500 Bin Kişiye İş İmkanı

Finans
Türkiye’de küresel krizin etkisiyle işsizlik oranının yüzde 15,5 gibi rekor seviyelere çıkmasının ardından, hükümet işsizlikle mücadeleye dönük İstihdam Paketi çalışmalarını hızlandırdı. Son dön...
EMOJİLE

Türkiye’de küresel krizin etkisiyle işsizlik oranının yüzde 15,5 gibi rekor seviyelere çıkmasının ardından, hükümet işsizlikle mücadeleye dönük İstihdam Paketi çalışmalarını hızlandırdı.

Son dönemde işşiz sayısındaki hızlı artış üzerine hazırlanan söz konusu paket, işsizlere, uzun vadede meslek kazandırmayı, kısa vadede de geçici iş sağlamayı amaçlıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı istihdam paketiyle ilgili çalışmalara hız verirken, bu kapsamda öngörülen tedbirler de şekillenmeye başladı.

İstihdam önlemleri

Ekonomik büyüklüğü henüz tam olarak ortaya çıkmayan paketteki önlemlerin en az 500 bin kişiye doğrudan istihdam, 200 bin kişiye de mesleki eğitim kazandırması planlanıyor.

”İşsizlik ödeneği alan işçilerin istihdamına prim desteği”

Öte yandan pakette işsizlik ödeneği alan işçilerin istihdamı halinde prim desteğinin yapılması üzerinde de duruluyor. Ancak prim desteğinin henüz netleşmediği belirtiliyor.

Ekonomi bürokratları, 6 ve 7’inci önlemler paketinin ekonominin yönetimini üstlenen yeni bakanlarla ele alınacağını ve bu değerlendirmelerin ardından kesinleşeceğini ifade ediyor.

İşsiz sayısı artıyor

Bu arada küresel krizin etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işsizlik ciddi bir sorun haline geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2009 yılı ocak ayında, işsizlik oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 3,9 puan artarak yüzde 15,5’e çıktı.

Kentsel yerlerde işsizlik oranı 4,2 puanlık artışla yüzde 17,2’ye, kırsal yerlerde ise 3,4 puanlık artışla yüzde 11,8 oldu.

Genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 27,9 olarak hesaplandı. Bu oran 2008 yılının aynı döneminde yüzde 21,2 idi.

Türkiye genelindeki işsiz sayısı da, ocak ayında 2008’in aynı dönemine göre 1 milyon 59 bin kişi artarak 3 milyon 650 bin kişiye yükseldi.