Soruları yanıtlayan Dünya Petrol Kongresi Türk Milli Komitesi Başkanı ve Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman 22. Dünya Petrol Kongresi için uzun ve detaylı bir hazırlık çalışması yaptıklarını ifade ederek, kongre için iki ayrı tema seçildiğini söyledi.
Bunlardan ilkinin “Bridges to our Energy Future” teması olduğunu dile getiren Şişman, bu temanın, insanlığın ortak geleceğine köprüler kurmayı ve bunu herkesin temel ihtiyacı olan enerjiyle sağlamayı, karşılıklı diyalogları geliştirmeyi, yeni fikirler ve iş birliklerini köprüler aracılığıyla sadece coğrafi olarak değil günümüzden geleceğe aktarmayı temsil ettiğini bildirdi.
- Şişman, ikinci temanın ise “TurKEY for Energy” olduğunu belirterek, “Türkiye’nin jeopolitik konumuyla birlikte bölgesindeki etkinliği, siyasal gücü ve yön göstericiliğiyle doğunun batıya, batının doğuya açılan kapısında, özellikle petrol ve gaz sektörünün üretici ve tüketicilerinin tam ortasında yer alması sebebiyle, günümüz ve gelecekteki tüm enerji projelerinde güçlü bir anahtar misyonu olduğuna inandığımız için bu temayı seçtik” diye konuştu.
22. Dünya Petrol Kongresinin pek çok açıdan vizyon geliştirici olacağına dikkati çeken Şişman, şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde ve Sayın Albayrak başta olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın tam desteğiyle devlet başkanları, 100’ün üzerinde ülkeden, yaklaşık bin 500 şirketten temsilciler, 50’ye yakın bakan, petrol ve doğalgaz sektöründe faaliyet gösteren pek çok şirketin genel müdür ve yönetim kurulu başkanları, 5 binden fazla delege ve 20 bin civarında ziyaretçiyi ağırlıyor olacağız. 100’e yakın oturum, poster sunumlarıyla teknik gezilerin tamamı sektörün teknik konularıyla birlikte petrol sektöründen doğrudan veya dolaylı etkilenen ve sektörü etkileyen tüm faktörlerin daha derinden irdelenmesi ve karar vericilerin bakış açılarının değerlendirilmesi amacıyla özel olarak hazırlandı.”
“Akdeniz’de ciddi bir oyuncu olduğumuzu göstereceğiz”
Şişman, kongrenin gerçek sorunlara gerçek çözümlerin aranacağı bir etkinlik olacağını vurgulayarak, kongrenin alanında öncü akademisyenler, teknik uzmanlar, karar vericiler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve ajans başkanlarının katılımlarıyla daha da önemli ve stratejik bir hale geldiğini söyledi.
Kongre kapsamında genç çalışanlar ve üniversite öğrencileri için de sektör temsilcileriyle tanışabilecekleri, fikir alışverişinde bulunabilecekleri özel oturumlar geliştirildiğini anlatan Şişman, “22. Dünya Petrol Kongresi, 2017 yılının sektördeki en büyük etkinliklerinden biri olacak. Devlet başkanları, bakanlar ve kamu görevlilerinin yanı sıra SOCAR, Royal Dutch Shell plc, Woodside Energy, BP, DNV GL, IFP Energies Nouvelles, Chiyoda Corporation, Saudi Aramco, Total, GE Oil and Gas, Exxon Mobil Corporation gibi sektördeki en büyük şirketlerin en üst düzey yöneticileri orada olacak” dedi.
Şişman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının milli ve yerli enerji politikaları kapsamında ülkenin her köşesinin, yer altı kaynaklarının keşfi için karış karış arandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Akdeniz ve Karadeniz’de iki gemimizle arama projelerimiz devam ediyor. Aynı zamanda satın alınacak sondaj gemisiyle birlikte kazacağımız kuyuyla da inşallah bu yıl bitmeden Akdeniz’de ne kadar ciddi bir oyuncu olduğumuzu bir kez daha göstereceğiz. Kongre, Cumhurbaşkanlığımızın himayesi altında Bakanlığımızın tam desteğiyle Türkiye’nin ev sahipliğinde, Türkiye’nin ekonomik ve kültürel canlılığının tüm dünyaya tanıtılmasına imkan tanıyor. Türkiye, kültürleri, kıtaları, doğu ve batı arasındaki piyasaları birleştiren bir ülke. Türkiye büyüyen, ilerleyen, gelişen bir ülke ve trendler bu şekilde devam edeceğini gösteriyor. Bu mesajı mümkün olan her platformda dünya ile paylaşmak gerek. Biz de 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında üzerimize düşeni yapıyoruz. Küresel sorunların çözümünde dünyanın en önemli karar vericilerini bir araya getiren İstanbul’da alınacak kararlar, inanıyorum ki küresel enerji geleceğimiz açısından da milat olacaktır.”