Genç İDSB buluşmasından yansıyanlar

Olaylar
Adil Kalkan’ın izlenimleri Genç İDSB (İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği)’nin dünyanın dört bir yanından gençlik temsilcilerini bir araya getirdiği Uluslararası Gençlik Buluşma...
EMOJİLE

Adil Kalkan’ın izlenimleri

Genç İDSB (İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği)’nin dünyanın dört bir yanından gençlik temsilcilerini bir araya getirdiği Uluslararası Gençlik Buluşmalarının 9.’su bu yıl Kıbrıs ve İstanbul’da düzenlendi. Bayrampaşa Gençlik Merkezi (BAYGEM)’ni iki katılımcıyla temsil ettiğimiz etkinlik, 29 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında yaklaşık 50 ülkeden 200’e yakın temsilciyle gerçekleştirildi. Buluşmanın Kıbrıs ayağı “İslam Dünyasının Sorunları ve Çözüm Yolları” başlıklı forum ve tartışmalarla, İstanbul ayağı ise tarihi mekanların ziyareti ve çeşitli temaslarla geçti.

Afrika’dan Amerika’ya, Asya’dan Balkanlara kadar farklı coğrafyalarda yaşayan Müslümanların problemlerinin masaya yatırıldığı buluşma, aynı zamanda kardeşlik duygularımızı pekiştirdiğimiz, tek millet olduğumuzu hatırladığımız bir ortama dönüştü. Çok defa bizi Afrika’dan, Ortadoğu’dan bu denli kopartan, uzaklaştıran nedeni bulmaya çalıştım bu etkinlik boyunca. İslam Dünyası aslında sömürgecilerin, işgalcilerin bıraktıkları sorunlarla boğuşuyor hala. Bu güçlerin aramıza koydukları sınırlar maalesef artık bir yönüyle düşüncelerimizi ve duygularımızı da kuşatmış durumda. Tüm bu olumsuzluklara rağmen İslam Coğrafyasında yaklaşık on yıldır yaşanan kıpırdanma, hareketlilik aslında bir canlılık belirtisi ve bu silkinme, ayağa kalkma hali bu buluşma boyunca fazlasıyla hissettirdi kendini bana.

Buluşmadaki heyecan daha Atatürk Havalimanında Kıbrıs uçağını beklerken başladı. Henüz tanıştığımız Malay grupla iki dakika geçmeden kaynaştık ve neredeyse etkinlik boyunca o güçlü bağ sürdü. Program boyunca tüm ülke temsilcileriyle aslında bir yerlerde tanıştığımız hissi vardı bende. Sanki ilkokuldaki arkadaşımla yıllar sonra karşılaşıp eski günleri yad etme hali içindeydim. Evet, bu duygu daha uçağa binmeden yakaladı bizi ve sanki programın tamamı geçmiş güzel günlerin hatırlanmasıydı tüm katılımcılar için.

Kıbrıs’a vardığımızda beni bir büyük hayal kırıklığı karşıladı. Adanın ilk görüntüsü bazı durumların iyi gitmediğini söylüyordu sanki bana. Çarpık şehirleşme, cansız sokaklar; Ercan Havaalanından konakladığımız Yakın Doğu Üniversitesi’ne kadar adanın genel havası ile ilgili ipuçları verdi bize. Daha sonra konuştuğumuz yerel halk, üniversite öğrencilerinin ve askerlerin adayı ayakta tuttuğunu söyledi dönemlik olarak turizmin getirdiği canlılığı da hatırlatarak. Gerçekten de adanın belli sorunları artık kronik ve acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Adalılar özellikle eğitimli gençlerini tutamıyorlar ve bu da sürekli bir beyin göçüne neden oluyor çünkü adada sanayi ve üretim neredeyse hiç yok. Adada su hala birinci problem ve iki sene içinde Türkiye’den gelecek suya bel bağlanmış durumda. Bu program coğrafya olarak yakın olduğumuz Kıbrıs’a aslında ne kadar uzak olduğumuzu da hatırlattı bize. En önemlisi de aslında yukarıda bahsettiğimiz sorunlar ve politik belirsizlikler içinde kimliğini ve değerlerini kaybetmeye yüz tutmuş bir halkla da karşı karşıya olduğumuzu gördük ve bu toplantının adada yapılmasının önemini daha iyi kavramış olduk.

Gençlik Buluşması 29 Ocak Salı akşamı gerçekleştirilen açılışla başladı. Açılışta İDSB Başkanı Ali Kurt ve Konsey Üyeleri gerçekleştirdikleri konuşmalarda buluşmanın önemine değindiler ve temsilcilere katılımlarından dolayı teşekkür ettiler. Daha sonra söz alan Genç İDSB Başkanı Cihad Terzioğlu, yaptığı açılış konuşmasının ve temennilerinin ardından temsilcilere programın içeriğinden kısaca bahsederek sözlerini tamamladı.

30 Ocak Çarşamba günü katılımcılar için küçük bir Girne ve Lefkoşa turu düzenlendi. Kıbrıs’ta özellikle Girne Kalesi ve Selimiye Cami’nin görülmeye değer olduğunu söyleyebilirim. Katılımcılar arasındaki birlikteliğin de pekişmesini sağlayan bu gezide heyet bol bol da fotoğraf çektirdi ve bu buluşmayı ve Kıbrıs’ı hatırlatacak hediyeler satın aldı. Gün boyu yağan yağmur gezi programını etkilese de bize adaya adeta bereket getirdiğimizi düşündürttü.

Kıbrıs programının 3. gününde forumlar resmen başladı. Kıbrıs ve Malezya temsilcilerinin genel anlamda coğrafyalarda yaşananları aktarmasıyla başlayan “İslam Dünyasının Sorunları ve Çözüm Yolları” başlıklı forumlarda ilk gün Balkanlar ve Avrupa konuşuldu. Balkanlar adına söz alan Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan ve Kosova temsilcileri hem ülkelerindeki hem de coğrafyalarındaki sorunları ifade ederek çözüm tekliflerini de aktarmaya çalıştılar. Her ülke sunumunun ardından temsilciye sorular soruldu ve sorunların çözümleri için de görüş bildirildi. Temsilcilerin sunumundan ve daha sonraki ikili görüşmelerimizden Balkanlardaki tablonun hiç de iç açıcı olmadığı sonucunu çıkardım. Ekonomik kriz, siyasi karışıklıklar Balkanlarda yaşayan Müslümanları da ciddi bir savrulmaya itmiş ve eğitim açısından hiç de iyi değil coğrafya insanının durumu. Makedonya’dan katılan Akademisyen Ali Beyazıti de bölge hakkında bir sunum yaparak Türkiye’nin bölge için ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Aynı günün diğer başlığı Avrupa’da yaşayan Müslümanların problemleriydi. İngiltere, Fransa, Almanya ve Belçika’dan gelen temsilciler yaptıkları sunumlarda Müslüman halkın bahsi geçen ülkelerde hala entegrasyon sorunu yaşadıklarından bahsederek geliştirdikleri çözüm tekliflerini sundular.
1 Şubat Cuma günü, forumlarda Asya ve Afrika‘daki tablo masaya yatırıldı. Bu bölümde Doğu Türkistan, Kırgızistan, Afganistan ve Bangladeş Asya adına; Güney Afrika, Somali, Libya ve Burkina Faso Afrika adına sorunları tartışılan ülkeler oldu. Bu bölümde AK Parti Gaziantep milletvekili Ali Şahin de bir konuşma yaparak buluşmaya katkıda bulundu. Buluşmanın kendisini heyecanlandırdığını anlatan Ali Şahin hükümet olarak İslam Dünyası’ndaki birlikteliğin tekrar sağlanması için yoğun çaba sarf ettiklerinden bahsetti. Şahin’den hemen sonra söz alan Çad Büyükelçisi Ahmet Kavas da Afrika ülkelerinin genel durumundan bahsederek kaynaklarını kendi kullanan, değerlerine bağlı bir kıtanın aslında uzak olmadığını anlattı ve kıtada yapılan yatırımları aktardı. 

Kıbrıs’taki son günümüzde (01 Şubat Cumartesi) gündem Orta Doğu oldu. İslam coğrafyasının en sıcak bölgesinden Irak, Bahreyn, Suudi Arabistan, Lübnan, Suriye, Yemen, Türkiye ve Filistin’den gelen temsilciler genel hatlarıyla coğrafyayı değerlendirdiler ve çözüm tekliflerini katılımcılara sundular. İslam Dünyasının en hararetli bölgesinden gelen temsilciler ve anlattıkları doğrusu beni heyecanlandırdı. Arap Baharı ile başlayan ya da fark edilen kıpırdanma ve silkiniş Orta Doğu’da daha çok yeniliklere gebe. Temsilcilerin ardından günün son konuşmasını AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş gerçekleştirdi. Yaptığı konuşmasında gençliğin öneminden ve İslam ülkelerinin kendine güvenmesi gerektiğinden bahseden Muş, temsilcilere katkılarından dolayı teşekkür etti. Kapanış bildirgesinin de okunmasıyla toplam beş günlük Kıbrıs programı ve forumları Genç İDSB Genel Koordinatörü Cihangir İşbilir’in konuşmasıyla son buldu.

Katılımcılar tarafından titiz bir çalışmayla hazırlanan ülke sorunları aynı zamanda gençliğin sorunlarıydı ve çözümün de anahtar kelimesi eğitimdi. Genel olarak sunumları dinlediğimde ve yaptığımız ikili sohbetlerde Afrika ve Orta Doğu’nun ne kadar canlı bir coğrafya olduğu izlenimini edindim. Müthiş bir enerji birikmesi var bu bölgelerin insanlarında ve yakın geçmişte gerçekleşen gelişmelerin tesadüf olmadığını ve yılların birikimi neticesinde bu noktaya gelindiğini daha iyi anladım. Yukarıda da değindiğim gibi İslam Dünyası’nın en sıkıntılı coğrafyalarından biri bence Balkanlar. Temsilcilerin anlattıklarına göre gençliğin dini birikimi çok zayıf ve acil çözüm bulunmazsa bir neslin kaybolması söz konusu. 
Gençlik Buluşmasında Cumartesi gecesi çıktığımız İstanbul yolunda tüm katılımcılarda tatlı bir yorgunluk ve heyecan vardı. Forumlar bilgilendirici olduğu kadar yormuştu da katılımcıları. Buluşmanın Pazar ve Pazartesi günkü programı tüm katılımcılarla gerçekleştirilen İstanbul gezisi ve bazı belediyelerin ve STK’ların ziyaret edilmesiyle son buldu.

9. Uluslararası Gençlik Buluşması’nda İslam Dünyası ile ilgili en az forumlar kadar geziler, yemekler de paylaşım ve aktarım adına etkili ve verimli oldu. Kendi tecrübelerimizi ve yaptığımız çalışmaları sürekli birbirimize aktardık katılımcılarla. Bu buluşmada 10. Gençlik Buluşması’nın da müjdesini aldık ve Mayıs ayında nasipse Balkanlarda tekrar buluşacağız kardeşlerimizle.

on5yirmi5.com


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107