Ucuz gıda için 8 önlem

Finans
Ekonomi yönetimi, Merkez Bankası’nın Türkiye’de enflasyonun önemli etkenleri arasında gösterdiği gıda fiyatları konusunda 8 ayaklı bir çalışma başlattı. AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu...
EMOJİLE

Ekonomi yönetimi, Merkez Bankası’nın Türkiye’de enflasyonun önemli etkenleri arasında gösterdiği gıda fiyatları konusunda 8 ayaklı bir çalışma başlattı. AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, et fiyatlarında spekülasyonun önüne geçilebilmesi için tedbir alınması gerektiğini belirterek, “Hal piyasası başta olmak üzere ticarette düzenleme yapılmalı, ilgili yasalar gözden geçirilmeli” dedi.

Sabah’ın haberine göre gıda fiyatlarındaki artışı önlemek için atılacak adımlar şunlar:

KOMİTE GÜÇLENECEK:

Merkez Bankası ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi kurumların katılımıyla oluşturulan Gıda Komitesi fiyatları inceleyerek, tıkanıkları tespit edecek. Komite çözüme yönelik adımlar atacak.

ARACILAR AZALACAK:

Fiyatları artıran pazarlama zincirindeki halka sayısı azaltılacak. Küçük üreticilerin birleşmeleri için kredi desteği, hal sisteminde komisyonculuğun organize edilmesi ve lojistik faaliyetler konusunda düzenlemeler yapılacak.

ZİNCİR İZLENECEK:

Çiftçi kayıt sistemindeki tüm veriler hal kayıt sistemine entegre ediliyor. Çiftçiden markete kadar tüm zincir dijital ortamda anlık takip edilecek. Stok takibi yapılacak. Fiyat artışı yaşanan ürünlere karşı ithalat da dahil tedbirler yaşama geçirilecek.

DENETİM ARTIYOR:

En küçük köyde bile tarım-hayvancılık elektronik sistemde takip edilecek. Sahadaki özel eğitimli personel sayısı artırılacak.

BÜYÜK DESTEK:

Hayvancılığın yaygınlaşması için “Haydi köyümüze dönelim” kampanyası başlatılacak. Girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi için çalışma yapılacak.

ESK VE TİGEM GÜCÜ:

Kırmızı et piyasasını Et ve Süt Kurumu (ESK) regüle edecek. TİGEM de bu konuda çalışma başlatacak.

ÜRÜN BORSASI:

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) depo işinden çıkacak. Fındık ve diğer ürünler için devlet kağıdı alınacak, TMO bu kağıtları alıp satarak piyasaya müdahale edecek.

SIFIR GÜMRÜK BAĞIMLI YAPAR

AKParti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, ESK’nin 30 bin ton karkas et ithalat yetkisi olduğunu belirterek, “Karkas et üzerinden piyasa dengelenir. Etin belirli ürünler haline getirilip piyasaya sunulması da mümkün. Türkiye kendi imkânlarını doğru kullanmalı. Kendi üretimini sürdürmesi gerekiyor. Piyasa denetimleriyle bunu istismar edenlere fırsat verilmemesi lazım. Gümrükleri sıfırlayıp et getirmek Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirir” dedi.

FİYATLARIN BİR KISMI SPEKÜLATİF

EkonomiMuhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Eker, ette ciddi bir arz açığının söz konusu olmadığını belirti. Eker, “Fiyatların bir kısmı spekülatif. Arz açığı ciddi olarak söz konusu değil. Üretici fiyatlarına bakın. Tarım ÜFE 3.4 yani TÜFE ile arada fark var. Bu nereden geliyor. Bu konuları düzenleyen yasalar gözden geçirilmeli. Hal piyasası gibi, ticaretle ilgili bazı düzenlemelerin yapılması lazım” diye konuştu.