İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kağıthane’deki AKOM binasında, yeni eğitim-öğretim yılıyla ilgili alınan tedbirler hakkında gazetecileri bilgilendirdi.
Kadir Topbaş, 16 Eylül itibariyle 2013-2014 eğitim-öğretim döneminin başlayacağını anımsatarak, şunları kaydetti:
“Eğitim öğretim yılının ilk haftasında İstanbullular’dan geçmiş yıllarda gösterdikleri hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Özellikle İstanbullular’dan ricam, eğitim yılının getirdiği stres, özellikle ilk günlerde dünyanın tüm büyük kentlerinde yaşanan trafik yoğunluğunun İstanbul’da yaşanmaması için hassasiyet gösterilirse, ilk günlerde, ilk haftada sıkıntısız bir kent yaşamı sağlayabiliriz.”
Topbaş, 2013-2014 ders yılı itibariyle İstanbul’da 2 milyon 700 bin öğrencinin, ilk ve ortaöğretimde 104 bin eğitimcinin ders başı yapacağını söyledi.
İlk hafta itibariyle toplu taşıma araçlarının kullanılmasının üzerinde durduklarını aktaran Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Birinci gün yani 16 Eylül Pazartesi günü 06.00-13.00 saatleri arasında toplu taşıma, İETT, halk otobüsleri, şehir hatları, tramvay, metrobüs, metro ve hafif metrolar ücretsiz olacak. İlk iki gün toplu taşıma araçlarının tercih edilmesini ve mümkün mertebe bireysel araçların kullanılmamasını İstanbullular’dan rica ediyorum. Böylelikle çok rahat bir eğitim yılı başlangıcını beraberce yaşayabiliriz.”
“Tedbirler alındı”
Topbaş, ilk günlerle ilgili tedbirlerin alındığını, okulların civarındaki İSPARK’ların servis araçlarına ücretsiz parklanma fırsatı vereceğini anlatarak, “Belediyeden görev yapacak personelimiz var ve emniyetten de bin 559 trafik polisimiz aktif olarak devrede olacak. Bu süreç içerisinde vatandaşlarımızın da bize vereceği katkı ve destekle inanıyorum ki çok rahat bir eğitim yılı başlayacak” diye konuştu.
5 bin 792 okulda 14 bin 591 servis aracının 298 bin 80 öğrenciyi taşımak üzere devreye gireceğini dile getiren Topbaş, “İlk hafta bir stres ve heyecanın da yaşandığını, velilerin de öğrencilerle beraber okula gittiklerini düşünürsek, yoğun bir trafik hareketliliği yaşanacak demektir. Bu konuda da hassasiyet gösterirsek, sıkıntısız bir eğitim yılını başlatmış oluruz” dedi.
Sorular
Soruları da yanıtlayan Topbaş, Avcılar’da ciddi bir trafik yoğunluğunun yaşandığını ifade ederek, çalışmaların zorunlu ve kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Göreve geldiklerinden beri 262 kavşak ve altgeçit düzenlemesi ile 400 kilometreyi aşkın yeni yol yaparak trafiği rahatlatmaya çalıştıklarını anlatan Topbaş, günlük hareketleri 23 milyonu bulan bir şehirde sıkıntıları aşmak için yol genişletme çalışmalarını da sürdürdüklerini aktardı.
Topbaş, şöyle devam etti:
“Ders yılı başlangıcı ile birlikte yol çalışmaları durdurulacak. İlk 1-2 gün ana arterlerdeki çalışmalar tamamen toparlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yol çalışmalarına ara vererek trafiğin akışkanlığını sağlamak için gayret göstereceğiz. Bin civarında zabıtamız da polislerimize destek verecek ama biz asıl hassasiyeti yurttaşlarımızdan, İstanbullular’dan bekliyoruz.”
Bir soru üzerine, Taksim Yayalaştırma Projesi’ne de değinen Topbaş, 98 bin metrekarelik bir yayalaştırma alanının kazandırılmış olduğunu söyledi.
Topbaş, “78 milyon liraya mal olan bir sistem, bu ölçekteki büyük bir çalışma. Tarlabaşı’ndan Elmadağ istikametine pik saatlerde bir saatte 8 bin araç geçemezken, yarım saatte 8 bin araç geçebilir hale geldi. Gerçekten kaliteli bir yatırım oldu. Metro ve füniküler sistemlere yüzeye çıkmadan rahatlıkla geçebilecekler” diye konuştu.
Topbaş, başka bir soru üzerine, 3. köprüde Sarıyer ve Beykoz’a çıkış verilmeyeceğini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu noktalara çıkış olduğu takdirde bölgenin en önemli sit alanları üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Biz geçmişte de Ulaştırma Bakanımıza bu konuda fikrimizi iletmiştik. Çalışmalar ve düzenlemeler buna göre yapıldı. Boğaziçi sit alanlarının yakınında yoldan, köprüden çıkış olmayacak.”
AA