Enflasyon, martta beklentilerin altında kalmasına rağmen çift haneli seviyesini sürdürdü. TÜİK verilerine göre, geçen ay tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) yüzde 0,41, üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise yüzde 0,36 arttı. Mart itibarıyla yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 10,43, üretici fiyatlarında yüzde 8,22 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayı tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) verileri, gıda fiyatlarında yaşanan düşüşe paralel yüzde 0,41 olarak gerçekleşti ve yüzde 0,59 olan beklentilerin altında arttı. Geçen ay üretici fiyatları endeksindeki (ÜFE) artış da yüzde 0,36 ile yüzde 0,74 olan beklentilerin oldukça altında kaldı. TÜİK’in 2003 baz yıllı verilerine göre, martta TÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,43 ile şubata göre değişim göstermezken, piyasanın gıda fiyatlarındaki artış beklentisine karşın grup fiyatlarında yaşanan yüzde 0,3 düşüş enflasyonun beklentilerin altında kalmasında belirleyici oldu. ÜFE’de yıllık artış ise yüzde 8,22 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası’nın mart ayı ikinci dönem beklenti anketinde mart ayı TÜFE beklentisi yüzde 0,59, yıl sonu yıllık TÜFE beklentisi ise yüzde 7,22 olarak belirlenmişti.
Verilere göre, ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,15 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. Martta endekste yer alan gruplardan giyim ve ayakkabıda yüzde 1,07, ev eşyasında yüzde 0,91, lokanta ve otellerde yüzde 0,76, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,67, konutta yüzde 0,65, sağlıkta yüzde 0,31, eğlence ve kültürde yüzde 0,25, eğitimde yüzde 0,17 artış gerçekleşirken haberleşmede yüzde 0,32, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,33 düşüş gerçekleşti. Alkollü içecekler ve tütün grubunda değişim gözlenmedi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden ‘H’ martta yıllık olarak yüzde 8,28 artarken, ‘I’ endeksindeki artış yüzde 7,91 oldu. Ekspresinvest ekonomisti Nilüfer Sezgin, enflasyon verilerinin beklentilerinin altında olduğunu söyledi. Sürprizin özellikle gıdadan kaynaklandığını vurgulayan Sezgin, "Diğer yandan çekirdek enflasyon, beklentimize paralel olarak yüzde 8,1’den yüzde 7,9’a gerilemiş. Bu da temel eğilim açısından pozitif bir gösterge ve Merkez Bankası’nın öngörülerini destekliyor." dedi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden ‘H’deki martta yıllık olarak yüzde 8,28 ve ‘I’ endeksindeki yüzde 7,91 artışın Merkez Bankası’nın politika duruşunu değiştirecek bir bilgi içermediğini vurgulayan Sezgin, şöyle konuştu: "Bence Merkez Bankası’nın politikasını değiştirme potansiyeli olan şey, son doğalgaz ve elektrik zamları. Şu anda piyasada olumsuz bir tepki yok ve Merkez Bankası da faizi gevşetmeye devam ediyor. Yani şu anda Merkez Bankası’nı daha sıkı durmaya zorlayan bir ortam yok."
ING Bank ekonomi notunda ise beklentilerden olumlu gelen mart sonuçlarının, temel enflasyon görünümündeki olumlu seyrin bozulmadığını ortaya koyduğu kaydedildi. Notta, son doğalgaz ve elektrik zamları enflasyonu yukarı itecek olsa da, olumlu mart verilerinin ardından yıllık enflasyonun nisanda da yüzde 10 ile yüzde 11 arasında kalması ihtimalinin hâlâ güçlü olduğu ifade edildi. Enflasyon sepetinde en fazla paya sahip (yüzde 26,2) olan gıda fiyatlarının martta aylık yüzde 0,33 azalış gösterdiğine ve enflasyonu yüzde 0,08 azaltıcı yönde katkı sağladığına dikkat çekilen Akbank raporunda ise, "Son gelişmeler ışığında Merkez Bankası’nın 26 Nisan’daki yeni enflasyon raporunda tahminlerini yukarı yönlü revize etmesini bekliyoruz. Bizim beklentimiz yıl sonu enflasyonunun yüzde 7,5’e yükselmesi yönünde." denildi.
Elektrik ve gaz zamları, yıllık enflasyonu 0,52 puan etkiler
Merkez Bankası, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere elektriğe yapılan ortalama yüzde 8,1 ve doğalgaza yapılan yüzde 18,72 zammın yıllık enflasyona etkisini 0,52 puan olarak hesaplıyor. Dün Merkez Bankası’nın bankacılarla düzenlediği toplantıya katılan Finansbank Başekonomisti İnan Demir, Merkez Bankası’nın genel olarak daha şahin bir duruşu olduğunu, özellikle de kur konusunda hâlâ sıkılaştırma eğilimi mesajının geçerli olduğunu söyledi. Demir, "Enerji fiyatları yüksek kalmaya devam ederse, TL’nin zayıflaması konusunda Merkez Bankası’nın toleransının düşük olacağını düşünüyorum. Merkez Bankası, yapılan zamların nisanda enflasyona etkisinin 52 baz puan olacağını söyledi. Merkez Bankası 2012 sonu hedefi belki revize edilebilir ancak 2013 ortasındaki yüzde 5’lik hedefe ulaşma projeksiyonundan vazgeçmek yerine para politikası görünümünü değiştirip daha sıkı bir politika uygularız mesajı veriyor." dedi. Aynı toplantıya katılan Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert de zamlar sonrasında Merkez Bankası’nın enflasyon görünümünü değil, para politikasını revize edeceğini belirterek, "Enflasyon hedefini tutturmak için mutlaka istisnai gün uygulamasına devam edecek diye bir şey yok, ancak bundan sonraki ‘normal’ günler eskisi kadar ‘normal’ olmayacak." şeklinde konuştu.