İstanbul’da Kar Yarım Metre

Olaylar
Sibirya üzerinden gelen ve Türkiye’yi etkisi altına alan kar yağışı, İstanbul’a son yılların en güzel sürprizini yaşattı. Bir haftadır aralıklarla devam eden ‘beyaz rahmet’, dü...
EMOJİLE

Sibirya üzerinden gelen ve Türkiye’yi etkisi altına alan kar yağışı, İstanbul’a son yılların en güzel sürprizini yaşattı. Bir haftadır aralıklarla devam eden ‘beyaz rahmet’, dün zirve yaptı ve yer yer 50 santimi buldu. Meteoroloji’ye göre İstanbul’a bu ocak ayında önceki yıllara kıyasla iki kat fazla kar yağdı ve karlı 9 günle rekor kırıldı. Soğuk havanın hafta sonu yerini sıcaklara bırakması bekleniyor.

İstanbul’da bir haftadır etkili olan ve önceki akşam 21.30 sularında şiddetini artıran kar, bazı ilçelerde yarım metreye kadar ulaştı. Bembeyaz bir güne uyanan İstanbullular, tarihî kentte kar yağışının hem keyfini hem de çilesini yaşadı. Kar yağışı öncesi ve yağış süresince tüm ana arterlerde küreme ve tuzlama çalışmaları yapıldı ancak aralıksız yağan kar, yolları yine kapadı. Yetkililerin uyarılarını dikkate alarak toplu taşıma araçlarını kullananlar, ciddi bir sorunla karşılaşmadı. Ancak dün sabah saatlerinden itibaren tipiye dönen kar, birçok ilçede ulaşımı aksattı. Özellikle Beylikdüzü-Küçükçekmece arasında trafik bir süreliğine tamamen durdu. Kar kalınlıkları Kurtköy, Çekmeköy, Çavuşbaşı, Hadımköy ve Arnavutköy’de 47 santimetreye çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, yolları açmak için 24 saat boyunca 10 bin 251 bin ton tuz ve 277 ton solüsyon kullandı.

İstanbulluların ulaşımda kurtarıcı gibi gördüğü metrobüs de kar engeline takıldı. Küçükçekmece ve Avcılar’da metrobüs yolu kar ve buzla kaplandı. Metrobüslerden inen vatandaşlar, kilometrelerce yürümek zorunda kaldı. İBB kar küreme ve tuzlama ekiplerinin çalışmaları sonunda metrobüs seferleri kısıtlı da olsa yeniden başladı. Avcılar’daki metrobüs harekât merkezindeki yetkililerin verdiği bilgilere göre metrobüsler, Küçükçekmece-Sefaköy yönünde Cennet Mahallesi ile Çobançeşme-Sefaköy yokuşunu çıkmakta zorlandığı için seferler yapılamadı. Yoğun kar yağışı sebebiyle trafikte görüş mesafesi yer yer 10 metrenin altına düştü. Ara yolların kapalı olması ve araçlarda zincir kullanılmaması nedeniyle sürücüler ilerleyemedi. Otomobillerini evde bırakanlar da toplu taşıma araçlarına akın etti. Kar dolayısıyla 376 evsiz vatandaş Metin Oktay Spor Salonu ve otellerde misafir edildi. Bu arada Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ise yoğun kar yağışı nedeniyle kırmızı alarm durumunu sürdürüyor. İstanbul’u etkisi altına alan kar yağışının hafta sonundan itibaren yurdu terk etmesi bekleniyor.

Öğle arasında kar topu keyfi

İstanbul’da kar, dün işlerine ulaşmaya çalışan vatandaşlara zor anlar yaşattı. Sabah zahmet çeken İstanbullular, öğle saatlerinde ise karın keyfini çıkardı. Gülhane Parkı’nın yakınlarındaki resmî kurumlarda çalışan memurlar, yemek arasını kar topu oynayarak değerlendirdi. Karın seyrine doyulmayan manzaralar oluşturduğu Gülhane Parkı’nda stres atan memurlar, kısa süre de olsa çocuklar gibi eğlendi. Bu arada parka gezmeye gelen yerli-yabancı turistler de bol bol fotoğraf çektirdi.

Kar yağışı, hava ve denizyolunda bazı aksamalara yol açtı. Şehir Hatları vapurları seferlerini iptal etti. Üsküdar, Kadıköy ve Boğaz hattındaki vapur seferleri, kar yağışı ve yoğun tipi nedeniyle karşılıklı olarak yapılamadı. Kar yağışı, Atatürk Havalimanı’ndaki uçak seferlerinde de iptal ve gecikmelere sebep oldu. Türk Hava Yolları (THY), yurt genelinde çeşitli meydanlardan yapılması gereken karşılıklı 183 iç ve dış hat seferini iptal etti. Atatürk Havalimanı’nda tipi nedeniyle görüş mesafesi zaman zaman 300 metreye düştü.

Kar lastikleri tükendi

Kar yağışıyla işleri açılan esnaf; oto tamircileri ve lastikçiler oldu. Yağışın uzun sürmesi ve ara yollarda tuzlamanın yetersiz kalması sebebiyle sürücüler, kar lastiği satan yerlere akın etti. İstanbul’da kar lastiği satan mağazalar, son yılların en fazla siparişini verdi. Dün İstanbul’da tipiye dönen kar yağışı sebebiyle sürücüler, ana yolları ve sık kullanılan yolları tercih ediyor.

Sokak hayvanları unutulmadı

Soğukta yiyecek bulamayan sokak hayvanları, çöp konteynerlerinin yanlarını mesken tuttu. Vatandaşlar, konteynerlere ekmek, yemek artığı ve hayvan maması bırakmaya başladı. Hayvan Hakları Federasyonu da hayvanlar için yiyecek bırakılması çağrısında bulundu. Federasyon, gönüllülerden mahallelerdeki su kaplarını ve yemek yerlerini kontrol etmelerini istedi.

Hafta sonu bahar geliyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Birinci Bölge Müdürü Ergün Güler, kar yağışının hafta sonu şehri terk ederek yerini sıcak havaya bırakacağını söyledi. Hava tahminlerindeki gerçekleşme oranının yüzde 90’ı aştığını belirten Ergül, "Yoğun kar yağışı, perşembe günü de hafif bir şekilde devam edecek, cuma günü etkisini yitirecek. Cumartesi günü ise kar beklemiyoruz. Sıcaklık 10 derece birden artacak." dedi. Bu ocak ayında önceki yıllara göre iki kat fazla kar yağdığına dikkat çeken Güler, "Normalde ocakta ortalama 3 ila 4 gün kar yağar. Bu sene tahmini 9 gün kar yağmış olacak. Ocak ayı sıcaklık ortalaması ise geçen yıllara oranla 2 derece daha düşük seyrediyor." diye konuştu. Güler ayrıca yoğun kar yağışı ve poyrazdan dolayı hava sıcaklıklarının yaklaşık 6 derece daha düşük hissedildiğini vurguladı. Buna göre 0 derece olan hava sıcaklığı -6 derece olarak hissediliyor. Bu arada Güler, buzlanma ve don olaylarına karşı vatandaşın hazırlıklı olması ve mecbur kalmadıkları sürece özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları yönünde vatandaşı uyarıyor.

Karadeniz’de ulaşım durdu

Karadeniz’deki deniz ulaşımı, şiddetli fırtına nedeniyle olumsuz etkilendi. Sinop Liman Başkanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 10 yerli ve yabancı bandıralı yük gemisi, şiddetli fırtınadan zarar görmemek için limana sığındı. Yetkililer, limana demirleyen gemilerin fırtınanın etkisini kaybetmesiyle belirlenen rotaya göre limandan ayrılacaklarını kaydetti. Bu arada İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) de hava muhalefeti nedeniyle bazı seferlerini iptal etti. SİNOP AA

Çığ düştü, 150 kişi yolda kaldı

Hakkâri-Van karayolunun 15. kilometresinde aynı bölgede üç farklı noktaya çığ düştü. Çığ sebebiyle 50 araç ve içindeki 150 vatandaş yolda mahsur kaldı. Karayolu ekipleri 2,5 saatte yolu açabildi. İl genelinde etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle birçok köy ve mezra yolu ulaşıma kapandı. Kar kalınlığı şehir merkezinde 70 santimetreyi bulurken yüksek kesimlerde ise 1,5 metreye ulaştı. İl özel idaresi yetkilileri, önceki gün birçok köy ve mezra yolunu ulaşıma açtıklarını, ancak yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yolların yeniden kapandığını belirtti.

Diyalize ekipler yetiştirdi

Ardahan’da merkeze 30 kilometre uzaklıktaki Bayramoğlu ve Ömerağa köylerinde bulunan 4 böbrek hastası, kapanan köy yolunda saatlerce mahsur kaldı. Hastaların imdadına il özel idare ekipleri yetişti. Araçları kara saplanan ve yaklaşık 3 saat kurtarılmayı bekleyen hastalar, greyderlerin yolu açıp halatla aracı bulunduğu yerden çıkarmasıyla rahat bir nefes aldı. Soğuktan donma tehlikesi geçirdiklerini belirten hastalar, kendilerini kurtaran il özel idare ekiplerine teşekkür etti.

Gemi batarken uyuyorduk

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi açıklarında batan Kamboçya bayraklı ‘Vera’ isimli kuru yük gemisinin kayıp 8 personelini arama çalışmaları sürüyor. Önceki akşam batan geminin yaralı kurtarılan personeli Pavlo Selivanov (24), tercüman aracılığıyla kaldırıldığı hastanede kazayı anlattı. Kaptanın demir atmak için zinciri boşaltmak istediği sırada geminin batmaya başladığını belirten Selivanov, "Gemi batarken personel kamaralarında uyuyordu. Kaptan can yeleklerinin giyilmesi konusunda uyardı. Ben giydim ama diğerleri yetişemedi. Zaten 2-3 dakika içinde gemi battı. Arkadaşlarımın can yeleklerini giyme fırsatı olamadı. Denize atlayarak kurtuldum." dedi.

Yangında ailesinin can verdiğinden haberi yok

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde, benzin dökülen sobadan çıkan yangında ağır yaralanan ve anne-babasıyla 4 kardeşini kaybeden Adem Yılmaz (5) da kurtarılamadı. Faciada hayatını kaybeden Mehmet Hanifi, eşi Hanife ile çocukları Gülistan, Hacı, Eyüp, Abdurrahman ve Adem Yılmaz Ilgın köyünde dün gözyaşları arasında toprağa verildi. Bu arada yangında yüzü, elleri ile vücudunun bazı kısımları yanan aynı aileden engelli Mehmet Yaşar Yılmaz’ın (16), tedavisi Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi’nde devam ediyor. Engelli gencin, annesi, babası ve kardeşlerinin öldüğünden henüz haberi olmadığı öğrenildi.

Zaman