Faizde indirim sırası bankalarda

Finans
Analistler, TCMB’nin beklentilerin aksine politika faizinde indirime gitmesinin ardından bankaların fonlama maliyetinin gerileyeceğini belirtirken, fonlama maliyetindeki düşüşün kalıcı olması du...
EMOJİLE

Analistler, TCMB’nin beklentilerin aksine politika faizinde indirime gitmesinin ardından bankaların fonlama maliyetinin gerileyeceğini belirtirken, fonlama maliyetindeki düşüşün kalıcı olması durumunda özellikle ticari kredi faiz oranlarında gerileme görülebileceğini tahmin ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tüketici kredilerine yönelik getirdiği sınırlamalar nedeniyle geçtiğimiz perşembe günü gerçekleşen faiz indiriminin bireysel kredi faiz oranlarına yansımasının sınırlı olacağını kaydediyor.

– “Ticari kredi faizlerinde 50-100 baz puan arası bir düşüş görülebilir”

Odeabank Stratejik Planlama Müdürü Ferhat Yükseltürk AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasada düşen fonlama faizlerinin kalıcı olduğunun görülmesi durumunda kısa vadeli ticari kredi faizlerinde de 50-100 baz puan arası bir düşüş görülebileceğini söyledi.

Ticari kredi faizlerindeki düşüşün kalıcı olabilmesi için bankaların mevduat faizlerinin de piyasa faizlerine paralel olarak düştüğünü görmek isteyeceklerini belirten Yükseltürk, “Ancak, TCMB’nin faiz koridorunun üst bandını yüzde 12’de bırakarak esnekliğini korumasının kredi faizlerinde aşağı yönlü hareketi sınırlamasını muhtemel” dedi.

Tüketici kredisi faizlerindeki gerilemenin ise mevduat faizlerindeki harekete bağlı olduğunu ve bu bakımdan gerilemenin ticari kredilere göre daha sınırlı kalmasını beklediklerini kaydeden Yükseltürk, fonlama faizlerindeki gevşemenin gelecek dönemde bankaların bozulan net faiz marjının düzelmesine yardımcı olacağını aktardı.

Bu yılın ilk çeyreğinde karlılı, hızlı yükselen faizler nedeniyle bozulan net faiz marjı kaynaklı olarak geçen yıla göre yüzde 13 civarında gerilerken, BDDK’nın KOBİ ve ihracat kredilerine yönelik getirdiği genel karşılık avantajı sayesinde net kardaki düşüşün sınırlı olduğunu kaydeden Yükseltürk, bankaların genel karşılık avantajı nedeniyle daha fazla KOBİ kredilerine yönelmeleri ve BDDK tarafından tüketici kredilerini sınırlamaya yönelik getirilen sınırlamaların da etkisiyle bireysel kredilerin yılbaşından bu yana yataya yakın seyrettiğini belirtti.

 Yeni yapılan faiz indirimi sonrası sınırlı gevşemesini bekledikleri tüketici kredisi faizinin ise bireysel kredileri canlandırma yönünde etkisinin sınırlı olacağını öngördüklerini aktaran Yükseltürk, bireysel kredilerdeki zayıflığın devam edeceği varsayımları altında ise iç talebin bu yıl büyümeye katkısının sınırlı kalacağını ifade etti.

Yükseltürk, 2014 yılında büyümenin ana destekleyici unsurunun dış talep olmaya devam edeceği yönündeki görüşlerini halen koruduklarını sözlerine ekledi.