Org. Özel’den Öcalan İçin Sert Çıkış

Olaylar
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bedelli askerlik konusunda demokratik parlamenter sistemde karar mercinin yürütme ve yasama organı olduğunu bildirdi. Orgeneral Özel, CNN Türk’ün sorul...
EMOJİLE

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bedelli askerlik konusunda demokratik parlamenter sistemde karar mercinin yürütme ve yasama organı olduğunu bildirdi.

Orgeneral Özel, CNN Türk’ün sorularına yazılı olarak cevap verdi.

Bedelli askerlik uygulamasının, geçen yıl askerlik sisteminin yeniden değerlendirilmesi çalışması içinde ele alındığını ifade eden Özel, çalışma sonuçlarının Genelkurmay Başkanlığının resmi görüşü olarak Ekim 2010’da Başbakan’a sunulduğunu, ancak konunun seçim öncesinde gündeme gelmediğini, genel seçimden sonra önemli gündem maddelerinin ön sırasında yer aldığını belirtti.

Bu durum üzerine eski çalışmadan büyük ölçüde istifade ederek ve hassasiyetleri tekrarlayarak kurumsal görüşü ilgili makamlarla paylaştığını anlatan Özel, ”Bilindiği üzere demokratik parlamenter sistemde karar merci yürütme ve yasama organıdır. 22 Kasım 2011 tarihinde Sayın Başbakan tarafından bedelli askerlik uygulamasının esasları kamuoyuna açıklamıştır” ifadesine yer verdi.

”Terörle mücadelede etkin görev alacak profesyonel birlikler nasıl ve ne zaman sahaya iniyorlar” sorusuna ise Özel, şu yanıtı verdi:

”Subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlardan oluşan uzman personel oranı 2000 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri genel mevcudunun yaklaşık yüzde 20’si iken hali hazırda yüzde 35’i seviyesine yükseltilmiştir. Komanda tugaylarının uzmanlaşması, profesyonelleşmesi amacıyla 2007 yılında başlatılan uzman erbaş temin faaliyeti sonucunda Kara Kuvvetleri Komutanlığından 5, Jandarma Genel Komutanlığından 1 komando tugayımızın operasyona katılım unsurlarının tamamı uzman erbaşlardan oluşturulmuştur. Halen 5 komando tugayı, 1 jandarma komando tugayı, 19 jandarma özel harekat taburu ve Özel Kuvvetler Komutanlığının operasyonlara katılan unsurlarının tamamı uzman personeldir. 2012 yılı içerisinde 2 jandarma komando alayının birer taburunun uzman erbaşa dönüştürülmesi ve diğer birliklerin uzman personel eksiğinin giderilmesi çalışmalarına başlanmıştır. Diğer taraftan öncelikle hudut birliklerinde görevlendirilmek üzere uzman personel istihdamı kapsamında sözleşmeli erbaş ve er teminine devam edilmektedir.”

-Sözleşmeli er-

Özel, bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görevlendirilmek üzere 5 bin 103 kişilik sözleşmeli er kontenjanı için 17 bin 827 kişinin müracaat ettiğini, ancak 3 bin 38 kişinin test ve mülakat için bizzat başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Bunlardan bin 992’sinin test ve mülakatı kazandığını bildiren Özel, sağlık muayeneleri sonucunda 783 kişinin 28 Kasım 2011’de eğitime başlama hakkı elde ettiğini belirtti.

Orgeneral Özel, gelecek yıl için 10 bin 659 kişinin temininin planlandığını, başvuruların başladığını ve 31 Aralık 2011’e kadar devam edeceğini anlattı. Özel, bu kapsamda halen 9 bin 761 kişinin müracaat ettiğini ifade etti.

-Sınır karakollarının yenilenmesi-

Sınır karakollarının yenilenmesi konusundaki soruya karşılık Özel, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 155, Jandarma Genel Komutanlığı için 228 olmak üzere toplam 383 karakol inşaası planlandığını ifade etti.

Buna göre Özel, bu karakolların 312’sinin TOKİ, 26’sının Milli Savunma Bakanlığı, 45’inin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile jandarma inşaat birliklerince yapılacağını bildirdi. Orgeneral Özel, ”Bugün itibariyle 65 adeti TOKİ, 13 adeti Milli Savunma Bakanlığı tarafından tamamlanan toplam 78 karakol teslim alındı. 164 adeti TOKİ, 10 adeti Milli Savunma Bakanlığı, 21’i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile jandarma inşaat birlikleri tarafından olmak üzere toplam 195’inin inşaatı sürmektedir. 110 adetinin projelendirme çalışmalarına devam edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

-”Kurum içi bir özeleştiri olarak değerlendiriyorum”-

Terörle mücadele konusunda eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in bir internet sitesinde çıkan ifadeleriyle bunun ardından yaptığı yazılı açıklamanın hatırlatılarak, ”Siz terörle mücadelede TSK’nın eksiği ya da yanlışı olduğunu düşünüyor musunuz” sorusunun sorulması üzerine Özel ”Sayın komutanımızın ifade ettikleri konuları bir kaç münferit olaya ait değerlendirmeleri içeren kurum içi bir özeleştiri olarak değerlendiriyorum” şeklinde cevap verdi.

Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Türk Silahlı Kuvvetlerinde her olay derinliğine incelenir. Çıkarılan sonuçlar ve alınacak dersler personelin eğitimine yansıtılır. Bölgenin coğrafi yapısının yanı sıra bölücü terör örgütünün kanun başta olmak üzere hiçbir konuda sınır tanımayan, insani değerleri yok sayan, masum vatandaşlarımızı, güvenlik güçlerimizi, millet olarak birlik ve beraberliğimizi hedef alan insanlık dışı yöntemlerle, iç ve dış destekler dikkate alındığında teröristle mücadelenin ne derece zor ve olağanüstü koşullarda yerine getirildiğine dikkatleri çekmek istiyorum. Eli kanlı gözü dönmüş, insanlığın yarattığı değerleri hiçe sayan bölücü terör örgütünün etkisiz hale getirilmesi, bedeli ne olursa olsun milletimizin huzur ve güvenliği, ülkemizin birlik ve bütünlüğü için hayatidir ve Türk Silahlı Kuvvetleri olarak bu bilinçle mücadelemize devam ediyoruz.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, NATO’nun 2010 yılındaki Lizbon Zirvesi’nde, ittifakın füze savunması yeteneği kazanması kararı alındığını ve bu karar çerçevesinde belirlenen faaliyet programında 2012 yılı NATO zirvesinden önce füze savunması geçici yeteneğinin kazanılmasının hedeflendiğini belirterek, ”Bu yeteneğin bir unsurunu teşkil edecek olan ve Türkiye’de konuşlandırılacak erken ikaz ve ihbar radarının 2011 yılı sonuna kadar operasyonel hale getirilmesi öngörülmektedir” dedi.

Orgeneral Özel, CNN Türk’ün sorularına yazılı olarak yanıt verdi.

Genelkurmay Başkanı Özel, ”PKK ile yürütülen mücadelede başarısız olunduğu” yönündeki ifadeler hatırlatılarak, ”30 yıldır sürdürülen bir mücadelenin başarıya ulaşmama nedeni sizce nedir?” sorusunu, şöyle yanıtladı:

”Sorunuzu talihsiz bir soru olarak değerlendiriyorum. Terörle mücadele konusunda başarıya ulaşılamadığı görüşünüze katılmıyorum. Başarısızlık söz konusu olsaydı, bölücü terör örgütü bugün amaçladığı hedeflere ulaşmış olurdu. Türk Silahlı Kuvvetlerinin devletimizin diğer kurumlarıyla birlikte sürdürdüğü kararlı mücadelesi, terör örgütünün hedefine ulaşmasını engellemiştir. Başarısızlık kavramından bahsederken, resmin tamamının görülmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Ayrıca unutulmamalıdır ki terörle mücadele uzun soluklu bir mücadele şeklidir. Terörü besleyen iç ve dış kaynakları kurutmadan sonuç almanın da zor olduğu bir gerçektir.”

Özel, ”Türk Silahlı Kuvvetlerinin elinde Murat Karayılan’ın İran tarafından yakalandığına ve sonra serbest bırakıldığına dair bir bilgi var mı?” sorusu üzerine, ”Açık kaynaklarda söylenti şeklinde yer alan ve birçok kişi tarafından gerçek dışı olduğu belirtilen konuya ilişkin Türk Silahlı Kuvvetlerinde herhangi mevcut bilgi yoktur” ifadesini kullandı.

”Başta Meclise giren BDP olmak üzere bir kesim tarafından seslendirilen Abdullah Öcalan’ın ev hapsine alınması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu, mücadeleyi nasıl ve ne şekilde etkiler?” sorusuna ise Özel, şu yanıtı verdi:

”Hukuku, gerçek ve evrensel anlamıyla içselleştirmiş bir hukuk devletinde suçun cezasız kalması, hele hele cezanın çeşitli saiklerle hafifletilmesi veya değiştirilmesi söz konusu olmamalıdır. Aksi durum vatandaşlarımızın adalet duygusunu rencide eder ve devlete olan güveni zedeler. Bunu hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde bugüne kadar on binlerce vatandaşımızın ölümünün sorumlusu olduğuna dair kesinleşmiş yargı hükmüne rağmen terörist başının cezasının hafifletilmesi anlamına gelen taleplerin gündeme getirilmesini hayretle karşılıyorum. Böyle bir sonucu Türk kamuoyunun ve vicdanların kabul etmeyeceğini düşünüyorum.”

”Kazan Vadisi operasyonunu neden bölgeye giderek yürüttünüz? Bir eksiklik ya da karar alma mekanizmasında bir yavaşlık mı tespit ettiniz?” sorusunu ise Orgeneral Özel, ”Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan tüm komutanlar geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de gerekli gördükleri yer ve zamanda birliklerinin yanında olmayı temel ilke edinmişlerdir. Orada bulunmamız tamamen bir ilke çerçevesindedir” diye yanıtladı.

-F-16’ların kaynak kodları-

Özel, ”F-16’ların kaynak kodları, ABD tarafından Türkiye’ye verilecek mi, verilmeyecek mi?” sorusu üzerine, ”Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16 uçakları üzerinde devam eden modernizasyon çalışması kapsamında uçaklara yeni görev bilgisayarları entegre edilmektedir. F-16 kaynak kodlarını kullanarak yazılımda değişiklik yapma kabiliyetinin kazanılması amacıyla ABD tarafıyla görüşmelere devam edilmektedir” dedi.

”ABD’den ayrıca istenen insansız hava araçları Predatorler için ABD Kongresi’nden onay çıkmazsa, bunlarla ilgili başka bir formül var mı?” sorusu üzerine Özel, şunları kaydetti:

”Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin, bölücü terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadelede, insansız hava araçlarının önemli katkısı vardır. Bu maksatla ABD’den Predator alma konusunda resmi girişimimiz devam etmektedir. Elbette bu satışın gerçekleşmesi bir süreci takip etmektedir. Bu sürecin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Ancak bununla yetinmiyoruz. Ulusal sanayi imkanlarımızı kullanarak kendi insansız hava araçlarımızı yakın bir zamanda devreye sokacağız. Böylece dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedeflemiş bulunuyoruz.”

-İncirlik Üssü-

Necdet Özel, ”İncirlik Üssü’nün bir istihbarat üssü olması konusunda bir çalışma var mı?” sorusuna, ”Böyle bir konu mevzubahis değildir. İncirlik Üssü’nün statüsü anlaşmalarla belirlenmiştir” yanıtını verdi.

”Füze savunma sistemiyle ilgili tarihte bir değişiklik olup olmadığı” yönündeki bir soruyu ise Özel, ”2010 yılında icra edilen NATO’nun Lizbon Zirvesi’nde, ittifakın füze savunması yeteneği kazanması kararı alınmıştır. Bu karar çerçevesinde belirlenen faaliyet programında 2012 yılı NATO zirvesinden önce füze savunması geçici yeteneğinin kazanılması hedeflenmektedir. Bu yeteneğinin bir unsurunu teşkil edecek olan ve Türkiye’de konuşlandırılacak erken ikaz ve ihbar radarının 2011 yılı sonuna kadar operasyonel hale getirilmesi öngörülmektedir” diye yanıtladı.

”ABD ile Türkiye arasında, terörle mücadele kapsamında, istihbarat paylaşımına ilişkin yeni taleplerle ilgili görsel ve ses kayıtlarının ulaştırılması yönünde ABD’den bir yanıt var mı?” sorusu üzerine Özel, ”ABD ile aramızda terörle mücadele kapsamında istihbarat paylaşımını geliştirmek için çaba gösterdiğimizi kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu bağlamda ABD’den taleplerimiz olmaktadır. ABD’nin, taleplerimize olumlu yaklaştığını söyleyebilirim” dedi.

Heron İnsansız Hava Aracı (İHA) sisteminin 2010 yılında tedarik edilmesinden sonra hiçbir İHA’nın İsrail’e gönderilmediğini belirten Özel, ”Ancak bazı alt ünitelerle İHA motorları sözleşme kapsamında bakım ve onarım amaçlı olarak İsrail’e gönderilmiştir. İsrail’e gönderilen 5 adet İHA motorunun 2 adeti Ekim 2011’de, 3 adedi ise Kasım 2011’de bakım ve onarımları tamamlanarak Türkiye’ye iade edilmiştir” dedi.

”Hasdal Askeri Cezaevi’nde askerleri ziyaret ettiniz. Bu ziyaret önceden planlanmış mıydı? Askerlerin ‘esir’ tutulduklarını ifade ettikleri belirtiliyor, siz bu yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna karşılık Orgeneral Özel, şunları söyledi:

”Soruşturma ve davalar nedeniyle tutuklu bulunan muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, yıllarca birlikte görev yaptığımız, aynı ortak kaderi paylaştığım silah arkadaşlarımdır. Ziyaretimin amacı tamamen insanidir ve bayram kutlamasıdır. Ben ve diğer komutan arkadaşlarımın ziyaretleri bu amaca yöneliktir. Henüz hüküm giymemiş ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde rütbe ve makam sahibi bu kişileri ziyaret etmemizin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geleneklerinde yer alan silah arkadaşlığı kavramı kapsamında, vicdani sorumluluğumuzun bir gereği olduğunu değerlendiriyorum. Ziyaretlerimize başka bir anlam yüklemek son derece yakışıksız bir davranıştır. Diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, hukukun üstünlüğüne her zaman büyük önem vermektedir. Bu nedenle soruşturma ve davaların devam ettiği bu safhada konuyla ilgili olarak başka bir değerlendirme yapmayı uygun bulmuyorum.”

-”Bu şerefli kamu hizmetini yapmak arzusundayım”-

”Tutuklu sayısı nedeniyle yeni bir askeri cezaevi gereksinimiyle harekete geçildi mi” sorusunu Özel, ”Görevime başlamadan önce tutuklanan personel sayısının artması üzerine ihtiyaca binaen 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi Tutukevi teşkilatına dahil olacak şekilde Hasdal’a ilave olarak Hadımköy’de yeni bir askeri cezaevi, tutukevinin faaliyete geçmesine karar verilmiş ve gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Hazırlıkların tamamlanmasına müteakip bayramdan sonra bazı arkadaşlarım Hasdal’dan Hadımköy’e nakledilmişlerdir” diye konuştu.

”Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura öncesinde tüm kuvvet komutanlarının emekliliğini istediği süreçte, sizin emekli olmamanızla ilgili birçok spekülasyon yapılmıştı. Bu spekülasyonlara bir yanıtınız var mı” sorusu üzerine Özel, şunları söyledi:

”Demokratik bir ülkede yaşıyoruz, isteyen istediği şekilde değerlendirme yapabilir. Ancak bu değerlendirmelerin duygusallıktan uzak, ön yargısız, kişileri yakından tanıyarak ve mesleki hiyerarşi dikkate alınarak objektif bir şekilde yapılmasının faziletli bir davranış olduğunu düşünüyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri gibi çok ulvi bir kuruluşa komuta etmenin gururunu ve onurunu taşıyorum. Bu görevin sorumluluğuna müdrik bir (idrak etmiş) birey olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesine, Anayasamızda belirtilen temel ilkelere ve içtiğim askerlik andına bağlı kalarak görevime odaklı, insan merkezli, ortak aklı kullanarak, yetkililerle konuşarak, diyalog kurarak, sorunlara çözüm arayan şeffaf bir yönetim anlayışıyla bana tevdi edilen bu şerefli kamu hizmetini yapmak arzusundayım.”

AA