Ankara soruşturması sızdırıldı mı?

Olaylar
Ankara’daki kanlı terör saldırısını bir gün önceden duyuran Twitter kullanıcılarının PKK’lı olduğunun ortaya çıkmasının ardından paralel yapı, zor anlar yaşayan HDP Eş Genel Başkanı Selaha...
EMOJİLE

Ankara’daki kanlı terör saldırısını bir gün önceden duyuran Twitter kullanıcılarının PKK’lı olduğunun ortaya çıkmasının ardından paralel yapı, zor anlar yaşayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı kurtarmak için düğmeye bastı. Ankara Emniyet Müdürlüğü içindeki paralel örgüt uzantıları, Tren Garı önünde katliam yapan teröristlerin kimlik bilgileri ve diğer ayrıntıları Hürriyet Gazetesi eliyle servis etti. Soruşturmanın deşifre edilmesinin ardından olay yerinde canlı bombalarla birlikte keşif yaptığı kaydedilen bir kişi ve lojistik destek sağladığı öne sürülen 2 kişi o panikle kaçmaya çalıştı. Fakat polis, bu 3 zanlıyı zaten takip ediyordu. Zanlılar kaçamadan kıskıvrak yakalandı. Ankara katliamındaki terör şüphelilerinin bağlantılarını çözmek isteyen istihbarat birimleri, soruşturmanın tüm detaylarını bu bağlantılar çözüldükten sonra açıklayacaktı. Ancak paralel örgüt üyeleri soruşturmaya ilişkin kritik bilgileri Hürriyet kanalıyla servis edince, terör şüphelilerine yönelik operasyon zorunlu olarak öne çekildi.

KAHİNLER PKK’LI ÇIKINCA PANİKLE SERVİS ETTİLER
Bunun yanında, canlı bombaların kendilerini patlattıklarında 3 veya 4 gözcünün de olay yerinde olabileceği ihtimali üzerinde duran güvenlik güçleri, bununla ilgili de çalışma yürütüyordu. İstihbarat çalışması tamamlandıktan sonra açıklanması öngörülen teröristlerin isimleri, Twitter kahinlerinin PKK’lı olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte deşifre edildi. Bombayı bilen Twitter hesaplarının PKK bağlantılı çıkması en çok Selahattin Demirtaş’ı zor durumda bırakmıştı. Bu isimlerin gözaltına alınmasından kısa bir süre sonra Hürriyet Gazetesi aracılığı ile soruşturmayı sekteye uğratma pahasına canlı bombaların isimleri açıklanarak Demirtaş bu zor durumdan kurtarıldı.
BAĞLANTILAR BULUNACAKTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, saldırının yaşandığı ilk andan itibaren canlı bombaların kimliğini belirlemek için yoğun çalışmalar yürütüldü. İlgili birimler canlı bombaların kimliğini kısa sürede deşifre etti. Ancak IŞİD üyesi Yunus Emre Alagöz ile Ömer Deniz Dündar’ın tüm bağlantılarının tespit edilmesiyle ilgili çalışmanın zaafiyete uğramaması için teröristlerin isimleri açıklanmadı. Fakat Twitter’da saldırıyı saatler öncesinden haber veren kişilerin PKK’lı olduğunun ortaya çıkması, emniyet içindeki paralel yapı uzantılarını harekete geçirdi. Soruşturmanın detayları Hürriyet’e servis edildi. Ardından dosyaya ilişkin yayın yasağı çıkarıldı ama iş işten geçti. Soruşturma sekteye uğradı.

11 gözaltı
Ankara Tren Garı önündeki çifte canlı bombalı terör saldırısına ilişkin polisin 8 zanlıyı gözaltına aldığı öğrenildi. ‘Katliam kahinleri’ne yönelik operasyonlarda ise gözaltı sayısı toplamda 3’e çıktı. Böylece yakalanan zanlı sayısı 11 oldu.

PKK-IŞİD ortak çalıştı 

Saldırıdan haberdar olan ‘kahinlerin’ IP numaraları üzerinden yerleri tespit edilenlerden ilk olarak “Bomba Ankara’da patlayacak” mesajıyla ünlenen ‘DrBereday’ isimli Twitter kullanıcısı Mehmet Serhat Polatsoy (37) gözaltına alındı. Ardından onunla bağlantılı olarak Erhan Özaydoğdu da (44) yakalandı. 7 Haziran seçimlerinde HDP’den milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıkan Polatsoy’un, antitank mayını bulundurmaktan bir süre tutuklu kaldığı, Suriye’nin Kobani kentinde ise bomba eğitimi aldığı belirlendi. Diğer şüpheli Özaydoğdu ise daha önce PKK’nın birçok eylemine katılmış ve gözaltına alınmıştı. Bu iki zanlı, perde gerisinde varolan PKK-IŞİD bağlantısını da en çıplak haliyle gözler önüne serdi.

‘Suruç V2’ kahini de yakalandı

Tıpkı ‘DrBereday’ adresi gibi, saldırı sonrası yoğun olarak gündeme gelen sosyal medya hesaplarından biri de ‘@AnatolyTodorov’ adresinden yazan ‘Pir Sultan Abdal’ oldu. Polis, bu hesabı kullanan kişiyi de buldu. Terör saldırısından bir gün önce Twitter’da, “En korkunç ihtimal de Suruç V2 olabilir. Olası bir bombalı eylem en büyük katliamlardan birine yol açabilir. Bu, gayet ihtimal dahilinde” diye yazan zanlı Eskişehir’de gözaltına alındı. Anadolu Üniversitesi öğrencisi olduğu öğrenilen şüpheli O.S. (23) evinde yakalandıktan sonra Ankara’ya götürüldü.
Sızıntıya soruşturma

KRİTİK ANDA MÜDAHALE GELDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, canlı bombaların kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili Hürriyet gazetesi ile soruşturma bilgilerini basına veren kamu görevlileri hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, Türk Ceza Kanunu’ndaki “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçu kapsamında yürütülecek. Başsavcılık kaynakları, bilgilerin sızması sonucu takip edilen şüpheli şahısların izini kaybettirmek için harekete geçtiğini ve bu sayede soruşturmanın tehlikeye düştüğünü ifade etti. Başsavcılık, bilgilerin Emniyet teşkilatı içinde gizli olarak hâlâ varlığını sürdüren FETÖ üyelerince sızdırılmış olabileceğini belirtiyor.

O alanın adı değişti

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, terör saldırısının meydana geldiği Ankara Garı önündeki alana, “Demokrasi Meydanı” adının verilmesini kararlaştırdı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dün Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez’in başkanlığında yapılan olağan toplantısında, başkanlık yazısı ele alındı. Başkanlık yazısında, 10 Ekim’de meydana gelen ve 99 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın olduğu alanın “Demokrasi Meydanı” olması önerildi. Önergeyi, AK Partili belediye meclis üyeleri desteklerken, CHP’li meclis üyeleri ise alana “Barış Meydanı” adı verilmesini istedi. Daha sonra yapılan görüşmeler sonucunda, alana “Demokrasi Meydanı” isminin verilmesi oy çokluğu ile kararlaştırıldı.