Noter ve Muhtarlara Kötü Haber!..

Finans
Hükümet bürokrasiyi azaltma konusunda kararlı. Çıkarılan “Bürokrasinin Azaltılması İşlemlerinin Birleştirilmesi Çalışmaları ve Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Y...
EMOJİLE

Hükümet bürokrasiyi azaltma konusunda kararlı. Çıkarılan “Bürokrasinin Azaltılması İşlemlerinin Birleştirilmesi Çalışmaları ve Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik”le bürokratik işlemler azaltılacak. Buna göre 170 yönetmelikte değişiklik yapıldığını, 46 yetkinin merkezden taşraya, 26 yetkinin de valilik ve bölge müdürlüğünden alt kademelere devredildi. 421 değişik belge ise işlemden kaldırıldı, 215 hizmette ise artık noter onayı aranmayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, düzenlemeyle ilgili olarak, "Düzenleme ile artık biz uluslararası alanda mizah konusu olmaktan kurtulacağız. ‘Issız adalara düşerseniz yanınıza ne alırsınız?’ diye sorulduğunda Türkler artık, ‘Nüfus cüzdanı sureti, 6 fotoğraf ve ikametgah ilmühaberi’ demeyecekler." ifadelerini kullanıyor. Yani Bakan Dinçer de ülkemizin bürokratik yükünün farkında…

Bakan Dinçe, Türkiye’de yılda 15 milyon sabıka kaydı istendiğine, 38 milyon nüfus kaydı örneği verildiğine dikkati çekiyor.  Dinçer ayrıca, bundan sonra sadece TC kimlik numarasının isteneceğini, kurumların da sabıka kaydını vatandaştan değil, savcılıklardan talep edeceğini söylüyor ki, bu durum da vatandaşları oldukça rahatlatacak.

Tabi bu durumun bir de ekonomik boyutu var. Özellikle muhtarlar ve noterler bu bürokratik işlemlerle oldukça iyi gelir ediyordu. Artık bu işlemler olmayacağına göre, bu meslek sahiplerinin zararı söz konusu olacak.

Aslında hükümet bu durumun farkında ancak Bakan Dinçer’in de belirttiği gibi bu kaçınılmaz bir düzenleme. Çünkü bu düzenleme sadece kamu idaresinin bir tasarrufu olmadığını, bilişim ve teknolojinin gelişiminin bir sonucu.

Düzenlemeye hazırlayan Bakan Dinçer ayrıca, muhtarlara bu konuda çeşitli platformlarda açıklamalarda bulunduğuna işaret ederek, böyle bir düzenlemenin yapılmaması halinde Türkiye’nin uluslararası alanda rekabette geriye kalacağına da dikkat çekiyor.

Tıpkı geçmişte matbaanın icat olmasıyla el yazması eser verenlerin işlevsiz kalması gibi, günümüzde de bilgisayar teknolojisi bazı mesleklerin aleyhine yol alıyor. Ancak kamu yararına 1 milyar 13 milyon liralık mali külfetten kurtulduğumuzu düşünürsek zararından faydası olduğu görülüyor.