MHP’nin hazırladığı af tasarısı, AKP tarafında kabul görmeyince yerel seçimler için cumhur ittifakı da yıkılmış ancak daha sonra iki parti genel başkanı yeniden biraraya gelerek ittifaka devam kararı almıştı. Bundan sonra yaşanan gelişmelerde MHP af konusundaki ısrarcı tavrını sürdürdü. AKP tarafında ise af ile ilgili hazırlanan tasarı üzerinde bazı düzenleme ve değişiklik çalışması yapıldıktan sonra Meclis’te yasalaştırılması için hazırlık yapıldığına ilişkin bilgiler gelmişti.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, af ile ilgili olarak, “Toplumu rahatsız edecek bir af çıkmayacak, infazla ilgili düzenleme yapılabilir” ifadelerini kullanmıştı.
MHP’DEN SON AF AÇIKLAMASI
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, TGRT Haber Ankara Muhabiri Sultan Akdoğan’ın konuyla ilgili sorusuna cevap verdi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı’nın af teklifine ilişkin açıklamaları şöyle:
“Bizim 24 Haziran seçimlerinde seçim beyannamemizde yer verdiğimiz bütün taahhütlerimizin arkasındayız. Bu konuda gerekli kanun tekliflerini de veriyoruz.”
AKP MİLLETVEKİLİ KÖYLÜ: SEÇİMDEN ÖNCE MÜMKÜN DEĞİL
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Kastamonu Şehit Şerife Bacı Öğretmenevinde düzenlediği basın toplantısında af yasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Köylü, MHP’nin Meclis’e sunduğu af yasası teklifinin seçimlerden önce görüşülmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Af yasasından ziyade infaz sisteminde değişiklik ya da şartlı tahliye diye ilgili bir teklif gelmesi bekleniyor.” dedi.
“AF DEĞİL ŞARTLI TAHLİYE OLABİLİR”
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı olan Köylü, af ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Af yasası konusunda partilerin bir çalışma yapıp konsensüs sağlaması gerekiyor. Bunu bana Adalet Komisyonu toplantısında söylediler gündeme alınması noktasında ama diğer partilerin, sadece AK Parti’nin değil söyleyeceği bir söz var ise ortaya çıkmadan bunu gündemimize almamız doğru olmazdı. Bunu kendilerine de izah ettim. Böyle bir şey olursa ve partiler birlikte çalışırsa ve böyle bir ihtimal dahi olsa bu artık seçimden sonraya kalır. Bunu seçim propagandası malzemesi haline getirmemek lazım. Böyle bir şey varsa bu çalışma sonuçlanır, bizim önümüze gelince de komisyonda bizlerde bunu görüşürüz.”
MHP’NİN AF TEKLİFİ NELER İÇERİYOR?
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 19 Mayıs 2018 tarihine kadarki suçlara ilişkin 5 yıl şartlı indirim öngören kanun teklifini 24 Eylül 2018 tarihinde TBMM Başkanlığına sundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta (ihraç edildi) ile MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, “Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi” adını taşıyor. Toplam 8 maddeden oluşan teklifte, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumları kapsam dışında tutuldu.
AFTAN KİMLER FAYDALANACAK?
Teklif, 19 Mayıs 2018 tarihinden sonraki suçları kapsam dışı bırakıyor. Bu tarihten önce işlenen, düzenlemede ayrık tutulanlar hariç, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ve 765 sayılı TCK ile özel kanunlardaki suçlar yönünden tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam ceza sürelerinden şartlı indirim yapılmasını öngören teklif, bunun sonucu infazı kalmayan hükümlü ve tutukluların salıverilmesini amaçlıyor.
Teklifte istisna olarak sıralanan suçların dışındaki suçlarla ilgili olarak hükümlülerin, tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresinden bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılacak. Ceza kalmazsa hükümlü salıverilecek.
Hükümlünün birden fazla cezası varsa indirim, her bir ceza için ayrı ayrı uygulanmayacak, tabi olunan infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam cezadan bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak.
Sanık veya şüphelinin tutukluluk durumu, istinaf ve temyiz kanun yolunda, ilk derece mahkemesi ile istinaf ceza dairesince hükmolunan cezaların toplam süresi; kovuşturma evresinde, iddianamede ya da görevsizlik kararında sanığın işlediği iddia olunun suç ve suçlara ilişkin sevk maddelerindeki cezanın alt sınırı; soruşturma evresinde şüphelinin üzerine atılı suç veya suçların kanun maddelerinde gösterilen cezanın alt sınırı göz önüne alınarak tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresi üzerinden bir defaya mahsus, 5 yıl indirim yapılmak suretiyle değerlendirilecek.
Alt sınırın belirlenmesinde TCK’nın 61. maddesindeki ölçütler esas alınarak teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, ceza indirimi gerektiren şahsi sebepler göz önünde bulundurulacak.
Kaynak: Milli Gazete