Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak olan 2015 Milletvekili Genel Seçimleri’nde yurtdışında yaşayan vatandaşların da oy verebilmesi için hazırlıklar sürüyor. Yüksek Seçim Kurulu geçen günlerde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını da yakından ilgilendiren seçim takvimini açıkladı.
Buna göre yurtdışı seçmen kütükleri 14 Mart’ta asılacak. Seçmenlerin, Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadığı öğrenmesinin en kısa yolu Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sayfasın www.ysk.gov.tr’dan sorgulama yaptırmak. Söz konusu isternet sayfasında Yurtdışı Seçmen Sorgulama’ya girecek olan seçmen, burada başta T.C. kimlik numarası olmak üzere istenen bilgileri doldurarak, kayıtlı olup olmadığını sorgulayabiliyor.
10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok tartışma yaratan yurtdışında randevulu oy verme sistemi bu seçimlerde uygulanmayacak.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde, yurtdışındaki Türk seçmenler yaşadıkları ülkelerde ilk kez oy vermiş, ancak kullanılan oy sayısı 2,7 milyonluk seçmen sayısının çok altında kalmıştı. 248 bin kişi randevu alıp oy kullanmak için başvururken, dört gün süren oy verme işleminin sonunda bunların sadece 232 bininin oy kullandığı saptanmıştı.
Randevu sisteminde büyük aksaklıklar yaşanırken, hükümet ve muhalefetin yanısıra Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluşları randevulu seçim prosedürün özellikle internet üzerinden yapılan kayıt işlemlerinin bilgisayar kullanımına yabancı olan seçmeni oy vermekten alıkoyduğunu ve katılımı sekteye uğrattığını öne sürmüştü.
Yüksek Seçim Kurulu bu kez oy verme günlerinin uzatılmasına da karar verdi. Buna göre oy verme işlemi 8 Mayıs’ta gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerinde başlayacak. 31 Mayıs’a kadar toplam 54 ülkede ve 109 temsilcilikte randevusuz oy kullanabilecek.
Ayrıca son seçimde mükerrer oy kullanıldığı iddialarından sonra bu kez seçmen oyunu attıktan hemen sonra, görevliler anında bilgisayardan sisteme söz konusu seçmenin oy kullandığına dair giriş yapacak ve böylelikle mükerrer oy kullanımının önüne geçilecek. Oy kullanma işlemleri geçen sefer olduğu gibi bu kez de Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklar gibi temsilcilik binalarında yapılacak. Ancak Almanya, Fransa ve Hollanda gibi Türklerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde gene ek bina kiralama yoluna gidilmesine karar verildi.
VOA’nın haberine göre Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı seçmenler ayrıca, 8 Mayıs ile 7 Haziran tarihleri arasında gümrük kapılarında da oylarını kullanabilecekler.
Bu arada yurtdışında oy kullanma hakkının ardından, yurtdışında yaşayan Türkleri temsil edecek ‘Yurtdışı Milletvekilliği’ kontenjanı oluşturulmasına yönelik çalışmaların önümüzdeki seçimlere kadar tamamlanamayacağı anlaşıldı. AK Parti Dışilişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, geçen yıl ‘Yurtdışı milletvekilliği’ kontenjanı oluşturulması önermiş, bu amaçla TBMM’nin üye sayısının 10 artırılması için yasa teklifi hazırlamıştı. Söz konusu teklifin mecliste görüşülmek üzere bekletildiği haber veriliyor.