‘Her iyilik bir sadakadır’ sloganıyla yola çıkan ve sadaka taşlarını yeniden faaliyete geçirme çabasında olan Sadaka Taşı Derneği’nin Genel Başkanı Kemal Özdal ile derneğin çalışmaları hakkında konuştuk. Sadaka Taşı Derneği, Ramazan ayında Arakan’da ve Çad’da su kuyuları açılışı, Filistin’de Mescid-i Aksa avlusunda güneşlik açılışı ve Somali’de Kuran Kursu açılışı gibi projeleri gerçekleştirdi.
Derneğiniz faaliyetlerine nasıl başladı?
Geçmişte çok önemli bir yardımlaşma misyonunu yerine getiren ve ecdadımızın yaygın olarak kullandığı sadaka taşlarından yola çıkarak bu isimle derneğimizi kurduk Sadaka Taşı Derneği olarak bundan 2 yıl önce İstanbul’da faaliyetlerimize başladık. Biz çok köklü yardımlaşma ve dayanışma kültürünü yeniden ihya etmek ve yeni nesillere bu bilinci taşımak için bu ismi kurumsallaştırarak yardımlarımızı paylaşıyoruz. Bu amaçla Türkiye’de ve dünyanın birçok ihtiyaç sahibi bölgelerinde bu yardım çalışmalarını organize ediyoruz.
Hangi bölgelerde çalışmalarınız var?
Sadaka Taşı çalışmalarını yürütürken önceliği kendi yaşadığımız topraklara veriyor. Yurt içinde ihtiyaç sahibi ailelere ulaşıyoruz. Ayrıca başta savaşlar, işgaller ve doğal afetlerle zor günler geçiren bölgelerde yardım organizasyonları düzenliyoruz. Daha çok mülteci kamplarındaki kimsesiz aileleri gözetiyoruz. Bu vesileyle hem ülkemizde hem de bahsettiğimiz kriz bölgelerinde kardeş aile kampanyası düzenleyerek ihtiyaç sahibi aileleri düzenli olarak destekliyoruz. Bu çalışmamız dünyanın birçok bölgesinde devam ediyor.
Nedir Kardeş Aile?
Kardeş Aile, dünyanın dört bir yanında savaş, işgal, afet bölgelerinde yaşamlarına sürdürmeye çalışan ailelere düzenli olarak aylık para yardımı yapılmasıdır. Bazı bölgelerde 100 TL, bazı bölgelerde de 150 TL olan bu yardımla ailelerin barınma, gıda ve sağlık gibi temel ihtiyaçları karşılanıyor.
Sadaka taşlarıyla ilgili çalışmanız var mı?
Derneğimizin amaçları arasında sadaka taşlarını yeniden gün yüzüne çıkarmak ve onları toplumla yeniden buluşturmak var. Sadaka taşlarının mahiyetini yeniden insanlara tanıtmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde kaybolmuş sadaka taşlarını yeniden ortaya çıkarıp tadilatlarını yapmak istiyoruz. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor.
Yardım faaliyetleri nasıl işliyor?
Biz öncelikle kriz bölgelerindeki insanların hayatta kalmalarını sağlayabilecek yardımları yapıyoruz. Bunu sağladıktan sonra onları kardeş aile sistemine dâhil ediyoruz. Bir sonraki aşamada da kendi kendileri hayatlarını sürdürmelerini sağlama çalışıyoruz.
Nasıl?
Meslek edindirme kurslarımız var. Ailelere iş imkânı sağlayacak değişik kalkınma projeleri de gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
Arakan biliyorsunuz son dönemde oldukça gündemde. Buraya yardımlarınız var mı?
Mülteci kampları önceliğimiz olduğunu söylemiştim. Dünyanın bütün bölgelerindeki kampları takip ediyoruz. Bunların içinde Arakan’daki mülteci kampları diğer kamplar içinde çok daha kötü şartlardaydı. Bu yüzden öncelikle Arakan’daki kampları kardeş aile sistemine dâhil etmiştik. Yani biz şimdi değil kurulduğumuz günlerden beri Arakanda faaliyetlerde bulunuyoruz. Geçen sene Ramazan ve Kurban Bayramlarında su kuyusu açılışları yaptık. Bu sene Ramazan’ın ilk gününden itibaren Arakan mülteci kamplarında gıda dağıtımları gerçekleştirdik, 2 tane su kuyusu açılışı yaptık, adak ve akika kurbanlarını dağıttık.
Filistin’de ne durumdasınız?
Filistin’de kurulduğumuzdan bu yana çalışmalarımız devam ediyor. Kalıcı proje hedeflerimiz var. Bunlardan En önemlilerinden biri Mescid-i Aksa’nın bahçesinde yaptığımız gölgelik projesiydi. Özellikle bu Ramazan günlerinde Mescidi Aksa’nın avlusunda yoğun bir cemaat akışı oluyor. Bu cemaatin kapalı alanların dışında uygun ibadet edebileceği mekânlar yoktu. Kubbetüs Sahra ve Mescid-i Aksa arasında yer alan bölgede yapımı tamamlanan güneşlikler yaklaşık 3000 metrekarelik bir alana kuruldu. Ramazanda bölgeye giden ekibimiz bu güneşliklerin açılışını gerçekleştirdi. Bir başka projemiz de Gazze’de Gençlik Kültür Merkezi. İnşallah bu projemizi de yakın zamanda gerçekleştireceğiz.
Suriyeli mülteciler yine gündemde olan bir konu. Onlara yönelik de çalışmanız var mı?
Suriyeli mültecilerle ilgili önemli çalışmalarımız var. Şu an ülkemizde 50 binin üzerinde mülteci var. Türkiye’nin dışında Ürdün’de, Mısır’da, Irak’ta 500 bin mülteci var. Sadaka Taşı Derneği olarak bu bölgelerdeki mültecilere Ramazan ayında yardım dağıtımları yaptık. Suriye’nin iç bölgelerine de yardımlarımızı gönderiyoruz. Geçtiğimiz hafta gıda dağıtımlarını gerçekleştirdik. Bizim bu Ramazan’da önceliğimiz Arakan ve Suriye’dir. Ramazan’da faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde yetim çocuklara bayramlık giysi dağıtımlarımız var. Bayramda Bosna Hersek’te cami açılışı gerçekleştireceğiz. Kiselyak bölgesinde yapımını üstelendiğimiz camimizin açılışını yapacağız.
Dünyanın diğer bölgelerinde neler yaptınız?
Ramazan’da kardeşlik bir sofrada sloganıyla faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede Afganistan, Arakan, Bosna, Çad, Filistin, Irak, Pakistan, Somali, Srilanka ve Türkiye’de dâhil olmak üzere 19 ayrı ülke ve bölgede Ramazan kampanyaları düzenledik. Ekiplerimiz ramazanın ilk gününde bölgelere ulaşmıştı. Bu mübarek ayın ilk gününden bu yardımlaşma ve dayanışmayı yaşasınlar istedik. Ramazanda gıda dağıtımları, iftar programları yaptık. Bazı bölgelerde açılışlarımız oldu. Mesela Çad’da 6 su kuyusu kuyu açtık. Somali’de ikinci Kuran Kursumuzun açılışını yaptık. Ramazan ayının sonuna kadar çalışmalarımız sürdü.
Türkiye’de çalışmalarınız ne durumda?
Türkiye’de de yardımlarımız düzenli olarak devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde sel felaketi yaşanan Samsun ve Sinop’ta yardımlarımızı dağıttık. Bunun dışında Van’da yaşanan depremin ilk gününden itibaren ekiplerimiz yardım çalışmalarını organize ettiler. Depremden etkilenen ailelere ev eşyası ve kıyafet yardımında bulunduk. Yine Ramazan ayı çerçevesinde 12 ilimizde kumanya dağıtımları ve iftar programları gerçekleştirdik. Bütün bunların dışında genel yardımlarımız da devam ediyor.