Bankalardan bir sinsi tuzak daha

Finans
Enflasyonun düşmesiyle hizmet bedeli kazançları, kârlarda önemli bir yer tutunca, bankalar da eskiden ücret alınmayan birçok hizmeti ücretlendirmeye başladı. Hesap işletim ücretinden dosya masra...
EMOJİLE

Enflasyonun düşmesiyle hizmet bedeli kazançları, kârlarda önemli bir yer tutunca, bankalar da eskiden ücret alınmayan birçok hizmeti ücretlendirmeye başladı. Hesap işletim ücretinden dosya masrafına, kredi tahsis ücretinden istihbarat ücretine kadar sayısız şekilde adlandırılan ücretler, tüketiciye panik yaşatıyor. Türkiye Gazetesinin özel haberine göre Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın masrafları ‘Deli Dumrul Vergileri’ne benzetirken, Türkiye Bankalar Birliği’ne bağlı bankalar, “Her hizmetin bedeli olur” diyerek yeni ücret kalemleri buldu.

Bunlardan biri, Adana Ceyhan’da yaşayan ve oto yedek parçası satışı ile uğraşan D. Gür, 15 yıldır çalıştığı banka tarafından hesabından kesilen para ile şok oldu. Gür, "İki hafta önce 18 bin 754 lira bulunan hesabımdan 500 lira ve 25 lira olmak üzere iki kere ‘Kredi Tahsis Değerlendirme Ücreti’ adı altında para alınmıştı. Duruma itiraz ettim. Banka ise benden anlayış rica etti.?Bu paranın da kredi istihbaratı için kesildiği söylendi. Ama ben yeni bir kredi talebinde bulunmadım" dedi. Yaptığı araştırmalarda ise böyle bir ücretin kesilmesinin haksız olduğunu gördüğünü ifade eden Gür, "Bankam bu 525 liranın haksız olduğunu söylememe rağmen hiçbir şekilde çözüme yönelmedi. Tutarlı cevap alamadım. Yazdığım şikayet dilekçesine de ‘Eleştiri ve görüş önerileriniz hizmet kalitemizin artmasında önemli katkılar sağlıyor’ diye başlayan bir cevap aldım. Şimdi çek defterimi, POS cihazımı iade edip 15 yıllık hesabımı kapatıp başka bir banka ile çalışmaya başlayacağım" dedi.

Her gün yeni isimle masraf kapısı açılıyor
Tüketiciler Birliği’nden alınan bilgilere göre şubeden para çekme masrafı, kredi kartı program ücreti, vadesiz mevduat hesabı cüzdan basım masrafı, hesap ekstresi masrafı, kredi ödemesi gecikme bildirimi ücreti gibi sayısız masraf kapısı bulan bankalar, son günlerde artan kredi yeniden yapılandırmasında da yeni bir masraf bulmayı başardı. Dosya masrafı, kredi erken kapatma ücreti, ekspertiz ve ipotek ücretlerini konut kredisinin yeniden yapılanması sırasında talep eden bankalar, şimdi de ‘Kredi yapılandırma ücreti’ adı altında ücret almaya başladı. Birlik verilerine hesaptan her ay kesilen 15 ile 45 lira arasında değişen ‘hesap kesim ücreti’ de alışıldık ücretlerden oldu. Tüketiciler Birliği, bankaların ‘kanuna aykırı’ olan bu ücretlerini dava edeceklerini bildirdi.

3 ayda bir yenilenen tahsis ücreti olur mu?
İsminin açıklanmasını isteyen Dinçer Gür, çalıştığı bankaya 525 liranın neden kesildiğini sorduğu yazısına şu cevabı almış: "Yazınıza konu olan tutarın bankamız uygulaması gereği kendisine belli bir nakit ya da gayrinakit limit tesis edilmiş olan müşterilerimizden "kredi değerlendirme, tahsis ve istihbarat komisyonu" adı altında ve sadece 3 aylık devrelerde alınmakta olduğunu bildirmek isteriz. Sözkonusu bankamız uygulamasını anlayışla karşılamanız umuduyla bilgi edinmenizi rica ederiz."

Türkiye Gazetesi