Gül, Emekli Vekil Zammını Veto Etti

Olaylar
Düzenlemenin kamu vicdanında rahatsızlığa yol açtığını belirten Gül, düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere Meclis’e geri gönderdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, emekli milletvekillerine maaş z...
EMOJİLE

Düzenlemenin kamu vicdanında rahatsızlığa yol açtığını belirten Gül, düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere Meclis’e geri gönderdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, emekli milletvekillerine maaş zammı yapılmasını öngören yasa tasarısını tekrar görüşülmek üzere Meclis’e iade etti. Cumhurbaşkanı Gül, veto gerekçesinde söz konusu zammın kamu vicdanında rahatsızlığa yol açtığını vurguladı. Meclis, 15 gün içerisinde tasarıyı yeniden görüşecek. Şayet aynı haliyle tekrar Köşk’e gönderirse Cumhurbaş-kanı’nın ikinci bir veto hakkı bulunmuyor. Emekli vekillere zam getiren tasarı kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. Daha sonra yapılan çelişkili açıklamalara karşılık tasarı, dört partinin de mutabakatıyla Meclis’e geldiği ortaya çıkmıştı.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunun tepkisini çeken ve emekli milletvekili maaşlarının 5 bin 300 TL’den 7 bin 700 TL’ye çıkarılmasını öngören yasa değişikliğini veto etti. Yasayı bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderen Gül, gerekçe olarak da "Yasama organının söz konusu oranların belirlenmesi konusunda takdir yetkisi bulunmakla birlikte, emekli aylığının belirlenmesine esas olan oranın sekiz yıllık bir süre için yüksek oranda artırılarak uygulanmasının kamu vicdanında da rahatsızlığa yol açtığı görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta gece yarısı yapılan yasal düzenleme ile emekli milletvekilleri maaşının belirlenmesi için esas alınan "Emekli cumhurbaşkanı maaşının yüzde 42’si" ifadesi, "maddede bulunan yüzde 42 oranı 31 Aralık 2020 tarihine kadar yüzde 60 olarak uygulanır" şeklinde değiştirildi. Böylece daha önce emekli milletvekili maaşı olarak belirlenen 5 bin 300 TL, 7 bin 700 TL’ye çıkarıldı. Meclis’teki 4 partinin mutabakatıyla geçen düzenleme, onay için Köşk’e gönderildi. Ancak kamuoyunun tepkisi üzerine CHP tavır değiştirdi. Düzenlemeye karşı çıktıklarını savunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Gül’e bir mektup göndererek düzenlemeyi veto etmesini istedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, "Sayın Cumhurbaşkanı şike ve teşvik yasalarında duymuş olduğu vicdani rahatsızlığı, burada da duyuyorsa, veto etmek suretiyle TBMM’ye yeniden iade edebilir." çağrısında bulundu.

Düzenlemeyi hukukçulara inceleten Gül, dün TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i kabul etti. Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen görüşme 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Gül, 6262 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u, 16. maddesinin bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye gönderdi. Parti MYK toplantısı sonrası gazetecilerin yasanın aynen Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin sorusuna AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Zannetmiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bu konuda ortaya koyduğu hassasiyetler, öyle zannediyorum ki göz önünde bulundurulacaktır.” şeklinde cevap verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise düzenlemenin Meclis’e iade edilmesini mutlulukla karşıladığını söyledi.

Zaman