Türkiye’ye geçen iki asker tutuklandı

Olaylar
İki Yunan askerinin serbest bırakılarak Yunanistan’a iade edilmesi için genelkurmay başkanları dahil yapılan tüm görüşmelere rağmen, biri asteğmen diğeri çavuş oldukları belirtilen iki Yunan ask...
EMOJİLE

İki Yunan askerinin serbest bırakılarak Yunanistan’a iade edilmesi için genelkurmay başkanları dahil yapılan tüm görüşmelere rağmen, biri asteğmen diğeri çavuş oldukları belirtilen iki Yunan askerinin “sınır ihlali, casusluk şüphesi ve Türkiye’de ikamet izni olmaması” suçlarıyla sorgulandıktan sonra tutuklanmalarına Atina tepki gösterdi.

BBC’de yer alan habere göre; Yunan hükümeti, Yunan kara kuvvetlerinden aldığı bilgilere dayanarak, iki askerin “devriye gezdikleri ormanlık bölgedeki yoğun sis ve kar nedeniyle yollarını kaybederek yanlışlıkla Türk topraklarına geçitikleri” gerekçesiyle, tayin edilen avukatlar aracılığıyla önümüzdeki Pazartesi günü tutuklama kararına resmen itiraz edileceğini açıkladı.

Edirnedeki Yunan Konsolosu tarafından ziyaret edilen Yunan askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu ve üzerlerindeki silah ve elektronik cihazlara el konulduğu belirtiliyor.

Yunan Kara Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada da iki askerin Karaağaç bölgesinde yoğun sis nedeniyle yolunu kaybettikleri ve yanlışlıkla Türk topraklarına geçtikleri belirtilmişti.

Aynı açıklamada, Yunan askerlerinin iadesi için Türk ve Yunan makamları ve Dışişleri Bakanlıkları arasında görüşmelerin başlatıldığı belirtiliyor.

Yunan medyasındaki haberlere göre Yunan Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis ile Türk mevkidaşı Hulusi Akar arasında iki ayrı telefon görüşmesi yapıldı.

Yunan tarafından yapılan açıklamalarda bu tür olayların olağan olduğu, gerek Türk gerekse Yunan tarafında sınırı yanlışlıkla geçen askerlerin iade edildikleri belirtiliyor.

Aynı kaynaklar, iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları arasında askerlerin iadesini öngören görüşmelerin sürdürüldüğünden söz ediyor.

Yunan Hükümet Sözcüsü Canakopulos ise gözaltına alınan iki Yunan askerinin sınır ihlali nedeniyle Türkiye’de yargılanacakları bilgisini verdi.

Ancak bu yargılamanın olağan prosedür çerçevesinde bulunduğunu ve Yunan askerlerinin bir an önce Yunanistan’a iade edilmelerinin beklendiğini da sözlerine ekledi.

ABD Atina büyükelçisi Goefrey Piatt ise olayın ABD tarafından yakından takip edildiğini ve iki ülke arasında olası kasıtsız bir kazanın yaşanmasından kaçınılması gerekitiğine dikkati çekti.