Silahları bıraktırmaya ikinci adım

Olaylar
Başbakan Erdoğan’ın ‘İmralı ile silahların bırakılması için görüşmeler yapılıyor’ açıklaması üzerine gözler, MİT-Öcalan temasının detaylarına çevrilirken, dün önemli bir adım daha at...
EMOJİLE

Başbakan Erdoğan’ın ‘İmralı ile silahların bırakılması için görüşmeler yapılıyor’ açıklaması üzerine gözler, MİT-Öcalan temasının detaylarına çevrilirken, dün önemli bir adım daha atıldı. DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile BDP’li Ayla Akat ve bir MİT görevlisi, Öcalan’la 3 saat 35 dakika görüştü.

Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta bir televizyon programında İmralı ile görüşmeler yapıldığını açıklaması üzerine gözler, MİT-Öcalan görüşmelerinin detaylarına çevrilirken, dün önemli bir adım daha atıldı. 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukatları ile görüşemeyen Öcalan, iki kez görüştüğü kardeşi Mehmet Öcalan’ın ardından dün BDP heyeti ile görüştü. Sabah 08:00’de Ataköy Marina’dan İmralı’ya hareket eden, DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Ayla Akat Ata ve bir MİT görevlisi ile Öcalan ile 3 saat 35 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Öcalan’ın, bir yol haritası üzerinde çalıştığı ve görüşme trafiğinin devam edeceği belirtildi. Öcalan’ın görüşmede, ‘Barış için kaybedecek bir günümüz dahi yok’ mesajı verdiği öğrenildi. 16 aralık tarihinde Öcalan ile bir araya gelen MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da İmralı’da 4 saatlik bir görüşmenin ardından adada kalmadığı, görüşmenin ardından İstanbul’a geçtiği öğrenildi.

3 GÜN ÖNCE İLETİLDİ

Açlık grevlerinin sürdüğü süreçte BDP’li vekillerin Adalet Bakanı’ndan İmralıya gitme talebinde bulundukları belirtilirken, BDP’lilerin İmralı’ya gitme talebinin son MGK toplantısında da gündeme geldiği ve ‘Öcalan ile görüşmelerin devam etmesi’ yönünde karar çıktığı öğrenildi. 527 günden bu yana avukatları ile görüşemeyen Öcalan, dün sabah saatlerinde Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Ahmet Türk, BDP Milletvekili Ayla Akat ve bir MİT görevlisi ile görüştü. Adalet Bakanlığı’nın 3 gün önce BDP milletvekillerinin adaya gidebileceklerini iletmeleri üzerine BDP’nin bu konuyu büyük bir gizlilik içinde tartıştığı ve adaya gidebilecek isimleri Adalet Bakanlığına ilettiği, ardından Salı günü 15:30 sularında BDP yetkililerine Ahmet Türk ve Ayla Akat’ın adaya gidebilecekleri ve sabah saatlerinde hazırlıklarını yapmaları iletildi. Adalet Bakanlığından gelen cevap üzerine BDP çalışma başlatarak Öcalan ile yapılacak görüşme başlıklarını belirledi. Dün sabah saatlerinde Öcalan’la en son 20 yıl önce Lübnan’da görüşen Ahmet Türk ile Ayla Akat Ata bir MİT görevlisi eşliğinde İmralı’ya hareket etti.

KAYBEDECEK BİR GÜNÜMÜZ BİLE YOK

Ahmet Türk ile Ayla Akat’ın, Öcalan ile gerçekleştirdiği görüşmede Öcalan’ın ‘Barış için kaybedecek bir günümüz dahi yok’ mesajı verdiği belirtildi. Öcalan’ın görüşmede İmralı koşullarını dile getirerek, yeni bir yol haritası üzerinde yoğunlaştığını ifade ettiği öğrenildi.

ATAKÖY’DEN, İMRALI’YA

Ayla Akat ve Ahmet Türk’ün aralarında bulunduğu bir heyet, bu sabah saat 08:00 sularında Ataköy Marina’dan İmralı’ya gitti. İçerisinde MİT yetkililerinin de bulunduğu heyet görüşmenin ardından öğleden sonra yeniden İstanbul’a döndü. BDP Hukuk Komisyonu Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş’ın da adaya gitmek için yola çıktığı ancak Adalet Bakanlığı’ndan onay çıkmadığı öğrenildi. Görüşmenin ardından BDP’liler Taksim’de bir otelde bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yaptı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘Öcalan’ın merkezinde olduğu bir müzakereyi destekleriz. Direnişe de barışa da 24 saat hazırız’ açıklaması yaptı. Konuya ilişkin detaylı açıklamanın önümüzdeki salı günü yapılacağı öğrenildi. BDP yönetiminin görüşmelere ilişkin Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Mesud Barzani’yi de bilgilendirdiği, önümüzteki günlerde Erbil’e bir heyet gideceği ifade edildi.

İyi niyet adımı

BDP’lilerin Öcalan ile görüşmesine izin verilmesi, Kürt kamuoyunda ‘Hükümetin iyi niyet adımı’ olarak algılandı. Kulislerde, ilk görüşmeden bir sonuç çıkmasının beklenmediği, ancak silahların susması için kapı aralandığı konuşuldu. Görüşmede Öcalan’ın BDP’lilere yeni bir yol haritasından sözettiği de kulislere yansıdı. Görüşmelerin süreceği tahmin ediliyor.

Yeni Şafak