Formula 1’de ‘çocuk pilot’ tartışması

Motor Sporları
Melbourne’deki Avustralya Grand Prix’i ile başlayan Formula 1 sezonunun en fazla dikkat çeken isimlerinden birisi, Hollandalı pilot Max Verstappen’dı. Red Bull’un ikinci takımı...
EMOJİLE

Melbourne’deki Avustralya Grand Prix’i ile başlayan Formula 1 sezonunun en fazla dikkat çeken isimlerinden birisi, Hollandalı pilot Max Verstappen’dı.

Red Bull’un ikinci takımı Torro Rosso adına yarışan 17 yaşındaki Verstappen, Formula 1 dünyasının bu güne kadar ki en genç pilotu.

Melbourne’deki yarışı motor arızası nedeniyle 9. Sırada tamamlayan Max Verstappen’a dünyanın en önemli etkinliklerinden birinde araç teslim edilmesi tartışmalara neden oluyor.

Yasalar önünde hala “çocuk” sayılan 17 yaşındaki Verstappen’ın bu kadar tehlikeli bir iş yapmasına izin verilmesi eleştiriliyor.

Birçok kişi, 17 yaşındaki bir çocuğun bu kadar ağır bir sorumluluğu taşıyamayacağı görüşünde.

Formula 1’in deneyimli pilotlarından bir olan Felipe Massa da bunlardan biri.

Massa, bu kadar genç birinin yarış otomobiline binmesinin tehlikeli olduğunu savunuyor,

Ancak Max Verstappen’ı yakından tanıyanlara göre, o kafa ve fizik olarak bu işin üstesinden gelecek nitelikte.

Uzun yıllar Formula 1 dünyasında baş hekimlik yapan ABD’li Gary Hartstein de aynı görüşte.

‘Herhangi biri değil’

Hollanda basınına konuşan Hartstein’e göre, 17 yaşındaki herhangi birisi için Formula 1 pilotluğu büyük sorun yaratabilir ama Max için değil. Hartstein, “O herhangi bir değil” diyor.

Formula 1 pilotu Jos Verstappen’ın oğlu olan ve yarış pistlerinde büyüyen Max’ın büyük bir yetenek olduğunu söylüyor.

Max’ın, yarış dünyasını “avucunun içi gibi bildiğini” belirten Hartstein, “Bu dünyada ayakta kalabileceğini kanıtladı. Zaten ona baba ya da politikacı ol demiyoruz” diye konuşuyor.

Max Verstappen’ın Formula 3’de yarıştığı takımın patronu olan Frits van Amersfoort, çok hırslı olan genç pilotun, kaybetmeye tahammül edemediğini söylüyor.

Onun çok özel bir yetenek olduğunun belirten van Amersfoort, Felipe Massa’nın eleştirisini anlamsız buluyor.

Formula 3’ün Avrupa ayağında 10 yarış kazanan Max Verstappen’ın bugüne kadar 2 bin yarışa katıldığını vurguluyor. “Max için card aracı, Formula 1 ya da Formula 3 aracı hiç farketmez. O her ortama kolayca uyum sağlayabilir” diyor.

Dr. Hartstein de Max’ın hayatının risk altında olduğu eleştirilerine, “Risk her zaman vardır. Ama bu spor yeteri kadar güvenli” karşılığını veriyor.

Hartstein, olası bir kaza durumunda 17 yaşındaki bir gencin beyninin, daha ileriki yaşlara göre çabuk iyileşeceğini söylüyor. Ama sürekli beyin sarsıntısının genç bir vücutta ne tür kalıcı hasara yol açtığını bilmediklerini ifade ediyor.

Formula 1 pilotlarının 20’li yaşların başı ile 30’lu yaşların ortalarında olduğunu anlatan ABD’li hekim, Max’ın durumunun farklı olduğunu belirtiyor.

Kaza yapması halinde normal nörolog yerine pediatrik nörolog tarafından tedavi edilmesini öneriyor.

Max Verstappen’ın düşünsel ve bedensel olarak Formula 1 pilotluğuna hazır olduğu belirtilse de hala çocuk olmasının yarattığı olumsuzluklar da dikkat çekiliyor.

‘Baskı uyarısı’

Dünyanın en genç Formula 1 pilotu için olası tehlikeler; normal tribünlerden daha büyük olan Formula tribünleri, diğer ekipler ve medya kaynaklı baskılar olarak sıralanıyor.

Verstappen, bu baskılara hazırlıklı olması konusunda uyarılıyor.

Yaşı gereği ani öfke hallerinde kontrol sorunu yaşayabileceği ve olumsuz tepkiler verebileceği belirtiliyor.

Ancak deneyimli Formula 1 hekimi Gary Hartstein, Max’ın oldukça seçici bir sistemin ürünü olduğunu savunuyor. Onun, gerçek dünyadaki kural ve baskılarla uğraşmak zorunda kalmayacağını söylüyor.

BBC Türkçe’ye göre Formula 1 dünyasında çok fazla “yetişkin aptal” da gördüklerini belirten Hartstein, “Örnek olarak Pastar Maldonado. 4 sezon kaldı, hala gezinen bir felaket. Max’ın bu kadar kötü olabileceğini düşünmüyorum” diyor.

Yarış çevrelerinde eleştiriler, olumsuzluklar olsa da Max’ın yetenek ve zekasıyla bunlardan sıyrılabileceği inancı yaygın.

Eski patronu van Amersfoort’a göre Torro Rosso, Verstappen’ı seçmekle çok akıllı bir iç yaptı. Amersfoort, Max’ın olgunlaşması için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu, deneyimi arttıkça farkını ortaya koyacağını vurguluyor.