adımlar attıklarını, hareket ettiklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan, ”Barışın önündeki engelleri de kaldırmak suretiyle burada barışa gönül veren en önemli ülke olarak gördüğümüz Mısır’la da bu konudaki mutabakatımızı az önce ifade ettik. Uluslararası sularda 9 vatandaşımızı şehit eden İsrail’dir, kısa bir süre önce yine 5 Mısırlı kardeşimizi şehit eden İsrail’dir. İsrail’in barış adına dünyada söyleyebileceği hiçbir sözü yoktur. Strateji bize aittir, bunu kimseye soracak değiliz” diye konuştu.
Daha önceki açıklamalarında ”Arap Baharı’nı tersine çevirmek isteyen gizli mihraklar çıkabilir” ifadelerini kullandığının hatırlatılması ve bu sözüyle neyi kastediğinin sorulması üzerine de Erdoğan, ”Bunu süreç içerisinde çok daha soyuttan, somuta göreceğiz, bunu şu an dillendirmek gerekmez, onlar kendilerini zaman içinde gösterirler” dedi.
AA