FED’in faiz artırım sürecinden belki de en çok etkilenen ürün olarak karşımıza çıkan altın, yeni yılda yatırımcısının yüzünü güldürüyor. 2016 yılına 1055 seviyelerinde başlayan sarı metal geldiğimiz noktada Yellen’ın dünkü konuşmalarıyla beraber 1250 seviyesini geçerek yılbaşından bu yana %17 üzerinde getiri sağlamış durumda. Altındaki bu seviye kalıcı olur mu? Hala alım fırsatı var mı? Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Adnan Çekcen konuyu değerlendirdi.
‘Yükselişi destekleyen çok unsur var’
Genelde jeopolitik risk dönemlerinde yükselişine alıştığımız altını bu dönemde destekleyen bir çok hikayenin bulunduğunu belirten Çekcen, “İlk olarak elbette Çin etkisinden bahsetmek gerekiyor. Yılın başında Çin tarafında açıklanan İmalat verileri olumsuz açıklanınca, Asya piyasalarında başlayan gerilim kısa sürede tüm piyasaları etkisi altına aldı. Başta Çin borsası olmak üzere; ABD SP500 ve Dow Jones endekslerinde satışlar derinleşti ve piyasalar kırmızı alarm durumuna geçti. Alman borsası DAX ve tüm gelişmekte olan piyasalarda dalga boyu yükseldi ve kriz senaryoları yılbaşında yazılmaya başlandı. Küresel ekonomide hali hazırda mevcut olan büyüme endişeleri iyice arttı. Bu kaygılar elbette sadece Çin’deki gelişmelerden kaynaklanmadı. Petrol fiyatları 2008 Kriz seviyelerinin de altını gördü ve yılbaşından bu yana %-26 geriledi. Küresel arz fazlası ve İran’ın pazara tekrar dahil olmasıyla beraber petroldeki satışlar derinleşti ve küresel talep endişeleri petrolü yeni bir dip yapmaya zorladı. Güçlenen dolar, ABD’nin kaya gazı teknolojisiyle rekor düzeye ulaşan üretim kapasitesinin yanında piyasalardaki büyüme endişeleri petrolü son 13 yılın en düşük seviyesine kadar indirdi. Piyasa aktörleri artan riskle beraber güvenli varlık sınıfı içerisinde en çok bilinen ürün olarak altına sarıldı ve altının yükselişi hız kazandı.” diye konuştu.
Altının borsalardaki satış ve küresel tahvil fiyatlarındaki rekor artışın yanı sıra FED’ den de destek bulduğunu belirten Adnan Çekcen, “Piyasalarda süren kaygı ve düşen petrol fiyatları FED’in faiz artırım süreci önünde ciddi bir engel oluşturuyor. Son 2 yıldır Altın üzerinde kara bulut misali oluşan FED baskısı son dönemde adeta FED iyimserliğine dönüştü ve dolar , FED faiz artıramıyor diye sürekli düştü. Dolar endeksindeki gerilemeyle beraber altın önünde son engelde kalkmış oldu ve sarı metalde son bir yılında zirvesine çıkarak rallisini sürdürdü” dedi.
“Yükseliş trendi devam eder”
Altının yükseliş trendine devam etmek isteyeceğini kaydeden Çekcen, “Kafalardaki soru elbette belli. Yükseliş devam eder mi? Geride bıraktığımız haftada Çin piyasaları kapalıydı. Önümüzdeki hafta Pazar akşamı Çin tarafında açıklanacak dış ticaret verileri ön planda olacak. Veriler eğer beklentileri karşılayamazsa küresel kaygılar tekrardan artabilir. Altın bu gelişmelerle beraber ”ara ara soluklansa da” yoluna devam etmek isteyecektir.” İfadelerini kullandı. Bu haftanın veri açısından oldukça sakin geçtiğini belirten Çekcen, önümüzdeki ABD Enflasyon rakamlarının ve FED tutanaklarının etkili olacağını kaydetti. Çekcen, “Doların seyri buna bağlı olarak altının yeni durağı verilerle beraber daha belirgin olacak. Ancak teknik görünümde ise dikkat çeken bir durumu ayrı değerlendirmek gerekiyor. Haftalık altın trendine baktığımızda uzun vadeli düşüş trendinin korunduğunu görüyoruz. Ancak bu haftaki son ralliyle beraber 2013 yılından itibaren düşüş trendinde olan Ons altın 1200-1222 aralığını ilk defa yukarı yönlü kırarak son 1 yılın en sert yükselişini kaydetti. Düşen trendin yukarı yönlü kırılması durumunda genelde o yükselişin devamı beklenir. Dolayısıyla 1222-1200 aralığı teknik destek bölgesi olarak izlenebilir. Bu seviyeler üzerinde kaldığı sürece 1305 -1345 hedefleri söz konusu olabilir” dedi.