IMF’nin de Paraya İhtiyacı Var

Finans
Birçok ülke kriz nedeniyle IMF’nin kapısını çalarken, IMF de kaynak sorunu yaşıyor. IMF kriz sonrasında ülkelerle 45 milyar dolar büyüklüğe ulaşan kredi anlaşmaları yaptı. Ancak IMF’nin pa...
EMOJİLE

Birçok ülke kriz nedeniyle IMF’nin kapısını çalarken, IMF de kaynak sorunu yaşıyor. IMF kriz sonrasında ülkelerle 45 milyar dolar büyüklüğe ulaşan kredi anlaşmaları yaptı. Ancak IMF’nin parasının yeterli olup olmadığı tartışılıyor.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn geçen hafta yaptığı açıklamada, IMF’nin devletlere yardım için yeterli parası olduğunu ancak yardım isteyen bütün devletlerin taleplerini yerine getirmeleri halinde IMF fonların çoğunun altı ile sekiz ay içinde tükeneceğini belirtti.

Kahn, kriz nedeniyle zor durumdaki gelişen ve fakir ülkelere destek için 150 milyar dolara daha ihtiyaç duyabileceklerini kaydetmişti.

BONO İHRACI FORMÜLÜ

200 milyar dolarlık rezerve sahip olan IMF’nin kaynak arayışı da sürüyor. IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky, bu kapsamda Fon’un tarihinde ilk kez kaynak sorununu çözmek üzere bono satma formülünü gündemine aldığını açıkladı. IMF’nin çıkaracağı bonoyu devletlere ve merkez bankalarına satabileceği belirtildi. IMF böyle bir yola başvurursa, daha fazla ülkeye yardım etme imkanına kavuşacak.

JAPONYA YARDIMA HAZIR

980 milyar dolarlık döviz rezervine sahip olan Japonya, gelişen ülkelere yardım yapması için IMF’ye 100 milyar dolar vermeye hazır olduğunu duyurmuştu.