Pek çok şikret, vergi indiriminden kaynaklanan fiyat düşüşünün önemli bir kısmını zam olarak kasasına koymakla eleştirilirken, araç sahibi olmak isteyenlerin bu durumda bile caymadığı ortaya çıktı.
Odalar ve Borsalar Birliği’nin ekonomi politikaları üzerine araştırmalar yapmak üzere kurduğu TEPAV’ın raporuna göre binek otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 arttı.
TEPAV Küresel Kriz Çalışma Grubu tarafından yapılan araştırmaya göre otomobil satışları ilk kez banka kredisi alınmadan bu kadar artış gösterdi. Grubun hazırladığı, ‘Otomotivde vergi indirimleri: Şirketlerin yeniden vadeli mal satmaya başladıklarını mı, birikimlerini koruyabilen tüketicilerin olduğunu mu gösteriyor?’ başlıklı politika notu yayımlandı.
Küresel krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini azaltmak için mart ayı içinde belirli mal gruplarında vergi indirimlerine gidildiğine işaret edilen nota göre indirimlerin başladığı mart ayından sonra Türkiye’de ilk kez taşıt kredisi stoku düşerken otomobil satışları arttı. Otomotiv sektöründe 2008’in kasım ve aralık aylarında yüzde 60’lara yaklaşan daralmanın ardından vergi indirimleri satışları arttırdı.
Araştırmaya göre taşıt kredisi ve otomobil satışları verilerinin birlikte hareket ettiği dönemlerde geride kaldı. Bankalar kredi vermeseler de otomobil satışları arttı. Vergi indirimlerinin uyglanmaya başlamasının ardından otomobil satışları artarken, taşıt kredisi stoku düştü. TEPAV notunda, "Kredilerdeki daralmaya rağmen otomobil satışlarının artmasının 2- 2,5 milyar TL düzeyinde olan harcamaların finansmanında çoğunlukla tüketicilerin kişisel birikimlerini veya satıcı kredilerini kullanıyorlar." ifadeleri kullanıldı.
Tüketicilerin birikimlerini kullanmasının ekonomiye güvenin arttığına vurgu yapılan araştırmanın sonuç bölümende şöyle bir uyarı da yer aldı: "Satıcı kredilerinin yoğun olarak kullanılması durumunda önümüzdeki döneme ilişkin risk artmaktadır. Stoklarını düşürmek için aşırı risk alan satıcı şirketler ödenmeyen alacaklardan dolayı zarar görebilecektir."