Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Göynüklü Mahallesi yakınlarında, çamlık alanda çıkan orman yangını rüzgar nedeniyle yerleşim alanlarını tehdit ediyor.
Kırsal alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, merkez Osmangazi ilçesine bağlı Aksungur ve Gündoğdu, Mudanya ilçesinin Göynüklü ve Çağrışan mahallelerinin kırsal kesimindeki yerleşim birimlerini tehdit etmeye başladı.
Çağrışan Mahallesi’ndeki caminin minaresinden zaman zaman ormanlık alanlara yakın evlerin boşaltılması için anons yapıldı. Olası tehlikelere karşı evlerinin çevresini ıslattıkları gözlenen mahalleliler, meydanda toplandı.
Başta Orman Bölge Müdürlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ekipler, söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
‘Şafak sökmesiyle uçak ve helikopterlerden istifade edeceğiz’
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, orman yangınına havanın kararması nedeniyle yangın söndürme helikopterleri ve uçaklarla müdahale edemediklerini belirterek, “Ancak şafak sökmesiyle yangın söndürme uçaklarından ve helikopterlerden istifade etme imkanımız olacak” dedi.
Müezzinoğlu, Çağrışan Mahallesi’nin yanında bulunan özel bir kolejde oluşturulan kriz merkezinin bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, saat 17.30 civarında Mudanya ilçesi Göynüklü Mahallesi ile Osmangazi ilçesi Gündoğdu Mahallesi arasında başlayan orman yangınının, poyrazın da etkisiyle Çağrışan bölgesine sıçradığını söyledi.
Yaz nedeniyle yerdeki otların kuru, bölgenin kızılçam ormanı olması ve devam eden poyraz nedeniyle yangının kontrol altına alınamadığını ifade eden Müezzinolu, şöyle konuştu:
“İlk çıktığı andan itibaren Orman Bölge Müdürlüğüne ait 27 itfaiye aracı, daha sonra da Kocaeli, İstanbul, Bilecik illerinden 100’ü aşkın itfaiye aracıyla yangına müdahale edildi. Havanın kararması nedeniyle yangın söndürücü helikopterlerden ve uçaklardan ne yazık ki istifade edemiyoruz. Ancak şafak sökmesiyle yangın söndürme uçaklarından ve helikopterlerden istifade etme imkanımız olacak.”
“Yaklaşık 40 civarında ev tedbir amaçlı olarak boşaltıldı”
Müezzinoğlu, tedbir amaçlı olarak risk altında bulunan köylerin boşaltılmasıyla ilgili çağrı yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:
“Yaklaşık 40 civarında ev tedbir amaçlı olarak boşaltıldı. Ama şu anda evler veya köylere yangının sıçramasıyla ilgili bir sıkıntı yok. Gerek dozerlerle, gerek yangın söndürme kara araçlarıyla her türlü mücadele gerçekleştiriliyor. Ama poyraz, kızılçam ormanı, yerlerin kurumuş otlarla kaplı olması şu anda yangının kontrol altına alınmasını engelleyen faktörler. Riskin büyümemesi için her türlü tedbir alındı. Yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesiyle ilgili de ümit ediyoruz ki poyraz durur. Ama devam ederse de özellikle yangın söndürme uçakları ve helikopterlerin devreye girmesi için şafağın sökmesini bekleyeceğiz.”
3 kişi dumandan etkilendi
Yangında yaralanan olmadığını anlatan Müezzinoğlu, dumandan etkilenen ve tedavi altına alınan 3 vatandaşın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.
Müezzinoğlu, gazetecilerin, yangının çıkış sebebine ilişkin sorularına, “Şu ana kadar bildiğim kesinleşmiş bir tespit yok. Ümit ederiz ki bu haliyle olağanüstü bir kayıp olmadan da kontrol altına alınır” yanıtını verdi.
Açıklamanın ardından Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile kriz merkezinin kurulduğu binanın çatısına çıkarak yanan bölgeyi inceledi.
Müezzinoğlu’nun yanı sıra bölgeye gelen AK Parti ve CHP Bursa milletvekilleri de yetkililerden bilgi aldı.
Kriz merkezi oluşturuldu
Yangın nedeniyle Çağrışan Mahallesi’ndeki bir kolej kriz merkezine dönüştürüldü.
Vali Münir Karaloğlu’nun başkanlık ettiği kriz merkezinde Orman Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, AFAD ve UMKE ekipleri bulunuyor.
Poyraz devam ediyor
Öte yandan, şiddetli poyraz nedeniyle yangın devam ediyor. Mahalle sakinleri, endişe ve büyük bir dikkatle çalışmaları izliyor. Çevrede jandarma ve polis ekiplerinin önlem aldıkları gözlenirken, mahalle içine sivil araçların girmesine izin verilmiyor.