Mansur Yavaş CHP’nin hayatının hatası

Olaylar
30 Mart yerel seçimlerine az bir zaman kala anket şirketleri kamuoyunun nabzını tutmak için yapmış oldukları araştırmaları yoğunlaştırdı. Son olarak ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, konuk olduğu progra...
EMOJİLE

30 Mart yerel seçimlerine az bir zaman kala anket şirketleri kamuoyunun nabzını tutmak için yapmış oldukları araştırmaları yoğunlaştırdı. Son olarak ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, konuk olduğu programda yapmış oldukları son araştırmanın sonuçlarını Kanal24’te canlı yayında açıkladı.

İşte Uslu’nun kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlar;

“AK PARTİ’Yİ BIRAKIP GİDEN SEÇMEN ÇOK AZ”

Yerel seçimlerde eski alışkanlıklar mı devam edecek? 4 yıl önce nasıl oluyorsa yine aynı mı olacak?

İbahim Uslu: Bu son yaşanan hadiseler Ak Parti’nin seçmenleriyle olan duygusal bağını arttırdı. Zaten seçmen sadakat oranı son seçimde yüzde 78’ti, 2007 seçimlerinde Ak Parti’ye oy verenlerin yüzde 78’i oy verdi. Aynı şey MHP’de çok düşük, BDP’de yüksek. Ak Parti yüzde 47 olan oy oranını arttırdığı için, yeni seçmenler geldiği için yüzde 78’te kalıyor. Başka partiye oy veren seçmenler geldiği için, Ak Parti’yi bırakıp giden seçmen çok az. 2009’da bu oldu. Bu tür ideolojik saldırılar olduğu sürece tercih korunuyor.

“CHP, HAYATININ HATASINI YAPTI”

Ankara ve İstanbul’da ne olur?

Her şey aynı, değişen bir şey yok. Bence CHP hayatının hatasını yaptı. Ankara’da merkez sağdan herhangi birini aday gösterse MHP’den oy alırdı. Genel seçim oyu yüzde 30, yerel seçimlerde de yakın oy aldı. CHP’nin Ankara’da kazanabilmesi için başka partiden oy alması lazım. Ak Parti, MHP, CHP var. MHP’nin 15, CHP’nin 30, Ak Parti’nin 48 oy oranı var. Ak Parti’den CHP’ye oy geçişkenliği yok. Ak Parti ile MHP arasında oy geçişkenliği var. Tüm Türkiye’de bu böyle, Ak Parti ile MHP, MHP ile CHP arasında oy geçirgenliği var. İç Anadolu’da bu yok. Şu an CHP’ye gitmiş biri var, Ankara’yı alabilirdi ama bu adayla alamaz. MHP üst yönetimi Mansur Yavaş’ın partisine ihanet ettiğini düşünüyor, MHP yöneticileri hainlikle suçlanırken, nasıl gidilir de ülkü ocaklarından birileri Yavaş’a oy verir. O parti içi disiplin çok güçlüdür orada. MHP’li taban ona oy vermez, illa oy verenler çıkacaktır. Ama aradaki makas yüksek, Ak Parti yüzde 50, CHP yüzde 30. Ak Parti’den giden oy da olabilir, CHP seçmeninde Alevilerden oy vermeyecekler var, CHP üst yönetimi diyelim ki bu tabanı ikna etti. Mansur Yavaş MHP içinde iyi bir figürken CHP içinde bunu kaybetti. Karayalçın yüzde 30 olan oy oranın yüzde 34’e çıkardı, ancak o kadar olur. Ankara’da bu ittifak bitti, merkez sağdan herhangi biri olsa bu ittifak kurulabilirdi.

“İZMİR’DE AK PARTİ’NİN İŞİ ZOR”

İzmir’de durum ne olur?

İzmir’de son genel seçimlerde yüzde 7 fark vardı. Binali Yıldırım ile bu kapatılır diye düşünüldü, makas biraz daha daralmıştı ama İmbat operasyonuyla bu algıyı ölçemedik. Ama iş biraz daha zorlaştı. İlçeler de açıklandı.

İki aylık süre içerisinde durum değişir mi?

İstanbul ve Ankara’da Ak Parti kesin, İzmir’de CHP favori.

AK PARTİ YÜZDE 40’I GEÇERSE..

Ak Parti yüzde 40 oy alırsa milli desteği almış olacak. Oy oranı yüksek çıkarsa, genel seçim öne alınabilir mi, cumhurbaşkanlığı seçimleri ne olur, halk ne der?

Eğer yüzde 40’ı geçerse cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turda biter, Ak Parti’nin gösterdiği aday kazanır, Hüseyin Çelik demişti, Erdoğan adayımız, seçilir. Bu sefer Kürtler de sandığa gidecektir, bence yüzde 50’nin de üzerinde bir rakamla seçilir.

AK PARTİ’NİN YENİ BAŞKANI KİM OLUR

Genel seçimler ne olur. Partide başkan kim olacak?

Ben genel seçimde sıkıntı yaşayacağını sanmam. Her şeyi kazanmış bir parti zaten. Bence seçimlerin erkene alınması mantıklı olur. Toplumun başbakan adayı olarak oy verdiği insan başbakanlığı bırakıp başka bir göreve geçecek, Turgut Özal döneminde de bu oldu, yeni başbakan geliyorsa, erken seçim olmalı. En erken yapılacak tarih Kasım ayıdır, Haziran’a kadar 5-6 ay, var, bu öne çekmek sayılmaz zaten. Çok da bir şeyi olmadı. O yüzden hızlandırılmış seçim diyelim.

FAİZ KARARININ ETKİSİ

Merkez Bankası’nın kararı nasıl etkiler?

Bunlar tehlikeli şeyler, döviz fiyatlarının artması girdi fiyatlarının artmasına neden oluyor. Faizde de aynısı mevcut, yüksek faiz olunca insanlar yatırım işinden vazgeçiyor, bankaya para koyuyor, oradan para kazanıyor. Kolay para kazanılıyor yani. Faizin artmasıyla büyüme ve yeni iş oranları azalacak, bir süre sonra maaliyet enflasyonuna yol açabilir. Biraz enflasyon olabilir ama bu iki aylık süreç içerisinde vatandaşın cebine yansıyacak mı, göreceğiz. Ekonomik dengelerin bozuk olduğu her durumlarda iktidar partilerinin oy kaybettiğini gösteren etkiler var. 2009 yerel seçimlerde oy kaybetmiştir Ak Parti, o da uluslararası ekonomik dengeler yüzünden. Bu dönemde bunu görmedik, umarım teğet geçer, çok fazla etkilenmeyiz. Ekonomik seyir nasıl gelişecek, bekleyip görmek lazım. Çıkarsa oy davranışına bir miktar etkili olur.

GÜNEYDOĞU’DA SON DURUM

Güneydoğu’da Ak Parti’nin oy oranında değişiklik olur mu?

Yerel seçimlerde çok olacağını sanmıyoruz. Şiddet olayları var, olunca BDP’nin oyları yükseliyor, 2012 Aralık’ı ile birlikte oylar yavaş yavaş eski haline geldi, 2011’deki dengelere dönüldü. Güneydoğu’da birinci parti hala AK Parti. Ama Diyarbakır, Mardin gibi illerde BDP lehine makas açık. Orada süpriz beklemiyoruz.

ANKETLERDE YANILGI PAYI

Hiç yanıldığınız oldu mu anketlerde?

Biz mesela 2009 yerel seçimlerinde yüzde 40 dedik, Muhsin Yazıcıoğlu şehit oldu, yüzde 1.5 artış oldu BBP oylarında, 38.5 olarak gerçekleşti. Bu 2-3 puanlık hata paylarıyla olur zaten. Diğer seçimleri bildik 0 hata ile. Abdülkadir Bey zaten yazmıştı, 49-25-13 demiştik, yanılmadık. Zaten arkadaşımız espri yaptı, artık ANAR’a sorarız diye. İl il oy tahminleriyle ilgili bir çalışma yapacağız.