Ergenekon’da 41 yeni suç duyurusu

Olaylar
Zülfikar Ali Aydın’ın haberi Ergenekon davasında darbeye teşebbüs suçundan verilen müebbet hapis cezalarının delillerinden biri olan “Kitleşim” adlı belgede adı geçen 41 kişi hakkınd...
EMOJİLE

Zülfikar Ali Aydın’ın haberi

Ergenekon'daErgenekon davasında darbeye teşebbüs suçundan verilen müebbet hapis cezalarının delillerinden biri olan “Kitleşim” adlı belgede adı geçen 41 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Ergenekon Mahkemesi’nin yaptığı suç duyurusunda “Türkiye’de kaos” yaratacak bir senaryonun tartışıldığı toplantıya katılan Zeyno Baran’ın adı da yer alıyor.

“Kitleşim” adlı belge; Gölcük’teki Donanma Komutanlığı İstihbarat Şubesi’nde 2010 yılında Savcı Fikret Seçen gözetiminde yapılan aramada zemin altına saklanan çuvaldaki bir CD’den çıktı.

“Proje” adlı belgenin eki olan “Kitleşim” belgesinde “İnternet Ekipleri Kurulmalı”, Sivil DağıtımAğları Geliştirilmeli”, “Mail Listeleri Toplanmalı” “Medya İletişimKoordinasyon” başlıkları altındamedya ve kamuoyunun yönlendirilmesinde görevlendirilecek isimler olduğu görüldü. “Üretim”, “Emekli”, “Muvazzaf” ve “Yurtdışı” alt başlıkları altında görev dağılımı yapılan isimler arasında çoğunluğu görevde olan askerlerin de bulunduğu 41 kişi yer aldı.

HUDSON SENARYOSU NEDİR?

Çok tartışılan Hudson senaryosu 15 Haziran 2007’de gazeteci Yasemin Çongar’ın haberiyle ortaya çıktı. Habere göre Hudson Enstitüsü’nde yapılan bir toplantıda Anayasa Mahkemesi eski başkanlarından Tülay Tuğcu’nun bir suikast ile öldürülmesi İstanbul’da PKK’nın bomba patlatması ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu gelişmelere karşı harekete geçip Kuzey Irak’a girmesini içeren bir senaryo tartışıldı ve buna ABD’nin ne tepki vereceği konuşuldu. Toplantıya daha sonra Balyoz davasında yargılanan bir tuğgeneral ile Celal Talabani’nin oğlu Kubat Talabani’nin de katıldığı ortaya çıktı. Ankara’daki Danıştay saldırısı sonrası ortaya çıkan siyasi ortam ile benzerlik taşıyan senaryo nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri açıklama yaparak Yasemin Çongar’ı suçlamış, Zeyno Baran ise iddiaları yalanlamıştı. Hudson Enstitüsü ise toplantının yapıldığını kabul etmişti.

‘DARBE TASLAĞI’

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de “Proje” adlı dokümanı emekli Albay Dursun Çiçek’in Genelkurmay’dayken hazırladığı öne sürülen “İrtica ile Mücadele Eylem Planı”yla karşılaştırdı. Mahkeme emri üzerine hazırlanan ve dava dosyasına konulan tespit tutanağında “Proje” adlı belgenin, İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın taslağı olduğu bildirildi. Tespit tutanağında iki belgedekimaddeler tek tek sıralandı. Proje belgesindeki bazı ifadelerin; Çiçek’in hazırladığı iddia edilen belgeyle aynı içerikte olduğu ortaya çıktı. Tutanakta Çiçek ve emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un “hükümete karşı darbe teşebbüsü ve kara propaganda amacıyla hareket ettiğine dair” tespit ile ifadeler yer aldı.

SENARYODAKİ İSİM

Mahkeme Dursun Çiçek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis, İlker Başbuğ hakkında ise müebbet hapis kararını açıkladığı duruşmada “Kitleşim” adlı belgedeki 41 isim hakkında da suç duyurusunda bulunarak, soruşturma açılmasını talep etti. Mahkemenin soruşturma açılmasını istediği isimler arasında Balyoz ve Ergenekon davasında haklarında mahkûmiyet kararı verilen sanıklar da bulundu.

“Kitleşim” belgesinde adı yer geçen, 2007’de Hudson Enstitüsü’nde yapılan ve Türkiye’de Anayasa Mahkemesi üyesinin suikast ile öldürülüp, PKK’nın İstanbul’da kitlesel ölüme neden olacak bombalı eylemle ortaya çıkacak kaos senaryosunun konuşulduğu toplantıya katılan Zeyno Baran da yer aldı.

Bilirkişinin Genelkurmay bilgisayarlarında yaptığı araştırmaya ilişkin raporunda Baran ve Soner Çağaptay ile ilgili şu ifadeler yer aldı: “Bilgi notlarında; görüşleri kamuoyu gündeminde daha fazla tutulması önerilen Zeyno Baran ile çalışmalarının takip edilmesi belirtilen Soner Çağaptay isimli şahısların isimlerinin dava dosyasında yer alan kitleşimisimli belgede yurtdışı başlığı altında yer aldığı görülmüştür.”

Habertürk