Arakan’da yemek de yasaklandı

Olaylar
AA ekibi, Myanmar’ın Arakan (Rakhine) eyaletindeki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Rohingya Müslümanlarının kayıklarla Naf nehrini geçerek yaptıkları zorlu yolculuğu görünt...
EMOJİLE

AA ekibi, Myanmar’ın Arakan (Rakhine) eyaletindeki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Rohingya Müslümanlarının kayıklarla Naf nehrini geçerek yaptıkları zorlu yolculuğu görüntüledi.

Haberleriyle Rohingya Müslümanlarının Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesindeki kamplarda yaşadıkları dramı yansıtan AA ekibi, bu kez de Bangladeş ile Myanmar arasında sınır teşkil eden Naf nehrini Müslümanların gizlice geçmeye çalışmasına tanık oldu.

Rohingya Müslümanlarının kaçışını görüntülemek için Naf nehri kıyısındaki Teknaf kentine giden AA ekibi, pirinç tarlalarını ve bataklıkları geçerek nehre ulaştı. Buradan bir kayığa binen muhabirler, Myanmar’ın Arakan bölgesine geçerek bölgedeki göçe tanıklık etti.

Maruz kaldıkları baskı ve şiddetten kaçmak için, yanlarına para veya herhangi bir eşya almadan tehlikeli bir yolculuğu göze alan genç, yaşlı, kadın, erkek onlarca Müslümanı görüntüleyen AA ekibi, Myanmar’daki Müslümanlara yönelik şiddeti Arakanlılardan dinledi.

-Arakanlılar, yaşadıkları şiddeti anlattı

Yaşadıklarını AA muhabirine gözyaşları içinde anlatan Arakanlı bir kadın, Müslümanların işkenceye maruz kaldığını ve insani muamele görmediğini belirterek, "Lütfen bize yardım edin. Öldürülmemek için buradayız. Müslümanların Arakan’da kalması hiç akıllıca değil. Bu yüzden gidebildikleri her yere gidiyorlar" dedi.
AA muhabirlerini görmekten duyduğu sevinci dile getiren Arakanlı kadın, "Sizi yanımızda görmek bize mutluluk veriyor. Sizleri gördüğüm için ağlıyorum" diye konuştu.
Naf nehrini geçen kayıkta bulunan genç bir Arakanlı da, Arakan’daki Budistlerin ve güvenlik güçlerinin Müslümanlara acımasızca saldırdığını ifade etti.
Arakanlı genç, "Çocuklarımızı dövüyor, yaralıyor, öldürüyorlar. Çocuklarımızı korumak ve tehlike anında kaçabilmek için geceleri uyumuyoruz. Bu aşağılanmaya daha fazla dayanmamız mümkün değil. Kuran okumamıza, hareket etmemize, yemek yememize dahi izin verilmiyor" dedi.

Gözyaşlarına hakim olamayan bir diğer Arakanlı ise, Bangladeş’e "karınlarını doyurabilmek ve hayatta kalabilmek" için kaçtıklarını söyledi.

"Arakan’da Ağlayan Kadınlar ve Çocuklar Görüyorum" röportajı için tıklayınız.

AA