Kadın çalıştırana kredi müjdesi

Olaylar
Dünya Bankası ve KAGİDER, kadın istihdamı konusunda bir ilke imza attı. Dünyada ilk kez geliştirilen projeye göre, kadın çalıştıran ve fırsat eşitliği sağlayan şirketlere kredi alırken öncelik tanınac...
EMOJİLE

Dünya Bankası ve KAGİDER, kadın istihdamı konusunda bir ilke imza attı. Dünyada ilk kez geliştirilen projeye göre, kadın çalıştıran ve fırsat eşitliği sağlayan şirketlere kredi alırken öncelik tanınacak.

Kadınların iş dünyasında daha çok yer edinmesine yönelik Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla bir dizi projeye imza atan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), bu kez dünya çapında bir ilki gerçekleştirdi. Dernek, Dünya Bankası desteğiyle şirketlerde kadınlar için fırsat eşitliğini sorgulayan bir sertifika belgesi geliştirdi. Uzmanlar önce Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) sertifikası için kriterleri belirledi. 10 şirketin pilot çalışmayla bu belgeyi aldığını söyleyen KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan, şu anda 20 Türk firmasının daha başvuruda bulunduğunu belirtti. Kadın istihdamına yönelik dünyada ilk kez böyle bir model hazırlandığını anlatan Türktan, "Bu belgeyi verirken yedi ana başlıkta şirketin kadın çalışanlara bakışını sorguluyoruz. Öncelikle CEO’nun kadın çalışanlara yönelik eşitlik beyanı olması gerekiyor. Kadın çalışanların kişisel gelişim ve teknik eğitimlere aynı oranda ulaşımından tutun da, terfilerde kadın adayların da erkekler kadar değerlendirmeye alıp almadıklarına, hamilelik gibi izinlere yaklaşımlarına, hatta reklam filmlerinde kadını ev hanımı olarak prototip haline getirip getirmediklerine kadar her şeyi araştırıyoruz" diyor.

KREDİLERİ ETKİLEYECEK
Şirketler bu yedi ana başlık çerçevesinde FEM kriterlerine nasıl uyacaklarını öğreniyor. Ardından da denetlenerek belgelerini alıyor. Denetimleri Ernst&Young, PwC, Deloitte gibi dünya devlerinden gelen uzmanlar gerçekleştiriyor. FEM kriterlerinin şimdilik daha yumuşak tutulduğunu ancak sistem yaygınlaştıkça, eşit maaş gibi unsurların da başlıklara ekleneceğini anlatan Türktan, hedeflerinin 2 yılda 100 şirkete sertifika vermek olduğunu söylüyor. Türktan, sistemin daha fazla yayılması için şirketlere bazı finansal avantajlar getirilmesiyle ilgili çalıştıklarını ifade ederek, "Türk şirketleri malum bazı standartlara ticari ya da yasal zorunluluk olmadan uymuyor. Bankalarla görüşüyoruz. Dünya Bankası’nın da öncülüğünde birkaç yıl içinde FEM belgesi olan şirketlere kredi başvurularında kolaylık ya da zorunluluk getirilebilir" diyor.

BAKANLIK ÖNCÜLÜK EDİYOR
FEM belgesi alarak kadın eşitliğini destekleyen yönetim modeline kamu sektöründen ilk destek ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan geldi. Dr. Türktan, bakan Fatma Şahin’in başından bu yana bütün çalışmalara destek verdiğini belirterek, "Bakanlık FEM sistemine girmeyi kabul etti. Ayrıca FEM’i kamuda pazarlama görevini de üstlendi" dedi.

OECD’DE KABUL EDİLDİ
FEM sisteminin kısa sürede 10 Türk şirketince kabul edilmesi ve başvuruların geldiği nokta, Dünya Bankası’nın projeyi başka ülkelere de taşıma kararı almasına neden oldu. Projeyi örnek uygulama seçen banka, diğer ülkelerde de sivil toplum kuruluşlarına sunuyor. Talep üzerine FEM’i OECD’de anlatmak üzere davet aldıklarını söyleyen Türktan, "Türkiye’den böyle bir örnek çalışma çıkmasına önce şaşırdılar ardından da çok beğendiklerini ve örnek olarak kabul ettiklerini söylediler" şeklinde konuştu.

Sabah


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107