Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu G-20 zirvesine katılacak olan dünya liderleri, zirvenin yapılacağı merkeze gelmeye başladı.
Liderler, İngiltere Başbakanı Gordon Brown tarafından kapıda karşılanıyor. İngiltere’nin ev sahipliği yaptığı G-20 Zirvesi, başkent Londra’da yoğun güvenlik önlemleri arasında başladı.
Londra’nın en büyük fuar merkezi olan Excel’de yapılan G-20 Zirvesine, ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katılıyor. Dünya Bankası, IMF ve Dünya Ticaret Örgütü gibi finansal kuruluşların başkan ve direktörlerinin de hazır bulunduğu zirvede AB’yi, Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek temsil edecek.
UZLAŞMA ÇIKACAK MI?
G20 zirvesinde Türkiye’yi Başbakan Erdoğan temsil edecek. Liderler, 1929’dan bu yana dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük ekonomik kriz için ortak çare arayacak. Ancak son bilgilere göre, zirveden uzlaşma çıkması zor görünüyor. Sebebi ise; Kıta Avrupası ile Atlantik ülkeleri arasında derin görüş ayrılıkları. Rusya, Almanya ve Fransa, yeniden yapılanma isterken, Amerika ve İngiltere ise 2 trilyon dolara ulaşan bir teşvik paketi için ısrarlı… Almanya Başbakanı Merkel, "Çok kaygılıyım. Bu duruma, bir müdahale mi edeceğiz, yoksa kafamızı kuma gömmeye devam mı edeceğiz" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ise, mali sistemde yeniden yapılanma kararı çıkmazsa zirveyi terk etme tehdidinde bulunarak, "Düzenleme ve kontrol. Bütün saatler boyunca sürecek tartışmanın kalbinde bu olacak" dedi.
Yine Rusya ve krizden en az etkilenen Çin, güçsüzleşen doların yerine yeni bir rezerv para geliştirilmesinden yana. Ancak Amerika bu fikre de kesin olarak karşı. Öte yandan ABD Başkanı Obama, "Ülkeler krizi aşmada kendilerine dönük çözüm arayışında, Oysa sorunlarla mücadelede birlikte hareket edilmeli…" dedi.
Türkiye ise zirve öncesi yoksullara yardım isteyen tek ülke…
Başbakan Erdoğan, "özellikle serbest piyasa ekonomisinden taviz verilmemesi ve korumacı politikalara yönelim gösterilmemesi konusunda bir görüş birliği oluşacağını düşünüyorum. Diğer bir öncelik de uluslararası kredi piyasasındaki daralmanın önüne geçilmesi olacaktır ticaret ve finans alanında korumacaılığın artması durumu daha kötüleşme potansiyeline sahiptir" dedi.
PROTESTOLAR SÜRÜYOR
Bu arada, küreselleşme karşıtlarının zirveyi protestosu sürüyor. Londra sokaklarını abluka altına alan protestocuların zirvenin yapıldığı yere yaklaşmaması için İngiliz polisi yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Zirve saat 17.30’da sona erecek ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown, zirveden çıkan sonuçları basın toplantısıyla dünya kamuoyuna aktaracak.