Ramazanda gıda güvenliğine dikkat!

Olaylar
Havaların ısınmasıyla gıdalarda bozulma riskinin arttığı, ramazanda özellikle toplu yemek yenilen yerlerde servis saatinden çok daha önce hazırlanan yiyeceklerin sağlık açısından tehlikeli olabileceği...
EMOJİLE

Havaların ısınmasıyla gıdalarda bozulma riskinin arttığı, ramazanda özellikle toplu yemek yenilen yerlerde servis saatinden çok daha önce hazırlanan yiyeceklerin sağlık açısından tehlikeli olabileceği belirtildi.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, yaptığı açıklamada, gıdaların sıcak havanın etkisiyle çok daha kısa sürede bozulduğunu belirterek bu dönemde gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.

Sıcakların artmasıyla, uzun sürü bekletilen, özellikle açıkta satılan veya açıkta bırakılan gıdaların risk taşıdığını vurgulayan Saner, ramazan ayında toplu tüketim noktalarında iftar saatlerinde olağanüstü yoğunluk yaşandığını söyledi. Saner, ‘Ramazanda hızlı ve eş zamanlı servis yapılmasının gerekliliği düşüncesiyle yemekler, saatler öncesinde hazırlanıyor. Hazırlanan yemekler, doğru saklanmadığında oluşacak mikrobiyolojik üremeler nedeniyle insan sağlığını tehdit edebiliyor’ diye konuştu.

Saner, toplu yemek servisinin yapıldığı yerlerde hazırlanan yemeklerin iftar öncesinde uygun koşullarda bekletilmesi gerektiğini aktararak şu önerilerde bulundu:

‘Sıcak tüketilecek gıdalar sıcak olarak, soğuk tüketilecek gıdalar ise soğuk olarak muhafaza edilmeli ve saatler öncesinden masalara servisi yapılmamalı. Restoranda yemek yenilmesi durumunda ortamın, servis yapan kişilerin ve restoran tuvaletlerinin temizliğine dikkat edilmeli. Hijyenik olmayan yerlerden uzak durulmalı ve kokusundan, görüntüsünden şüphe duyulan hiçbir yiyecek tüketilmemeli. Pişmiş gıdalar hemen tüketilmeli, daha sonra tüketilecekler ise hızlıca soğutulduktan sonra buzdolabında saklanmalı. Gıdaların etiketi dikkatli okunmalı. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen izin ve saklama sıcaklığı kontrol edilmeli. Satın alınan ürünün doğru sıcaklıklarda muhafaza edilip edilmediğini ürün etiketinden kontrol edilmeli. Doğru muhafaza edilmemiş ürünler satın alınmamalı. Ambalajı bozulan ve yırtılan gıdalar satın alınmamalı. Ürünün son kullanım tarihinin geçip geçmediğine dikkat edilmeli, geçen ürün alınmamalı.’

Et, tavuk ve balık gibi çabuk bozulabilen gıdalar ile dondurulmuş ürünlerin alışverişin sonunda satın alınması gerektiğini vurgulayan Saner, ‘Eğer hemen tüketilmeyecekse dondurulmuş ürünler çözülmeden eve ulaştırılarak buzluğa yerleştirilmeli’ dedi.

Benzer ürünlerde düşük fiyata dikkat

Saner, eşdeğer ürünlerde fiyatının altında satılanlara şüpheyle yaklaşılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

‘Çabuk bozulabilen süt, et ve balık gibi gıdaları uygun sıcaklık koşullarında saklayarak kısa sürede tüketin. Dondurulmuş ürünler asla ortam sıcaklığında çözdürülmemeli, donmuş ürünler buzdolabında 4-5 derecede ya da mikrodalga fırında çözdürülmeli. Çözülmüş ürün bir daha dondurulmamalı. Sebze ve meyveler iyice yıkadıktan sonra tüketilmeli.’

Ramazanda yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu dile getiren Saner, ‘Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış gıdalardan uzak durulmalı’ dedi.

Saner, beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı oluşabilecek kabızlığı önlemek için yemeklerde lif oranı yüksek kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler, taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişlerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/