2009’da Yasaklanan Çatapat Ölüm Saçıyor

Olaylar
Çatapat yutan 4 yaşındaki Narin Ertaş, önceki gün vefat etti. Dün de Furkan Bülbül, yanlışlıkla yuttuğu çatapat yüzünden komalık oldu. Karaciğer yetmezliği teşhisi konulan Furkan, acil nakil listesine...
EMOJİLE

Çatapat yutan 4 yaşındaki Narin Ertaş, önceki gün vefat etti. Dün de Furkan Bülbül, yanlışlıkla yuttuğu çatapat yüzünden komalık oldu. Karaciğer yetmezliği teşhisi konulan Furkan, acil nakil listesine alındı.

Çocukların oyun aracı olarak kullandığı çatapat, ölüm saçmaya devam ediyor. Aydın’da önceki gün çatapat yüzünden hayatını kaybeden 4 yaşındaki Narin Ertaş’tan sonra benzer bir haber Batman’dan geldi. 5,5 yaşındaki Muhammet Furkan Bülbül, sert bir zemine sürtüldüğünde kıvılcım çıkartan ve kimyasal içeren çatapattan parça yutunca zehirlendi. Kusma, bilinç kaybı ve halsizlik şikâyetiyle İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde tedavi altına alınan çocuğa, karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu.
 
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Çocuk Yoğun Bakım sorumlusu Hüseyin Yakında, çocukların rahatlıkla mahallelerdeki bakkallardan alabildikleri bu çatapatların satışıyla ilgili gerekli düzenlemenin yapılması gerektiğini ifade etti. Yakında, çatapatın yutulduğunda ölümle sonuçlanan tehlikeleri bulunduğuna dikkati çekti. Karaciğeri iflas eden küçük Furkan’ın babası İkram Bülbül de Batman’da polise adli tıp raporu tutturduğunu belirterek gerekli yerlere şikâyette bulunacaklarını söyledi. İkram Bülbül, çocukların çok rahat bakkallardan bulabildikleri çatapatların büyük çoğunluğunun merdiven altı denilen imalathanelerde üretildiğini kaydetti.
 
İki kere yasaklandı, uyan yok

Narin Ertaş ve Muhammet Furkan Bülbül’ün çatapat sebebiyle hayatını kaybetmesi, gözleri yeniden bu tip tehlikeli oyuncaklara çevirdi. İçişleri Bakanlığı 2006’da, Sağlık Bakanlığı da 2009’da il valiliklerine genelge göndererek maytap ve çatapat gibi maddelerin 18 yaşından küçüklere satışını yasakladı. Yaş sınırlamasına uymayanlara kanuni işlem uygulanmasını isteyen genelgeler şimdiye kadar hayata geçirilemedi.
 
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bülent Aydınlı, fosfor bakımından zengin olan çatapat maddesinin, çocuklar tarafından çikolata zannedilerek yutulduğunu, buna bağlı zehirlenmeler yaşandığını belirtti. Doç. Dr. Aydınlı, "Çatapat, karaciğerde ve beyinde kalıcı hasarlara sebep olur. Karaciğer nakli yapılmazsa ölüm meydana gelir. Masum bir oyuncak gibi görünen çatapatın satışı yasaklanmalı, satanlar hakkında yasal işlem yapılmalı." dedi.
 
İzmir Adli Tıp Kurumu Başkanlığı yetkilileri ise çatapat, maytap gibi maddeleri yutma sonucu ölen çocuklar üzerinde yapılan otopsilerde, toksik kimyasalların (sarı fosfor vb.) zehirlemesi sonucu ölümle karşılaştıklarını bildirdi. Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Başkanı Mustafa Göktaş da çatapat ve maytap gibi maddelerin, yasak olmasına rağmen bazı bakkal, büfe ve marketlerde satıldığına dikkat çekti. Bu konuda illerde valilerin, ilçelerde kaymakamların sorumlu olduğunu hatırlatarak, "Biz bunu devamlı gündeme getiriyoruz. İlde valilerimiz, ilçelerde de kaymakamlarımız, gerek polise gereke jandarmaya talimat vererek bu işin denetimini yaptırmalı çünkü bununla ilgili kanun var, yönetmelik değil. Maalesef bu konu takip edilmediği için hâlâ çocuklarımız bu gibi maddeler yüzünden ölüyor." şeklinde konuştu.
 
Bu arada Aydın Valiliği, çatapattan zehirlendiği ileri sürülen Narin Ertaş’ın ölümü ile ilgili yasal işlem yapılacağını duyurdu. Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yaparak, "Anne-babaların, çocuk ve gençler arasında oyun aracı olarak görülen bu maddelerin kullandırılmamasına özen göstermesi gerekmektedir." uyarısında bulundu.
 
Acil karaciğer nakli listesine alındı

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Çocuk Yoğun Bakım sorumlusu Hüseyin Yakında, Furkan’ın çatapat yuttuğunun söylenmesi üzerine tetkiklerine bu yönde devam ettiklerini belirtti. 24 saatin sonunda Furkan’da karaciğer yetmezliği gözlemlediklerini kaydetti. Çatapat yutması nedeniyle karaciğerlerinde hasar oluşan Furkan’ın değerlerine göre nakil sınırlarına girdiğine işaret eden Yakında, çocuğun acil nakil listesine alındığını belirtti. Çatapat dolayısıyla yaşanan zehirlenmelere sık rastladıklarını vurgulayan Yakında, çevre illerden de pek çok hastanın bu nedenle kendilerine başvurduğunu anlattı.

Zaman