Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkelerde çalışmak gerçekte hem para kazandırıyor hemde geniş imkanlar sunuyor fakat can güvenliğiniz yok. İşte O imkanlar!
Risk, güvenli olmayan ülkelerde çalışıp daha çok para kazanabilmenizdeki kilit öğedir. Kendi arabınızı kulanmaktansa, kurşun geçirmez araçlarla dolu bir konvoyla işe gitme fikri kulağa nasıl geliyor? Peki ya militanların her an şirketinizi basma olasılığı? Peki tüm bunları şu an kazandığınızdan çok daha fazla para kazanarak yapmak ister misiniz? Eğer bu tanım sizin kariyer planlarınıza uyuyorsa şanslısınız çünkü küreselleşme uluslararası birçok firmanın güvensiz bölgelerde tarihteki herhangi bir zamana oranla çok daha fazla ofis açmasını sağlamıştır. Ve bu bölgelere çalışan çekebilmek için cazip evler, tatil paketleri ve hayli zengin bir maaş veriyorlar.
İlginizi çekti mi?
Biz sizin için araştırma yaptık ve hangi ülkelerin risk/maaş açısından daha etkin olduğuna baktık. Listedeki her ülkede uluslararası çalışanlar için fırsatlar var ancak ölüme kadar varan risklere sahip yerlerde çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer şu andaki işinizi yapıp hayatınızdaki heyecanın dozunu arttırmak istiyorsanız aşağıdaki ülkeleri not alıp yönetim ile bu konuyu konuşmak isteyebilirsiniz.
Petrol rezervleri = yüksek maaşlar
Ülkeler: Suudi Arabistan, Irak, Nijerya, Sudan, Kongo Cumhuriyeti
Risk parası artışı: 25%
Ek avantajlar: Tüm ev giderleri, yolculuk ve eğitim masrafları, çok düşük vergi
Dezavantajlar: Hükümetin değişmesi veya indirilmesi imkanı, Batılılar için kısıtlı özgürlük
Petrol endüstrisinin dünyanın en çok para getiren endüstrilerinden biri olduğunu herkes bilir. Önemli miktarda kaynağa sahip güvensiz ülkelerde uluslararası çalışanlara çok yüksek maaşlar verilmesi sizi şaşırtmamalı. Suudi Arabistan, Nijerya ve Sudan gibi katı hükümetlere sahip ülkeler tehlike potansiyeli olan insanları ve büyük petrol rezervlerine sahip olmalarıyla tanınırlar. Buralarda iş yapan şirketler mümkün olan en iyi çalışanlara sahip olmak için yüksek maaş çekleri kullanırlar. Petrol sektöründe çalışan yabancılar en büyük maaş artışını alıyor olabilirler ancak eğitim, teknoloji ve ticaret çalışanların maaşlarında %25’lik bir artış sağlamaktadır. Bu maaş artışlarına güzel evlerde yaşama ve seyahat imkanlarını da katarsak bu ülkerlerde çalışan birçok eğitimcinin ülkelerine milyoner olarak dönmesini sürpriz olarak niteleyemeyiz.
Olası bir savaş bölgesinde çalışmak
Ülkeler: Cezayir, Orta Afrika Cumhuriyeti, İsrail ve Lübnan
Risk parası artışı: %20
Ek Avantajlar: Tüm ev giderleri, yolculuk ve eğitim masrafları, Batılılar için özgür ortam
Dezavantajlar: Muhtemel iç savaş
Lübnan gibi ülkelerde kazanılan para ve faydalanılabilen imkanlar petrol zengini ülkere oranla biraz daha kötü olabilir – petrol ülkelerindeki %25’e karşılık %20 ancak birçok Batılı çalışan özgürlük ve ayrıcalıkları nedeniyle bu ülkeleri seçmektedir.(Beyrut’ta bir kokteyl içebilmek normal sayılırken, Riyad’da bir bira içmeniz sizi hapse attırabilir.)
Bir kısmı fakir, bir kısmı tehlikeli
Ülkeler: Kolombiya, Haiti ve Yemen
Risk Parası artışı: %15
Ek Avantajlar: Devlet veya şirket tarafından ev
Dezavantajlar: halkta huzursuzluk ve kanunsuzluk
Bu son grup ülkelerde berbat güvenlik önlemleri ve yetersiz ekonomi bir aradadır. Tehlike ve açlığın birleşimi bu ülkelerde özel sektörün ölümüne sebep olmuştur ve işleyen tek sektör devlete aittir. Haiti sürekli darbelere sahne olurken, Yemen köleliği yasaklayan son devlettir (1962), ve Kolombiya modern kokain ekonomisinin merkezi. Hepsinde yabancı çalışanlar çalışmakta ve risk parası olarak %15 fazla maaş almaktadırlar.
Bu ülkelere gitmenin yolları
Bu tehlikeli ülkelere gidip daha fazla para kazanmaya karar verdiniz, şimdi yapmanız gereken bunun için bir yol bulmak. Bunu yapmanın en iyi yolu şu anki patronunuzla konuşmak olacaktır. İşinizi ve şirketinizi seviyorsanız biraz şirket içi araştırma yapın ve böyle bir imkan sağlayıp sağlamadıklarını öğrenin. Eğer sağlıyorlarsa oradaki ofislerden birine atanmanız için ne yapmanız gerektiğini sorun.
Eğer şu anki işinizle bu ülkelere gitme imkanınız yoksa, her zaman bu konuda uzman olan danışmanlık firmalarına başvurabilirsiniz ya da kendi başvurunuzu kendiniz de yapabilirsiniz.
Tıpkı Kuzey Amerika ve Avrupa’daki gibi tehlikeli yerlerde iş yapan firmalar da danışmanlık firmaları ile çalışıyorlar. Genelde bu tehlikeli ülkelerde çalışanlar birkaç yıl çalışıp para biriktirip işleri bıraktıkları için buralarda açılan üst düzey pozisyonların sayısına şaşıracaksınız. Eğer bunların hiçbiri gerçekleşmezse son çare olarak öğretmenliği düşünebilirsiniz.
Modern Dünya ekonomisi İngilizceyi resmi dil yaptığından beri tüm Kuzey Amerika ana dilleri İngilizce olduğu için uzman işçi kategorisinde bulunuyorlar. Dünya pazarında İngilizcenin bir zorunluluk olması bu tehlikeli ülkelerde akıcı İngilizce konuşabilen herhangi biri için iş olanakları yarattı. İngilizcenin yanı sıra matematik feni de sayabiliriz.
Birçoğumuz tehlikeyi gördüğümüzde ondan kaçsak da para işin içine girdiğinde durum farklı olabiliyor. Eğer siz de para kazanma hızınızı kalp atış hızınıza tercih ediyorsanız yukarda saydığımız ülkeleri not edin ve havaalanına doğru yola çıkın.