Türkiye ticaretinin zayıf kaldığı Sahra altı Afrika ve Pasifik ülkeleri gibi bölgelere yönelik Dış Ticaret Köprüsü organizasyonları ile adını duyuran Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), daha önce kurduğu 7 dış ticaret köprüsünü bu yıl tek şemsiye altında topluyor. 1-7 Haziran tarihlerinde İstanbul`da düzenlenecek olan `Dünya Ticaret Köprüsü` organizasyonunda 7 milyar dolarlık bir iş bağlantısının kurulması hedefleniyor.
BİN 500 İŞADAMI GETİRDİK
Önce 31 ülke, sonra 41 ülke, en son 45 ülke geldi. en son yazın Afrika Zirvesi oldu. Ordada etkin olduk. Kapanış bildirgesinde Türkiye`den adı geçen bir kuruluş vardı; TUSKON. Daha sonra Pasifik coğrafyasını getirdik, Avrasya`yı getirdik, geçen sene Ota Avrupa ve Balkanlara açıldık. Toplam 8 tane dış ticaret köprüsü yaptık bugüne kadar. 4 bin 500 firma, yüzlerce bakan bürokrat ağırladık. Bunlar Türkiye`nin tanıtımına büyük katkı sağlıyorlardı. Yeni coğrafyalardan teklifler gelmeye başladı. Ortadoğu, Latin Amerika, Orta Amerika var, Avrupa var. Avrupa`da Türkler var, Avrupalılaşmış. Biz de gelelim sizinle ticaret yapalım diyorlar. En sonunda bunların hepsini toplasak dedik.
100`ÜN ÜZERİNDE ÜLKE İLE İŞBİRLİĞİ
100`ün üzerinde ülkede karşılıklı işbirliği anlaşması imzaladığımız kurum ve kuruluşlar var. Bunu yapabiiriz dedik ve yola çıktık. Toplam 7 tane dış ticaret köprüsünü tek çatı altında topladık. Dünya Ticaret Merkezi`nin 9,10,11. hollerinde gerçekleştireceğiz. 9 ve 10. holde firmalarımız küçük standlar açarak ürünlerini teşhir edecekler ve ikili iş görüşmeleri yapacaklar. 11. holde de eski markalarımız adı altında dış ticaret köprüsü proglamları yapılacak. Kayıtlar 2 bini aştı. Tuskondtb.com adresinde hangi firmaların Türkiye`ye geldiği, ne almak istediği yazılı. Şili`den yılda 1 milyar dolar ihracat yapan bir firma geliyor. Bu sene parlayan yıldızımız Latin Amerika olacak. Kostarika`dan Ticaret Bakanı bir heyetle beraber geliyor. Panama`dan geliyor. Panama o bölgede en büyük serbest ticaretin yapıldığı ülke. Paraguay ve Arjantin`den güçlü heyetler geliyor. Bolivya`dan da işadamları geliyor. Hiç açılmadığımız bir ülke. Biz yerimizde durmak yerine, devlet KOBİ`lere kredi versin, şu olsun, bu olsun demek yerine mal satabileceğimiz yeni coğrafyalarla ilgili ciddi bir çalışma yaptık. Şimdi bunu piyasaya çıkarıyoruz.
TÜRKİYE’DEN KATILIM
Türkiye`den 3 bin işadamının katılmasını bekliyoruz. Şu an binin üzerinde işadamı kayıt yaptırdı. Dünya`da fuarların boş kaldığı bir dönemde 400 standın tamamı bitti. 100`e yakın işadamı da sırada bekliyor. Tüm dünya şu anda mal satmak için adeta takla atıyor. Adamın biletini alıyor, otelini tutuyor. Bizim getirdiğimiz adamların tamamı uçak paralarını, otel masraflarını tamamen kendileri ödüyorlar. Biz sadece bunlara yeme içme, trasfer gibi misafirperverlik yapıyoruz. Derneklerimiz, şirketlerimiz İstanbul`u gezdiriyorlar, yat gezisi düzenliyorlar, fabrikaları gezdiriyorlar. Şirketler sıraya girmiş ben sporsor olayım diye. Demek ki doğru bir iş yapılmış ki insanların teveccühü var.
1 MİLYAR DOLARLIK İTHALATÇI GELİYOR
Gelenlerin ilgi kaynağı nedir? Tanzanya, Türkiye`ye gidecek, ticaret yapacak işadamlarının yarı masraflarını ödüyor. Şili`den tam 1 milyar dolarlık ithalat yapan adam geliyor. Liste göndermiş, almadığı mal yok. Turizm ve müteahhitlik sektörünün işlerini de etkilemeye başladı. Programa gelen insanlar hazır gelmişken tatilimizi de burada yapalım diyorlar Antalya`dan yer ayarlıyorlar. Kriz dünyaya finansal entegre olmuş ülkelerin krizi. Türkiye tam optimum noktada. Uzakdoğu`nun malları ucuz ama kalite olarak düşük. Avrupa ülkelerinin malları kaliteli ama fiyat yüksek. Türkiye optimum noktadan, fiyat sabit kalite yüksek noktaya gitmeye başladı.
HERKES KATILABİLİR
Krizi herkes konuşuyor. Biz konuşmak değil hükümete yardımcı olmak istiyoruz. İşadamlarına müspet bir program ortaya koymak gerektiğine inanıyoruz. İşte, proje bu. Sadece üyelerimize değil herkese açık. Üye olmayan firmalar da katılabiliyor. Bizim insanlarımızı ataletten kurtarıp, zorla ihracatçı yapmamız lazım. Uluslar arası yatırımcı yapmamız lazım. Başka hiçbir şıkkı yok. Türkiye`nin uluslar arası yatırımları ne kadar artarsa içerideki ekonomide o kadar gelişir.
AFRİKA’DAN SEÇME 600 İŞADAMI GELİYOR
Bu sene Afrika`ya 600 kişilik kontenjan vermişiz. Geçen sene bin kişi gelmişler. Bu sene 2 bin kişilik müracaat var. Ne yapacaksınız en iyisini seçeceksin. İşadamlarını seçerek getirmeye başladık. Adamlar mal satmaya değil mal almaya geliyorlar, uçak paralarını, masraflarını kendileri karşılıyorlar, üstüne bir de adamları sıraya koyuyorsun. Buna rağmen geliyorlar. Diğerlerini sonra alacağız.
OTELLER BİR YIL ÖNCEDEN KAPATILDI
TUSKON olarak herhangi bir para almıyoruz. DTM 3 gün boyunca sadece öğle yemeklerini karşılıyor. Büyükşehir Belediyesi, Sütlüce`yi tahsis etti. Aslında DTM satın alma kapsamında gelen bu insanların uçak ve otel masraflarını karşılıyor ama biz bunu da istemedik. Biz istemedik. Adam zaten bu parayı ödemiyorsa gelmesin. 2 bin adam bir hafta konaklayacak ve parayı kendi verecek. 12 bin konaklama yapılacak. Bütün oteller dolu şu anda. Bir yıl önceden kapattık otelleri. WOW`u, Dedeman`ı ve Cevahir`i… Venezuela`nın en zengin işadamı kendi jetiyle geliyor.
TİCARET BAKANLARI DA ZİRVE YAPACAK
52 ülkeden ticaret bakanları kaydını yaptırdı. 7 kıtadan çok orijinal ülkelerin ticaret bakanları İstanbul`a geliyor. 1 Haziran İstanbul ticaret bakanları zirvesini organize ediyoruz. Bakanımız Zafer Çağlayan Başkanlığı`nda Çırağan Sarayı`nda 1 gün boyunca global ticaretin geleceği ve fırsatlar konusunu tartışacaklar. Sonunda da deklarasyon yayınlayacak. Açılış töreni de 2 Haziran`da Sütlüce`de yapılacak. 2 bin 500 civarında kişi katılacak. Türkiye`den de seçkin bir katılımcı olacak. İhtilalci başkanlar gelmek istiyor. Dışişlerimiz inanılmaz destek verdi. Karşı tarafa gidecek mektuplara falan… Dışişleri bugün tüccar mantığında iş dünyasına destek olmaya başladı. Dün bunlar yoktu. Bunlar hep proaktif hükümet politikalar sayesinde oldu. Ben dışişlerine de dış ticaretteki müsteşarlara da teşekkür ediyorum. Hepsi güzel çalıştılar. Adam bizi dünyanın bir ucundan arıyor, `Mektubunuzu verdim bakan bey bir de şuna dikkat etsinler` diyor. Güzel şeyler bunlar. Haziran`ın ilk haftasında Türkiye`de önemli bir bire bir pazarlama faaliyeti yaşanacak. Çağırdığımız ülkelerden birinde darbe olmuş. Bakan gelmek istiyor. Bizim dışişleri diyor ki: `Aman burayı şu an Avrupa tanımıyor, getiremeyiz.` İhtilalci bakan ise `Gönderin mektubu geleyim` diyor, gelmek istiyor. Böyle durumlar da var. Sorarak yapıyoruz. Zimbabve ile ilişkiler düzelmiş getirebilirsiniz dediler.