Başbakan Erdoğan, Japonya’da resmi programı kapsamında, TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularının yapıldığı Tokyo’daki Mitsuhishi Electric firmasının uydu üretim merkezini ziyaret etti.
Erdoğan, Mitsubishi Electric Genel Müdürü Kenichiro Yamanishi ile bir süre görüştükten sonra, yapımı tamamlanan TÜRKSAT 4A uydusunun teslim törenine katıldı.
Önlük ve bone giyerek törene katılan Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, bu projenin Japonya ile uzay çalışmaları, havacılık, bilim, teknoloji alanında yürütülen ortak çalışmalarda ulaşılan başarının somut bir göstergesi olduğuna dikkati çekti.
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin haberleşme kapasitesini üç kat artıracak TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B haberleşme uydularının üretimiyle ilgili çalışmalara 2011 yılının Mart ayında başlandığını belirterek, şunları kaydetti:
“Mitsubishi Electric firmasıyla imzalanan sözleşmeye attığımız adımın üretimin bir bölümünü bugün tamamlamış bulunuyoruz. TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularımızın üretim faaliyetlerinin her aşaması, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın bir kuruluşu olan TÜRKSAT Başkanı ve mühendislerinin denetiminde yürütüldü. Halen televizyon yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiz Avrupa’nın tamamının ve Asya’nın büyük bölümüne ulaşıyor. Bugün teslim törenini gerçekleştirdiğimiz TÜRKSAT 4A uydusu sayesinde televizyon yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiziz, Afrika kıtasının da tamamına ulaşmış olacak.”
Uydu 15 Şubat’ta uzaya fırlatılacak
Erdoğan, TÜRKSAT 4A uydusunun, Japonya’dan Kazakistan’daki fırlatma üssüne götürüleceğini ve proton roketiyle 15 Şubat 2014 tarihinde uzaya fırlatılacağını bildirdi.
Başbakan Erdoğan, TÜRKSAT 4B uydusunu da test süreçlerinin tamamlanmasının ardından 2014 yılının ikinci çeyreğinde uzaya fırlatmayı planladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Japonya ile uzay ve havacılık teknolojileri alanlarında yürüttüğümüz işbirliğinin TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularımızın üretiminin ötesinde sonuçları bulunuyor. Esas olarak bu tarz projeler Japonya’nın bu alandaki bilgi ve tecrübelerinin ülkemize aktarılması bakımından büyük önem taşıyor. Bu tür projeler vesilesiyle Joponya’da bulunan mühendislerimiz, sertifikasyon, iş başı eğitimlerine iştirak etmekte, uydularımızın entegrasyon ve testlerine bizzat katılmaktadırlar. Japonya’daki projenin tamamlanmasının ardından Türkiye’ye dönecek mühendislerimiz, TUSAŞ’ın tesislerinde kurulumu devam eden uydu montaj entegrasyon ve test merkezinde, yerli TÜRKSAT haberleşme uydularının üretiminde görev alacaklar.”
Türkiye’nin, Japonya ile uzay çalışmaları alanında yürütülen başarılı işbirliğinin artarak devam etmesi temennisinde bulunan Erdoğan, “Sayın Yamanishi ve Mitsubishi Electric’in değerli mensuplarına, bilginin insanlığın ortak malı olması noktasında takındıkları tavır sebebiyle de teşekkür ediyorum. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçen başta Mitsubishi Electric mensuplarına, özellikle aynı şekilde Ulaştırma Bakanlığımızın, geçmiş bakanımız Binali Yıldırım Bey ve ekibine, TÜRKSAT yönetimine yine tüm mühendislerimize, huzurlarınızda TÜRKSAT 4A uydusunun meydana getirilmesinde emeği geçtiği için teşekkür ediyorum. Bu TÜRKSAT 4A uydumuzun milletimize, ülkemize hayırlı olmasını Allah’tan niyaz ediyorum.”
Törende, daha sonra Başbakan Erdoğan, TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay ve Mitsubishi Genel Müdürü Kenichiro Yamanishi, plaket imzaladı.