En zengin Türk’ten yatırım tüyoları

Finans
Üç milyar dolarlık servetiyle 2012’de Forbes’ın ‘En Zengin 100 Türk’ listesinde ilk sırada yer alan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’den yatırım tüyoları...
EMOJİLE

Üç milyar dolarlık servetiyle 2012’de Forbes’ın ‘En Zengin 100 Türk’ listesinde ilk sırada yer alan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’den yatırım tüyoları geldi. 1987 yılında kurduğu Finansbank’ı 2006 yılında 2.8 milyar dolara Yunan NBG’ye satarak büyük başarı öyküsüne imza atan Özyeğin “Bu sene paranın gideceği tek yer borsalar, gelişen ülke borsaları” dedi. Özyeğin, dünyada büyük yatırımcılar için artık paranın gideceği yer kalmadığını, bono faizlerinin düştüğünü belirtti. Finansbank’ı kendi 1.5 milyon dolar sermayesi ve 1.2 milyon dolara sattığı iki evinin parasıyla kurduğunu anlatan Hüsnü Özyeğin ‘bugün yine 2.7 milyon doları olsa ne yapardı’ sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Yüzde 1’le ortak olurdum

“Tabi bugün böyle bir parayla bir bankanın yüzde 1 ortağı olabiliyorsunuz. BDDK kuralına göre 300 milyon dolar sermayeyle kuruluyor banka. Yine bankacılık işine girmek istiyor olsaydım yabancı bankaların sahiplerine giderdim, ‘Benim Türkiye’de bu kadar bankacılık tecrübem var. Ben kendi paramı da koyayım siz 300 milyon dolar yerine 297 milyon dolar koyun, ben de bankaya yüzde 1 ortak olayım’ derdim. Onun dışında yatırım yapmak dediğiniz zaman tabi böyle bir parayla Türkiye’de ancak İstanbul’un çevresinde yarın öbür gün imar durumu alma potansiyeli olan yerlerde arsa almak herhalde iyi bir yatırım. Veyahut da prim  yapacak bir yerde 2 daire alabilirsiniz. McDonalds ya da Burger King’in franchiseri olunabilir.”

Faiz 38 yıldır görmediğim noktada

Türkiye’de ekonomi yönetiminin 2012 yılında çok güzel işler yaptığını ifade eden Özyeğin, şöyle konuştu: “Bir kere enflasyonu tekrar zaptı rapta aldı. Merkez Bankası Başkanımız da önümüzdeki yıllar için yüzde 5’lik bir hedef koydu. Cari açık konusunda çok güzel tedbirler alındı. Faizler çok aşağıya indi. Benim 38 yıllık bankacılık hayatımda görmediğim noktalara geldi. Biz bankacılar olarak ‘bir rüya mı görüyoruz’ diye arada sırada düşünüyoruz.”

Fibabanka’da hedef 1 milyar $ sermaye

TAİB Bank’la ve Finansbank’ın olası hisse satışıyla ilgilenmediklerini belirten Özyeğin, Fibabanka’yı satın alarak büyüttüğünü, hazırı alıp işletmekten ziyade küçük yapıları alıp geliştirmekten keyif aldığını anlattı. Özyeğin, şunları söyledi: ‘’Fibabanka’nın sermayesini 1 milyar dolara çıkıncaya kadar ne yabancı ortak ne de halka açılmayı düşünüyoruz. Banka en azından 10-15 milyar dolarlık bir banka haline gelsin, ondan sonra birtakım stratejik iş birlikleri yapmayı düşünüyoruz.” Hollanda’daki Credit Europe Bank’ı halka açmayı düşünmediklerini söyleyen Özyeğin, Fiba Grubun, bütün şirketlerin yüzde 50’sine sahip olduğunu ve hiçbir şirketin halka açık olmadığını anımsattı. Fibabanka’yı, eski ismiyle Milennium Bank’ı 61.8 milyon Euro’ya aldıklarını hatırlatan Özyeğin, bankanın sermayesinin 400 milyona geldiğini söyledi. Özyeğin, Fibabanka’nın 28 şubesi olduğunu vurguladı. 

Twitter’ı en çok bizim rektör kullanıyor

ÖZYEĞİN Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı da yürüten Hüsnü Özyeğin
“Twiter’ı Türkiye’de en çok kullanan rektör bizim rektör, Profesör Erhan Erkut” dedi. Özyeğin “Bizde 2 bin 800 öğrenci olmasına rağmen başka üniversitelerde 100 binlerce öğrenci var, ama en çok Tweet atan ve Tweet alan Erhan Hoca. Ben öğrencilerin Tweet’lerini ondan takip ediyorum zaten. Ben açıkçası Tweet’e girersem, başka bir işle uğraşamayacağımı zannediyorum. Yani zamanımın önemli bir kısmını buna harcayacağım. Ama ben zaten öğrencilerle birebir temastan daha çok hoşlanıyorum” diye konuştu.

Özyeğin Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı da yürüten Hüsnü Özyeğin, geçen ay üniversitenin spor merkezinin açılışında öğrencilerle basket maçı yapmıştı. Özyeğin, Finansbank’ın Yunan NGB’ye satış işlemini de hayatının ‘üçlük atışı’ olarak değerlendirmişti.

Star